Da li je Atletiko "Pepeljuga" sa nesrećnim krajem?

  • Autor: Boris Jovanović

  • 29. maj 2014.

  • 12:43

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Atletiko je napravio velike uspehe ove sezone, ali s obzirom na dugove svakako nije model za budućnost, ukoliko ne proda igrače. Kako sada stvari stoje rasprodaće ekipu.

Sjajni rezultati nisu promenili ništa kada su u pitanju finansije. Jer, Atletiko je i pored sjajnih prodaja špiceva, ulagao u tim, iako su dugovi visili kao mač nad glavom.

Prema nekim informacijama oni za poreze duguje španskoj državi 200 miliona evra, a mnogi tvrde da su dugovi i veći.

U svakom slučaju, njihov predsednik Marin tvrdi da nemaju potrebu da prodaju igrače.

"Mi nećemo prodavati igrače, osim ako ne žele da odu. U tom slučaju ne možemo da ih zadržimo, razumemo i interesovanje većih klubova, ali gde god budemo mogli, probaćemo da naplatimo otkupnu klauzulu iz ugovora", rekao je prvi čovek "Kolčinjerosa".

Da li to znači da će ekipa ostati na okupu?

Naravno da ne, Atletiko će samo probati da što skuplje proda većinu igrača prve postave. Ono što je problem sa finansijskog stanovišta, što se oni, kao i prethodnih godina neće odlučiti za "lou-kost" varijantu već će novac uložiti u nove, već afirmisane igrače.

Već je poznato da će Dijego Košta u Čelsi i taj transfer sigurno neće biti manji od 40 miliona evra. Ovog leta bi mogao da usledi pravi egzodus sa "Kalderona" kod Murinja, naime, Čelsi želi da vrati Tijaga, kao i da dovede Felipea Luisa na mestu levog beka.

Brazilac Dijego se već oprostio, a verovatno će i Miranda, ako dobije ponudu Barselone napustiti Simeoneov tim. Barsa želi i Kokea, odlazi i Vilja koji će prihvatiti ponudu Sitijeve filijale iz Amerike, želi da naplati ime u MLS.

To je već petorica ili šestorica igrača iz startne postave, ne računajući Kurtou, koji je igrač Čelsija, ali želi da ostane. Sudbina Belgijanca nije za sada poznata, videćemo hoće li Atletiko probati da ga uključi kao deo Koštinog transfera jer igrač ima želju da ostane.

Na prodaju je navodno i Suarez za koga će Inter ponuditi oko 15 miliona evra, sam igrač želi da ode jer bi u Italiji mogao da zaradi više nego u Atletiku.

Poznate su neke želje Madriđana, recimo Felipea Luisa bi mogao da zameni Sikeira iz Granade, koji je igrao za Benfiku ove sezone. Brazilca međutim želi i Real.

U špicu je meta Mauro Ikardi iz Intera, ali i Soldado koji je imao lošu sezonu u Totenhemu. Pominju se i Lukaku kao i još neki igrači, poput Džeksona Martineza, ali još je rano, videćemo ko će biti prodat.

U svakom slučaju, klub nema nameru da vraća dugove, završiće sezonu u plusu, ali će nastaviti da troši novac na nove fudbalere. Inače, igrači Atletika ukupno zarađuju oko 70 miliona evra u platama, trećinu onoga što u plate fudbalera ulaže Real Madrid.

Ali, za razliku od komšija Merengesi mnogo bolje posluju, njihovi prihodi od marketinga su pet puta veći od Atletikovih, oko 500 miliona evra.

Hoće li Atletiko biti "Pepeljuga", samo sa ne baš srećnim krajem.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari