Najbolja i najgora pojačanja "Posebnog"

Autor: Nikola Miloradović
petak 27.05.2016.
16:10
Izvor: Sportske.net

Britanski portal "Squawka" napravio je tim najboljih i tim najgorih pojačanja portugalskog stručnjaka.

BETA/AP Photo/Matt Dunham
BETA/AP Photo/Matt Dunham

Povezane vesti

Tema dana je svakako Žoze Murinjo. Konačno je i zvanično postao trener Mančester Junajteda, a kako je već neko vreme u "žiži" javnosti njegov dolazak u "crveni deo" Mančestera, neretko su pominjana i potencijalna pojačanja koja bi Junajted mogao da angažuje pod palicom portugalskog stručnjaka.


Znao je Portugalac tokom svoje trenerske karijere da "odreši kesu" i dovede pravu "bombu", ali je isto tako znao i da protraći velike svote novca na "pojačanja".

Ekipa novinara sportskog portala "Squawka", sastavila je dva tima, jedan koji čine najbolje akvizicije Portugalca tokom njegove trenerske karijere, i drugi koji čine "potpuni promašaji".


Tim najboljih pojačanja


Golman: Dijego Lopez

Iz: Sevilja
U: Real Madrid
Vrednost transfera: 3,45 miliona evra

Fantastičan potez je napravio Murinjo dovođenjem Lopeza iz Sevilje u glavni grad Španije. On je iz prvog tima, sjajnim partijama, istisnuo legendu klub Ikera Kasiljasa, što je naišlo na mnoga neodobravanja od strane navijača "kraljevskog kluba". Ipak, mora se priznati da je Murinjo "uboo", i da je nešto više od 3 miliona evra smešna cena za ono što je Lopez uradio u Madridu.

Desni bek: Paulo Fereira

Iz: Vitorija Setubal, Porto
U: Porto, Čelsi
Ukupna vrednost transfera: 21,6 miliona evra

Svaki trener ima svoje miljenike, a Fereira je definitivno Murinjov. Zajedno su radili najpre u Portu, gde ga je "Mou" doveo iz Vitorije Setubal, a nakon istorijskog podviga i osvajanja Lige šampiona sa ekipom sa "Dragaa", Portugalac je prešau u Čelsi i sa sobom poveo svog "ljubimca". Za klub sa "Stamford Bridža" desni bek je odigrao 214 mečeva pre nego što se povukao 2013. godine.

Centralni bek/Štoper: Rikardo Karvaljo

Iz: Porto, Čelsi
U: Čelsi, Real Madrid
Ukupna vrednost transfera: 37,3 miliona evra

Kao i u slučaju sa Fereirom, i Karvalja je portugalski stručnjak dva puta vodio sa sobom. Najpre ga je iz Porta doveo u Čelsi, isto kad i Fereiru, a potom ga je 2010. doveo iz "Plavaca" doveo u Real Madrid. Karvaljo je bio jedan od najboljih štopera na svetu, i sjajno se uklopio najpre sa Džonom Terijem u Čelsiju, a potom i sa "sunarodnikom" Pepeom u ekipi iz Madrida.

Centralni bek/Štoper: Lusio        

Iz: Bajern Minhen    
U: Inter
Vrednost transfera: 6,8 miliona evra

U svojoj prvoj sezoni u Interu, Žoze se solidno snašao, te je osvojio Seriju A, ali se u Ligi šampiona "Neroazuri" nisu proslavili, kako su u osmini finala ispali od Mančester Junajteda.

To se nije svidelo Portugalcu pa je rešio da pojača tim, doveo je iskusnog Lusia i nije pogrešio. Te sezone, Murinjo je sa Interom osvojio triplu krunu, uključujući i trofej u Ligi šampiona.

Levi bek: Ešli Kol        

Iz: Arsenal    
U: Čelsi
Vrednost transfera: 7,2 miliona evra

Iako je u prve dve sezone u Čelsiju uzeo 3 velika trofeja, Murinjo je imao problema da pronađe adekvatno rešenje u odbrani uz levu aut liniju.

Problem je rešio tako što je nešto više od 7 miliona funti i Vilijama Galasa, "spakovao" i poslao na adresu Arsenala, za usluge sjajnog tada reprezentativca Engleske, Ešlija Kola.

Zadnji vezni: Mikael Esijen

Iz: Lion    
U: Čelsi
Vrednost transfera: 37,3 miliona evra

Snažni Ganijac bio je pravi motor Čelsija u prvih par sezona. Bio je neumoran, snažan i imao je neverovatnu tehniku. Nema sumnje da su ovo sjajno uloženih 30 i kusur miliona evra.

Centralni vezni: Vesli Snajder    

Iz: Real Madrid
U: Inter
Vrednost transfera: 14,7 miliona evra

Verovatno i ključni igrač Intera u osvajanju "triplete". Mnogi smatraju da je nepravda to što Holanđanin nije završio u najužem izboru za "Zlatno loptu" te godine.

Centralni vezni: Mesut Ozil

Iz: Verder Bremen
U: Real Madrid
Vrednost transfera: 17,7 miliona evra

Kako je nakon Svetskog prvenstva 2010. svima bilo jasno da u Ozilu "čuči" neverovatan talenat, Murinjo je brže bolje načinio korake za dovođenje Nemca na "Santijago Bernabeu".

Ozil se odmah uklopio, i ubrzo postao jedan od ključnih igrača Reala. Njegov transfer u Arsenal 2013. godine, i dalje je "enigma" za pristalice "kraljevskog kluba".

Desno krilo: Anhel Di Marija

Iz: Benfika    
U
: Real Madrid
Vrednost transfera: 32,5 miliona evra

Kada je došao Ozil, za njim je redove Reala pojačao i Di Marija. Mlad, brz i pun fudbalske "magije", Anhel je bio deo Murinjivog plana da podmladi "Galaktikose" i to na najbolji mogući način. Postao je bitan šraf u igri Madriđana, i bio jedan od najboljih u sezoni 2011/12 kada je Real osvojio Primeru.

Centralni napadač/Špic: Didije Drogba

Iz: Marsej    
U
: Čelsi
Vrednost transfera: 37,8 miliona evra

Možda i najbolji transfer u karijeri Žozea Murinja. Drogba je solidno počeo svoju karijeru u Čelsiju sa 32 pogotka na 82 susreta, ali je onda usledilo najbolje od njega.

U sezoni 2006/07, fudbaler iz Obale Slonovače je "eksplodirao" i postigao 33 gola u svim takmičenjima, a Čelsi je tada podigao i trofej FA Kupa. Ta sezona je bila okidač u njegovoj karijeri, kako danas važi za jednog od najboljih igrača u istorji "Plavac".

Levo krilo: Samjuel Eto

Iz: Barselona
U
: Inter
Vrednost transfera: 19.6 miliona evra

Želeo ga je u Čelsiju, dobio ga je tek u Interu. Kamerunac je bio "prava stvar" za Inter 2009. godine, kako je bio jedan od ključnih igrača u osvajanju "triplete", igrajući na levom krilu, iako je po vokaciji špic. Tada je Zlatan Ibrahimović otišao u suprotnom smeru, a Inter je profitirao preko 50 miliona evra od ove "razmene".

Мurinjovi najbolji

Vredni pomena: Maniš (Porto), Derlej (Porto), Beni Mekarti (Porto), Mihael Balak (Čelsi), Dijego Milito (Inter), Rafael Varan (Real Madrid), Luka Modrić (Real Madrid), Vilijan (Čelsi), Sesk Fabregas (Čelsi), Dijego Košta (Čelsi)

Ekipa "najgorih"

Golman: Enrike Ilario

Iz: Nasional
U: Čelsi
Vrednost transfera: Bez obeštećenja

Došao je kao alternativa za Čeha i Kudićinija, ali jednostavno nije bio dovoljno dobar za jedan klub kao što je Čelsi. Poznato je da je dobar prijatelj sa Murinjom, pa to objašnjava njegov prelazak na "Stamford Bridž". Dobio je igrom slučaja i priliku na među stativama, nakon užasne povrede Čeha, i teške povrede Karla Kudićinija. Imao je tada par bravura, ali i dobar broj kikseva.

Desni bek: Halid Bulahruz

Iz: Hamburg
U: Čelsi
Vrednost transfera: 12,9 miliona evra

Tog leta 2006. godine bilo je dosta čudnih transfer u Čelsiju. Doveden je i univerzalni defanzivac Bulahruz iz redova HSV-a, ali se nije proslavio. Internetom kruži i snimak sa utakmice između Čelsija i Totenhema, na kom je Robi Kin "lepo namestio kičmu" holandskom defanzivcu.

Centralni bek/Štoper: Tal Ben Haim

Iz: Bolton   
U: Čelsi
Vrednost transfera: Bez obeštećenja

Čudno je bilo leto 2006. godine za "Plavce". Posle Ilarija i Bulahruza, došao je i iskusni Izraelac i to za "džabe". Nije se proslavio u dresu Čelsija, pa se postavlja pitanje zašto li je Murinjo posegnuo za "besplatnim" Izraelcem u moru kvalitetnih štopera širom sveta.

Centralni bek/Štoper: Papi Đilobođi

Iz: Nant
U: Čelsi
Vrednost transfera: 3,4 miliona evra

Nakon što se Čelsi početkom ove sezone dovodio u vezu sa mnogim štoperima širom planente, Murinjo je poslednjeg dana prelaznog roka "dobio" Đilobođija.

Koliko je Portugalac bio zaniteresovan za nejgove usluge, govori i činjenica da je pod njegovim vođstvom proveo svega MINUT na terenu, i to u Liga Kupu.

Levi bek: Asijer Del Orno

Iz: Atletik Bilbao
U: Čelsi
Vrednost transfera: 11,8 miliona evra

Delovao je kao dobro pojačanje, kako je Čelsi bio "tanak" na poziciji koju je Španac pokrivao, ali se Del Orno nije snašao te se već narednog leta vratio u domovinu.

Desni vezni: Rikardo Kvarežma

Iz: Porto
U: Inter
Vrednost transfera: 24,2 miliona evra

Iako je na ovoj poziciji lako mogao da se nađe i Šon Rajt-Filips, ipak je Kvarežma dobio prednost.

Došao je u Italiju 2008. godine, za "fine" pare, a u svojoj prvoj sezoni je odigrao svega 13 mečeva za "Neroazure". Drugu polovinu sezone je čak proveo u Čelsiju na pozajmici, te je jedva i igrao za Inter u sezoni u kojoj je "tripleta" završila na "Đuzepe Meaci".

Centralni vezni: Mekdonald Mariga

Iz: Parma
U: Inter
Vrednost transfera: 9.8 miliona evra

Došao je na zimu 2010 godine, kako bi pojačao konkurenciju u vezi, i tako postao prvi Kenijac koji je osvojio Ligu šampiona.

Nikada nije dobio priliku u Interu, a trenutno, sa svojih 29 godina, nastupa za Latinu u italijanskoj Seriji B.

Centralni vezni: Jirži Jarošik

Iz: CSKA Moskva
U
: Čelsi
Vrednost transfera: 11,7 miliona evra

Čudno utrošen novac mora se priznati. Jarošik nije uspeo da se nametne u konkurenciji Makelelea, Esijena i Lamparda, te je nakon svega šest meseci prodat ekipi Birmingema.

Levi vezni: Pedro Leon

Iz: Hetafe
U: Real Madrid
Vrednost transfera: 9.8 miliona evra

Igrao je sjajno za Hetafe, a 2011. godine je prešao u Real ali je u dresu "kraljevskog kluba" odigrao svega šest susreta, pre nego što se vratio starom klubu.

Centralni napadač/Špic: Mateja Kežman

Iz: PSV   
U: Čelsi
Vrednost transfera: 7,4 miliona evra

Verovatno će se naći neki navijač Partizana koji smatra da je ovo greška, ali teško da će još neko deliti njegovo mišljenje.

Kao "Zlatna kopačka" Eredvizije, iz Holandije je prešao u Čelsi, kako bi pojačao konkurenciju u špicu. Postigao je sedam golova, te je već na startu nove kampanje napustio klub, i preselio se u prestonicu Španije u redove Atletika.

Centrali napadač/Špic: Andrij Ševčenko

Iz: Milan
U: Čelsi
Vrednost transfera: 42,5 miliona evra

Da li je bio Murinjova ili Abramovičeva želja, ostaće nerazjašnjeno. Uprkos tome što je bio jedan od najboljih napadača Evrope, od starta je ovaj transfer uzet sa dozom rezerve od strane raznih stručnjaka.

Na kraju se ispostavilio da je bio potpuni promašaj, kako u jednom klubu nije bilo mesta za Drogbu i Ševčenka zajedno, te je potonji ispaštao. Ukrajinac je većim delom svoje ere u Londonu, sedeo na klupi, dok je Drogba nemilice tresao mreže. Skupa greška "Plavaca".

Murinjovi najgori

Čudi izostanak Fernanda Toresa, ali čini se da su se sa "Squawke" odlučili da ga izostave ako ni zbog čega drugog, zbog činjenice da je njegov pogodak u polufinalu Lige šampiona protiv Barselone, bio možda i ključan u osvajanju titule prvaka Evrope te godine.

Videli smo da Murinjo ume itekako da "ubode", ali da mu nije strano da dovede "čuvara klupe". Videćemo ko će sve za njim u Junajted, pominju se Ibrahimović, Benzema, Matić, Snajder, Manolas i mnogi drugi, ali sačekajmo da vidimo šta "Mou" ima da kaže na sve to.

Ne propustite

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Heavy metal
Thursday, 02.06.2016
17:04

Mansini? To jedna strašna truba od igrača koju je Murinjo platio (tj. inter bacio) 24 milona na njega. Užas...on nema osećaj za kupovinu.

avatar
Scholes
Tuesday, 31.05.2016
04:38

Ubedljivo najbolje pojacanje je bio Drogba. Kako je covek resetao mreze.. Sve je imao, pravi spic!

avatar
Monday, 30.05.2016
23:58

Mozda cudi izostanak Toresa jer ga je doveo Roman kad je Anceloti bio na klupi? Mozda zbog toga? I Sevcenkoje bio opet Romanova ideja, ne Murinjova, niej tu nista nejasno. Usput promasaju, mora se prizmnati da kad dovodis treceg golmana u ekipu, uopste ne gledas dato bude klasa, najoblej covek od poverenja sot eji uradio, desilo se d aje morao da brani, bolej on nego teri da je bio na golu. Mislim stvarno je bezvezno, stviti njea kao promasaj, i Lopez bas nije bio najbolje pojacanje na golmanu Murinja, bar ne nesto previse, ta sezoan je promasaj u narednoj Kasiljas je branio vise,Liga ej bial izgubljena, Ls je brani kasiljas i odna je Lopez otisao.

avatar
1905
Saturday, 28.05.2016
20:35

Manjak koncentracije autora pri kraju teksta i spomen Toresa. :DnZašto mi ne objavite komentar, napravili ste lapsus, ne?

avatar
MostarskaLisica
Friday, 27.05.2016
23:54

Torres i Mou? Ahahahahahhaha

avatar
lamps8
Friday, 27.05.2016
22:03

pukne mou kintu ali napravi ekipu ovu drugu listu cine igraci koji su dolazili protiv njegove volje ili da budu rezerve.

avatar
Friday, 27.05.2016
21:30

Milito je morao da bude u timu gore, a Balak makar u prvoj sezoni nije odigrao kako je umeo...

avatar
bebel
Friday, 27.05.2016
17:49

Zašto ste Etoa stavili na lijevo krilo? On je kod Mourinha igrao lijevog beka, he he...

avatar
A.Shevchenko 7
Friday, 27.05.2016
17:36

Diego Milito je Murinjovo remek-delo, njegova Mona Liza...Gde je Il Principe na listi?

avatar
Tisina perhani!
Friday, 27.05.2016
17:22

murinjo nije doveo toresa vec anceloti

avatar
Steph22
Friday, 27.05.2016
16:55

Kada je dosao Tores, Murinjo nije bio na klupi Celsija.

avatar
LuisSuarezFB
Friday, 27.05.2016
16:46

Trebao je i Tores ali dobro. Meni je Shevchenko ostao u bas lepo secanju. Obozavam sam ga. Lepo je ovo napravljeno. Videcemo ko ce doci u Junajted i kakve ce rezultate napraviti Murinjo. Dobice pare i sigurno dobra pojacanja. Mozda da ne preterujem ali mislim da Junajted mora da osvoji titulu. Vec dugo nisu a nece igrati LS. Morace sigurno da budu bar u top 3 jer sve ispod toga je jako los uspeh. Ja bih u idealnu postavu stavio i Varana ali opet mozda je ovako i bolje jer su ova dvojica bili jako dobri. Kako mi je tada Celzi bio mnogo dobar... Uhhh kada se setim tih igraca koji su digli u visine Celzi. Drogba, Essien, Makelele, Balak, Cole, Carvalho, Kalou i posebno sam obozavam Phillipsa. Bas je bio brz. Mnogo bolji Celzi tada nego danas

avatar
MIlan Simic
Friday, 27.05.2016
16:59

Lepo pise Murinjova pojacanja,Tores je dosao za vreme Ancelotija...

avatar
Can Demir
Friday, 27.05.2016
17:00

Tako je drug tada je celzi bio Jak kao zemlja plus Lampard,Anelka,Maluda uhh :)

avatar
Стерлинг Арчер
Friday, 27.05.2016
16:39

Anćeloti je doveo Toresavog

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 27.05.2016
17:25

Tacnije Roman :)

avatar
Стерлинг Арчер
Friday, 27.05.2016
19:06
avatar
Mihajlo_NS
Friday, 27.05.2016
16:32

Nije Tores bio njegov dolazak....tada Mou nije bio u Celsiju...

avatar
Edin Lonić
Friday, 27.05.2016
16:29

Diego Milito se morao naći na prvoj listi

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 27.05.2016
17:25