Fudbaleri i "zabranjene supstance" - Kratka istorija

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 25.04.2016.
23:24
Izvor: Sportske.net

Kako je poslednjih dana fudbalski svet uzdraman slučajem sa uzimanjem nedozvoljenih tableta za gubljenje kilaže Mamadua Sakoa, odlučili smo da se prisetimo svih koji su svojevremeno bili u "njegovoj koži".

Beta/AP Photo/Rui Vieira
Beta/AP Photo/Rui Vieira

Povezane vesti

Kroz fudbalsku istoriju smo često imali prilike da se susretnemo sa ružnom stranom ovog sporta. Doping skandali drmali su javnost ne samo u fudbalu već u svim sportovima. Najpoznatiji primer je biciklista Lens Armstrong, koji je uzimao nedozvoljene supstance koje su mu pomogle da nadvlada konkurenciju i pored nekolio teških zdravstvenih problema koje je imao.

I u fudbalaskom svetu postoje "legende" skandala, a na kratko ćemo se prisetiti nekih najpoznatijih.

Jap Stam

Holanđanin je 2001, dobio 5 meseci zabrane igranja nakon što je utvrđeno da je koristio nedozvoljeni anabolički steroid nandrolon. Sve se odigralo samo par nedelja nakon njegovog prelaska iz Junajteda u redove Lacija, 2001. godine.

Kolo Ture

Defanzivac je tada branivši boje Mančester Sitija, dobio kaznu od šest meseci neigranja jer je bio pozitivan na bendroflumtiazid, lek za gubljenje kilaže koji je navodno bio u vlasništvu njegove supruge.

Abel Ksavijer

Porutgalac je nastupajući za Midlsbro kažnjen sa godinu dana zabrana igranja fudbala, kako je utvrđeno da je koristio metandrostenolon 2005. godine.

Edgar Davids

Popularni "pitlbul" je od strane FIFA suspendovan 2001. godine, kada se ispostavilo da je pozitivan na anabolički steroid nandrolon. Kao i u slučaju sa Stamom, dobio je pet meseci kazne, ali je žalbom uspeo da izdejstvuje da "odleži" jedan mesec manje.

Pep Gvardiola

Trener minhenskog Bajerna, i bivši trener i fudbaler Barselone je u vreme kada je nastupao za Brešu bio pozitivan takođe na nandorlon. On se kasnije i žalio na četvoromesečnu kaznu, jer je smatrao da mu je tima ukaljan ugled. Po sudovima se vukao sve do 2009. kada je konačno oslobođen svih optužbi.

Frank De Bur

Kao i nekoliko prethodno pomenutih De Bur je kažnjen 2001 godine i to jednogodišnjm suspenzijom, makar prvobitno. On je, da pogodli ste, takođe korstio nandrolon. Kazna mu je kasnije smanjena na svega tri meseca, i važila je u letnjem periodu tako da De Bur nije propustio mnogo.

Kristof Daum


Mogao je da postane nemački selektor ali se ipak okrenuo porocima. On je 2000. godine bio glavni kandidat za mesto šefa struke u reprezentacije Nemačke, ali je zahvaljujući informacijama koje su procurele u javnost da je umešan u neka dešavanja koja su povezana sa konzumacijom kokaina kao i druženjem sa prostitukama, izgubio svaku mogućnost da sedne za kormilo "Pancera". On je najpre demantovao sve te navode, ali je testovima utvrđeno da je konzumirao narkotike. Na kraju je i sam priznao i preuzeo odgovornost za svoje postupke.

Dijego Maradona

Možda i kralj skandala ove prirode, dva puta je kao igrač sankcionisan zbog uzimanja nedozvoljenih supstanci. Najpre je 1991. godine dobio 15 meseci kazne, a potom je sramno izbačen sa Svetskog prvenstva u Meksiku zbog korišćenja efedrina. Njegovo "bečenje" tokom proslave pogotka koji je tokom šampionata dao Grčkoj, samo par dana pre nego što je kažnjen, ostaće upamćeno u analima fudbalskih skandala.



Adrijan Mutu

Rumunski napadač je 2004. godine otpušten od tadašnjeg kluba Čelsija jer se pokazalo da je pozitivan na kokain. Od saveza je kažnjen i sa 20 hiljada funti kao i zabranom igranja fudbala od 7 meseci. Mutu je nakon svega toga i dalje ogorčen na upravu kluba sa "Stamford Bridža" zbog uručenog otkaza. Fudbaler je i dan danas dužan velike količine novca londonskom klubu, zbog čitave te afere.

Džejk Livermore

Vezista Hal Sitija, bio je pozitivan na kokain u maju prošle godine, kažnjen je od strane kluba i saveza ali je nakon četiri meseca neigranja obelodanjeno da mu se kazna neće produžavati.

Kris Armstrong

Jedan od "lakših kriminalaca" je 1995. godine, dok je igrao za Kristal Palas dobio suspenziju od mesec dana zbog konzumacije kanabisa.

Pol Mirson

On je 1994. na konferenciji za novinare priznao da je uzimao kokain i da je zavistan od alkohola i kocke. Engleski fudbalski savez ga je poslao na tromesesčnu rehabilitaciju nakon čega se vratio obavezama u Arsenalu, februara naredne godine.

Geri O'Konor

Nekada velika nada škotskog fudbala, pao ne je na doping testu nakon prelaska u redove Brimingema. Nakon toga je povremeno imao problema sa lakšim drogama, i sada igra za niželigaša Slikirk.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pope el Berraco
Thursday, 28.04.2016
04:36

Maradona je ipak car,ima ona utakmica Protiv Brazila gde je priznao da su sipali nešto u vodi kad je medicinska ekipa usla na teren dali su Branku iz brazila ovaj posle toga nije znao gde se nalazi

avatar
Tuesday, 26.04.2016
10:47
avatar
murjak
Tuesday, 26.04.2016
07:25

Ademi dobio 4 godine zabrane igranja nogometa..