FIFA "12"

 • Autor: Boris Jovanović

 • 28. decembar 2012.

 • 14:22

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ne radi se o kompjuterskoj fudbalskoj simulaciji već o 12 momenata koji su obeležili prethodnu godinu. Mesijev rekord jedna od stvari koje ćemo pamtiti...

FIFA
FIFA je licemerna, ali to i sami znamo. Oni pod rekorde ne priznaju one napravljene u takmičenjima koji nisu pod okriljem svetske kuće fudbala, pa tako ni Mesijev rekord neće stajati u analima ove organizacije.

Svejedno, naveli su ga kao jedan od dvanaest momenata koji su obeležili fudbalsku godinu.

Osim sjajnog Argentinca koji je srušio 40 godina star rekord Gerda Milera, ostali značajni momenti su:

- Pobeda Zambije na Afričkom kupu nacija

U pitanju je bila jedna vrsta fudbalske bajke, nikada pre Zambija nije uspela da ostvari ovakav uspeh. Nakon neverovatnog turnira "Čipolopolo" su u finalu na penale 8:7 savladali drim tim Obale Slonovače sa 8:7.

- Fabris Muamba
Neverovatni oporavak fudbalera Boltona koji je praktično bio mrtav na terenu, a onda se probudio posle više od sat vremena. Momak iz Kinšase je ipak odustao od fudbalske karijere po savetu lekara, nedavno se i oženio, a kum mu je bio Tijeri Anri.

- Serhio Aguero

U pitanju je gol kojim je prekinuto prokletstvo Sitija, Kun je u utakmici za anale srušio KPR u poslednjem minutu nadoknade i u šokantnom raspletu doneo Mančester Sitiju titulu šampiona u Engleskoj.

- Tahiti

Reprezentacija ostrva je postala šampion Okeanije, u finalu su savladali Novu Kaledoniju, mnogima je to beznačajno, ali je Tahiti prva fudbalska reprezentacija van Australije i Novog Zelanda koja je postala šampion ove fudbalske zone. Naravno, pomoglo je što Australija više nije deo fudbalske Okeanije.

- Drogbin odlazak

Nije u pitanju sam odlazak već način na koji se legendarni napadač oprostio od kluba čiji je bio sinonim u prošloj i na početku ove decenije. Veliki Drogba je osvojio Sveti gral za Čelsi pobedom u Minhenu u finalu Lige šampiona.

- Rendžersovo ispadanje
U pitanju je istorija, samo po sebi ispadanje Gersa je pokazalo svu surovost fudbala ali je i potvrda da su u nekim zemljama, Škotskoj konkretno, zakoni jednaki za sve. Slavni klub je zbog dugova isteran u treću diviziju.

- Pirlov penal
"Panenjka" od koje je zastao dah. Genijalni Andrea Pirlo je u momentu drame pokazao majstorstvo kome nema ravnog. Bocnuo je loptu preko Harta i Italiju odveo u polufinale.

- Nova španska titula

Šta reći, momenat koji je FIFA izabrala je finale jer je Španija dovođena u sumnju nakon ne baš blistavih partija na turniru. A onda su u finalu razmontirali Italijane i svima nam pokazali koliko grešimo.

- Dramatični olimpijsko polufinale

Može se reći da je ženski fudbalski turnir na OI na neki način važniji od muškog a derbi Severne Amerike između SAD i Kanade je bio najlepši trenutak Olimpijskih igara. U meču koji je bio reklama za ženski fudbal slavile su Amerikanke sa 4:3.

- Zlatanova "četvorka"

Ibra je mogao da se nađe na listi i sa neverovatnim golom, ali je činjenica da je četiri puta savladao Englesku svakako nešto što će ući u istoriju jer nikome nije pošlo za rukom.

- Korintijans svetski prvak

Kakav je Čelsi ove sezone i nije neki podvig pobediti ih, ali je FIFA naravno ključnu utakmicu u takmičenju pod svojoj ingerencijom uvrstila u ovaj spisak. Brazilci su svetski šampioni, finale je završeno njihovom pobedom od 1:0.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari