Da ne poveruješ, ovih 10 igrača su bili u konkurenciji za "Zlatnu loptu"!

Autor: Stefan Matić
utorak 22.10.2019.
14:00
Izvor: Sportske.net

Unikatni igrači su ostali praznih ruku kada je u pitanju prestižna nagrada.

EPA/VALERIANO DI DOMENICO
EPA/VALERIANO DI DOMENICO

Povezane vesti

U ponedeljak je obelodanjena lista od trideset imena koja će se boriti za prestižnu nagradu u organzaciji Frans fudbala. Tu je naravno nezaobilazan tandem koji čine Kristijano Ronaldo i Leo Mesi, zatim Virdžil van Dajk, ali i naš Dušan Tadić.

Međutim u prošlosti su ljudi iz Frans fudbala donosili intersantne odluke po pitanju nominacija.

Na primer 2003. godine svoje mesto među izabranima je našao i Adrian Mutu. Rumun je bio okosnica Parme gde je činio sjajan tandem sa Adrijanom. I početak u Čelsiju je bio obećavajući (četiri gola u tri meča), ali su kasnije usledile kontroverze oko i pad na doping testu.

Mutu

1998. godine imamo Nevila Sauthala koji je briljirao u Evertonu, samo Liverpul je primio manje golova od svojih komšija u Engleskoj. Međutim legendarnom Velšaninu je pripao tek jedan glas, nagrada je pripala Marku van Bastenu.

1991. godine društvo Van Bastenu, Mateusu i Papinu je pravio Din Saunders. Igrač Derbi Kauntija je bio jedan od ponajboljih igrača lige iako su se "ovnovi" mučili i kasnije ispali. Ali je napadač sa svojih sedamnaest golova obezbedio sebi transfer u Liverpul gde je imao sjajan početak. Te godine je završio kao trinaesti u glasanju za Zlatnu loptu.

Đenaro "Rino" Gatuzo! Italijan se našao u konkurenciji posle odlične 2006. godine i osvajanje Svetskog prvenstva sa "Azurima". Ipak "gubitak" nagrade mu nije teško pao, Gatuzo je za sebe u par navrata izjavio da nije baš najbolji po pitanju tehnike.

Tomas Brolin
je na mestu broj šest. Šveđanin koji je u par anketa zauzimao mesto u top deset najgorih kupovina Premijer lige je bio u konkurenciji za ZL 1994. godine. Pre epizode sa Lidsom, Šveđanin je imao velike uspehe kako sa reprezentacijom tako i Parmom. Pre petnaest godina Brolin je bio četvrti najbolji igrač Evrope, tek iza Stoičkova, Bađa i Maldinija.

Jon Jensen je bio junak Danske posle osvajanja Evropskog prvenstva 1992. godine. Danski veznjak je sjajnim prvenstvom osigurao sebi transfer u Premijer ligu gde je nastupao za Arsenal, ali se nije baš proslavio. Danac je te godine osvojio tri glasa, kao i Paolo Maldini.

Četvrto mesto pripada nekadašnjoj uzdanici Liverpula i reprezentaciji Australije Hari Kjuelu. Ipak ofanzivac je svoje najbolje dane odigrao u Lidsu, sa engleskim klubom je 2001. godine stigao i do polufinala Lige šampiona. Ipak transfer dve godine posle nominacije za Zlatnu loptu nije urodio plodom, "Kengur" nikada nije demonstirao istu formu.

Juri Žirkov je bio jedan od najtraženijih igrača 2008. godine posle Evropskog prvenstva. Rus je zaradio kasnije transfer u londonski Čelsi, ali su ga povrede i mala minutaža koštale većih uspeha. Ipak polufinalista EURA 2008-me je dobio tek jedan glas u izboru za prestižnu nagradu, Zlatna lopta je ipak otišla u ruke Kristijana Ronalda.

Zenit Krisito Zirkov Anderleht Cipciu

Vraćamo se nešto više od dvadeset godina u prošlost, tačnije u '96 kada je među nominacijama bilo i ime Trifona Ivanova. Da to je igrač sa jednim od najboljih stajlinga ikada, ipak te sezone se isticao odličnim slobodnjacima u Rapidu iz Beča, Bugarin je bio rame uz rame po glasovima sa igračima poput Figa, Rui Košte i Zidana, ali nažalost nagrada je pripala igraču Dortmunda Matijasi Sameru.

Listu završavamo sa Trainosom Delasom, Grk je bio jedan od vedeta možda i najvećeg iznenađenja u reprezentativnom fudbalu kada su "heleni" osvojili EURO 2004-te u Portugalu. Četiri Grka su tada našla svoje mesto u spisak odabranih, ipak Delas je ostao uskraćen nagrade, ali je završio iznad Zidana i Figa, dok je kasnije nagrada ipak pripala Ševčenku.

Ko je po Vama ove godine "zalutao" na spisak od trideset igrača koji pretenduju na osvajanje Zlatne lopte?

Ne propustite