Znate li zašto su Hrvati ponosni na Federerove najnovije podvige i da li je ovo veliki propust Novaka Đokovića?

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 03.04.2017.
12:22
Izvor: Sportske.net

Dosadašnja teniska sezona protiče u znaku Rodžera Federera, koji je posle Australijan Opena i Indijan Velsa osvojio i turnir u Majamiju.

Beta/AP Photo/Lynne Sladky
Beta/AP Photo/Lynne Sladky

Povezane vesti

U Melburnu i Majamiju je do titula stizao posle pobeda u finalima nad Rafaelom Nadalo, a u Indijan Velsu je bio bolji od svog zemljaka Stanislasa Vavrinke.

Naravno, usledio je i njegov uspon ka vrhu ATP liste, pa je na najnovijoj već veoma blizu treće pozicije, a ni Novakovo drugo mesto mu nije daleko.

Ovaj Federerov preporod u 36. godini života zaista impresionira sve ljubitelje tenisa, bez obzira za koga navijaju, a na njegove najnovije uspehe su ponosni i u Hrvatskoj, jer se sve ovo dešava otkad je Švajcarac imenovao Hrvata Ivana Ljubičića za svog novog trenera.

Njihova saradnja je počela prošle godine, i za sada se odvija na najbolji mogući način, a uz Ljubičića je i drugi Rodžerov trener Severin Luti. I jedan i drugi su stekli veliko poverenje legendarnog tenisera, on sluša njihove savete, a hrvatski ''tportal'' ističe i da je Ljubičić takođe odličan motivator i da je to takođe bitno kod igrača koji je ubedljivo najtrofejniji na ATP Turu.

I, gde je u toj priči Novak Đoković?

Poznavaocima teniskih prilika je dobro poznato prijateljstvo Đokovića i Ljubičića tokom igračkih dana, a na tu temu je Novak nedavno i govorio tokom turnira u Melburnu.

''Znam Ivana više od deset godina. Upoznali smo se... Zapravo, trenirali smo zajedno, jer smo imali istog trenera, Rikarda Pijatija. Kada je on bio treći na ATP listi, bio je veoma ljubazan prema meni, uvek veoma prijateljski nastrojen, uvek je bio tu da mi da neki savet, bilo šta što mi je trebalo.

Sećam se da sam čak i španovanje reketa promenio zbog njega. Stvarno sam se ugledao na Ljubičića. On je jedan od onih ljudi koji su, u to vreme, imali najviše uticaja na mene.

Kada sam trenirao kod Pijatija, uvek sam želeo da trening zajedno odradim sa Ivanom. U to vreme on je bio jedan od najboljih tenisera sveta. I, kao što sam rekao, Ivan je uvek bio veoma pozitivan, uvek prijateljski nastrojen, otvoren za sve sugestije, za pitanja, savete, za sve što bi meni moglo da pomogne da se razvijem, da ostanem na pravoj stazi'',
izjavio je Đoković na početku ovogodišnjeg Australijan Opena.

A imajući u vidu da mu je posle prošlogodišnjeg trijumfa ponestalo motivacije, da je ušao u seriju slabijih rezultata, da je kasnije odlučio da okonča saradnju sa Borisom Bekerom, stiče se utisak da je Nole propustio veliku priliku da angažuje baš Ljubičića za svog novog trenera.

Možda bismo ove sezone umesto Federerovih, bili svedoci novih Novakovih titula...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
neme
Monday, 03.04.2017
13:00

Samo Radek Stepanek moze da unapredi Noletov jedini nedostatak citanje situacija kada treba izaci na mrezu.

avatar
Monday, 03.04.2017
16:25

To ne moze da se nauci, ili imas osecaj za mrezu ili nemas. Slicno kao u fudbalu da imas osecaj predvideti situaciju, urodjeno.

avatar
neme
Tuesday, 04.04.2017
12:24

Ma Nadal nije imao pojma a sad ima najveci procenat uspesnosti izlaska na mrezu,nije to neki spektakl ali odigra neke sigurica voleje a Nole ni to.

avatar
Samo Barsa1
Monday, 03.04.2017
12:43

Pa raduju se Federeru jer nemaju svoje sportiste, zato ne vole naseg Novaka, bravo komsije, Kecmaan.

avatar
Dzimi Humuhumunukunukuapua
Monday, 03.04.2017
12:42

S tim što je Ljubičić u stvari Srbin iz Hrvatske.

avatar
Sporske me ugasile
Monday, 03.04.2017
12:30

Mozemo da navijamo za koga hocemo ali Federer je bez ikakve konkurencije najbolji teniser u istoriji . Ja sam licno fan Nadala ali ni on ni Novak mu nisu ravni . Evo s koliko godina covek osvaja najvece turnire . Nadal je ,dok je bio prvi ,verovatno igrao najbolji tenis ikada ali nije uspeo da bude konstantno na tom nivou ,Novak je bio najbolji u kontrolisanju igre ali ni on nije ostao konstantan. Sve u svemu,Federer pa 10 mesta prazno pa tek onda neko drugi

avatar
Samo Barsa1
Monday, 03.04.2017
12:45

Federer isto nije konstantan, gdje bio, prosle, predprosle godine, 2011 Kad je Nole bio u formi oduvo Federera i ostale, lako mu je sad osvajat kad Nema ni Noleta ni Mareja, ai razumjem te, nemate svoje sportiste pa ne volite Novaka, Gdje je Dzumhur, hahah.

avatar
brano77
Monday, 03.04.2017
20:37

Kad je Roger ima 28 29 kao sad novak samo ga Nadal mogao do it i to pretežno na sljaci. Neko nekad negdje poraz.. Čovjek ima tri od 6 najbolji sezona u tenisu. Ostale tri jedna novak druga mekenro. I lendl

avatar
brano77
Monday, 03.04.2017
20:35

Drug on da ima novakove godine novak nebi uzeo vise od tri GS turnira. I to je tako. Nas je novak al ovaj je doktor. Kad je bog stvarao igrača za tenis stvorio je Federera. I rekao Amin

avatar
Sporske me ugasile
Monday, 03.04.2017
13:51

Koji smo to mi,pa i ja sam Srbin . Ja samo pricam kako jeste ,ti si pristrasan i to je tvoj problem

avatar
Skaut1
Monday, 03.04.2017
13:35

Kada se neko potpiše sa objektivan, jedino što je 100% sigurno je da nije objektivan. Ne bih mnogo o brojkama, ali teško da je Federer pa 10 mesta prazno kada u 37 (ne 2,3,4 ili 5 već tridesetsedam) međusobnih susreta Nadal i dalje ima 2/3 pobeda...

avatar
Mangus
Monday, 03.04.2017
12:54

Covek ima 36 godina, prosle i pretprosle 34,35. Telo ne moze da podnese ono sto je moglo sa 20,25, pa cak i 30. A i dalje uspeva da ostane konkurentan, bori se sa Noeltom i Nadalom.nSto se konstantnosti tice, najduze na prvom mestu ATP tura, najvise grend slemova u istoriji... Dovoljno govori.nnObozavam Noleta, em sto je odlican sportista, em sto je odlican covek em sto je nas. Ali bez dileme, Fedex je najveci