Vilanderova beogradska poruka Đokoviću - Ovo je način da se dostigne Federer?

Autor: Darko Mitrović
utorak 14.05.2019.
10:44
Izvor: Sportske.net, tv prva

Čini se da je to i Novakova strategija u poslednje vreme...

Beta/AP Photo/Andy Brownbill
Beta/AP Photo/Andy Brownbill

Povezane vesti

Proslavljeni švedski teniser, a sada dugogodišnji teniski komentator na ''Eurosportu'' Mats Vilander doputovao je juče u Beograd, gde će ostati tri dana, a svoje prve utiske o boravku u našem glavnom gradu izneo je u intervjuu za TV Prva u Jutarnjem programu ove televizije.

''Jeste, prvi put sam u Beogradu. Šetao sam juče dva sata u centru grada, dan je bio lep. Čini mi se da je ovo vrlo evropski grad'', počeo je priču Vilander.

Potom se na pitanje novinara prisetio svojih velikih dvoboja sa Bobom Živojinovićem tokom igračke karijere.

''Igrao sam protiv Bobe prvi put na Oranž Boulu 1978. Mislim da me je dobio više puta, ali igrali smo često, na Vimbldonu 1986, on je dobio, ali na Rolan Garosu sam ga pobedio i moj najteži meč je bio protiv Bobe. Gubio sam 2:1 i 4:1 u trećem setu, ne znam kako sam ga dobio'', objašnjava Vilander.

Usledilo je njegovo poređenje tadašnjeg tenisa i ovog koji gledamo poslednjih godina.

''Imao sam sreće da sam igrao sa Borgom, Konorsom, Mekinroom. Borg je najvažniji teniser u muškom tenisu, bez njega, tenis ne bi izgledao isto.

Razlika je u tome što osamdesetih nikada niste znali ko će da pobedi na kraju. Bila je velika razlika između šljake i trave. Danas sa Novakom, Nadalom, Federerom... ne znamo ko će pobediti, ali u odnosu na ostale velika je razlika.

Ne mogu se porediti reketi sa onim u naše vreme, kako se igrači hrane, treniraju i slično'', istakao je Vilander.

Ono po čemu ga mlađi ljubitelji tenisa prepoznaju jesu njegovi komentari na ''Eurosportu'', pa i česte kritike na račun našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

''Volim da komentarišem uživo mečeve, volim da govorim o tenisu. Džon Mekinro radi to isto. Mi volimo tu igru. Ponekad su naša mišljenja upečatljiva, ponekad nismo u pravu, ponekad jesmo.

Bilo je takvih slučajeva, ali nisam siguran da je u pitanju greška. Mi pravimo procene da li će Novak, Federer ili neko drugi da osvoji turnir. Teško je doneti odluku na osnovu svog osećaja. Ja nisam kladioničar, ne ulažem novac u tenisere, ja gledam igru i kao igrač uvek tražite neke prilike... '', objašnjava Vilander, a onda je otkrio u kojim situacijama navija za Federera, kada za Novaka, a kada za Nadala.

''Ja više volim da Federer dobije Nadala, jer je to bolji meč. Kod Novaka i opet protiv Nadala, ako se igra na šljaci, ja bih više voleo da Novak dobije jer je opet meč bolji, ali ako igraju na čvrstoj podlozi, onda više volim da Nadal dobije Đokovića jer je opet bolji meč'', otkrio je Vilander.

O Novaku Đokoviću danas ima samo reči hvale.

''On je kao zid, kao u igrici. Čovek mora da razbije zid. Ja ne mogu da zamislim kako bi tenis izgledao bez njega. Sa Federerom i Nadalom, to je moderan tenis i više se razume. Kada Novak igra dobro, nema načina da se vidi kako on može da se savlada. Njemu ne smeta nijedan stil, ni jak servis, ni ifgra sa osnovjne linije.

Novak do sada možda nije najbolji svih vremena, ali u smislu nivoa igre, niko nije igrao kao on'', istakao je Vilander.

Na kraju, izneo je svoje mišljenje na koji način bi Novak mogao da dostigne Federera po broju Gren Slem trofeja.

''Sviđa mi se, dobro je za njega, da ne pobeđuje svake nedelje, da bi produžio karijeru i da dostigne Federera po broju Gren Slemova. Bolje za njega da igra dva-tri meča nedeljno, pa možda da izgubi i onda dođe na Gren Slem i osvoji ga.

On zastrašuje ostale i biće svežiji ako dobija na Gren Slemovima'', zaključio je Vilander i izrazio želju da ovih dana poseti i Novakov restoran u Beogradu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
biTan
Tuesday, 14.05.2019
22:11

Djokovic sa 32 pune godine da cuva snagu za GS tako sto ce da gubi na mastersima pred GS-ove? Ako je Federer sa 32 bio zver onda je i Djokovic,on na ovom nivou moze pune 2 godine da igra,milim na nivou da zaredja po 3,4 turnira,recimo Madrid,Rim,GS da osvoji sve u roku od mesec dana.. posle u 35 moze polako da kalkulise i bira turnire...