Računica Novaka Đokovića, može li do prvog mesta na ATP listi do kraja sezone?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 06.09.2018.
14:41
Izvor: Sportske.net

Novak Đoković je već obezbedio sebi minimum četvrto mesto nakon US opena.

EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

Povezane vesti

Poslednji Gren slem u sezoni je i dalje u toku, stiglo se do polufinala na US openu gde su Huan Martin Del Potro i Rafa Nadal na jednoj, odnosno Kei Nišikori i Novak Đoković na drugoj strani žreba.

Srpski teniser je napravio novi dobar rezultat u drugom delu sezone i sada je sigurno minimum na četvrtoj poziciji ATP liste kada se završi ovaj US open.

Ukoliko se desi da Del Potro izgubi u polufinalu, a Novak dobije naredni meč protiv Nišikorija, Novak će biti i treći na ATP listi nakon US opena. Ipak, do druge pozicije je nemoguće doći jer je Federer previše odmakao.

Ipak, do kraja sezone je itekako moguće da Novak pretekne Federera, a nije nemoguće da to učini i kada je Nadal u pitanju.

Najbolja stvar u čitavoj priči jeste da Novak ne brani niti jedan bod do kraja sezone, pa može samo da prikuplja bodove na ATP listi i da se dodatno približi samom vrhu.

Ukoliko osvoji US open imaće 6445 bodova, a onda mu predstoje i dva mastersa u Parizu i Šangaju, oba iz serije 1000 i srpski teniser bi mogao do maksimum 2000 bodova iz tih turnira. Nije to sve, predstoje mu turniri iz serije 500 u Bazelu i Pekingu i novih 1000 bodova u opticaju, što znači da bi Novak nakon svih ovih turnira mogao da ima maksimum 9445 bodova.

Trenutno stanje kaže da Nadal ima 8750 (toliko će imati ukoliko ispadne od Del Potra), brani 600 bodova iz Šangaja gde je igrao finale, kao i 180 bodova iz Pariza gde je igrao četvrtfinale. Pored toga, osvojio je Peking prošle sezone gde brani tih 500 bodova.

Ne smemo zaboraviti ni završni turnir koji takođe donosi bodove.

Federer brani titulu u Šangaju (1000 bodova), u Parizu nije igrao, a brani titulu i u Bazelu (500 bodova). Pored tih turnira, Federera očekujemo i u Tokiju gde nije igrao prošle sezone i gde ne brani niti jedan bod.

Federer će nakon US opena biti na koti 6900.

Svakako bi osvajanje US opena Novaku donelo šansu i za prvo mesto na ATP listi koje nije nedostižno sa ove tačke gledišta...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
PratimFudbalOd2005:(
Thursday, 06.09.2018
21:09

Ja mislim da novak lakse igra protiv nadala nego protiv del potra..jednostavno novakov stil je klasicni odgovor na nadalov stil...a koga boli patka za atp listu,bitni su samo gren slemovi nemojmo se zavaravati

avatar
zdenkomen
Thursday, 06.09.2018
19:09

Kao veliki navijač Novaka, voleo bih da osvoji US Open. Nije favorit kako mnogi misle, još uvek igra promenljivo i sa oscilacijama, ima padova i dekoncentracije. Uslovi za igru jesu veoma teški ali neke stvari mora popraviti ako misli da prođe u finale. Nišikori je podigao formu, biće opasan rival. Poznaje Novaka dobro i zna kako ga može pobediti. Sa druge strane žreba, voleo bih da prođe Delpo.

avatar
magister
Thursday, 06.09.2018
15:51

Pretpostavljam da mesto na listi - nije Novakov prioritet u ovom trenutku. Pre svega - da što bolje odigra polufinale, a ako se plasira dalje i finale. Ne znam, ima li šanse da se izbori za završni masters, evantualnim pobedama na još nekom od dolazećih turnira. Mislim da je bolje ne dizati toliko prašine oko rezultata, jer, kao što sam i ranije rekao, Novak se još vraća. Mada deluje da je sve to znatno brže nego što se moglo očekivati, nakon početnih posrtanja.

avatar
Rise up
Thursday, 06.09.2018
15:13

Nije ranking toliko bitan,ionako se cesto menjaju te pozicije, glupo neko bodovanje. Vaznije je da uzima gren slemove i da se fokusira na to,a neke nebitne turnire moze i da preskace.

avatar
Don Silvio
Thursday, 06.09.2018
18:00

Otprilike. Setimo se samo Mareja kako je igrao one sezone bezvezne turnire da prikupi bodove i dodje na poziciju broj jedan. I sad neki pisu velika cetvorka a Merej njima troici nije ni do kolena