Potpuno otvoreno - Novak saopštio dobru i lošu vest!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 12. jul 2017.

 • 20:02

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Nakon što je posle više od osam godina predao meč na jednom Grend slemu Novak Đoković je potpuno otvoreno govorio o problemu sa kojim se suočava. Dobra vest je da nema nameru da završi karijeru.

Potpuno otvoreno - Novak saopštio dobru i lošu vest!
Foto: Epa/Aeltc/Joe Toth
Konferencija za medije koju je Novak Đoković održao nakon današnje predaje četvrtfinalnog meča na Vimbldonu očekivano je izazvala veliko interesovanje javnosti.

Najbolji srpski teniser morao je da preda meč na Grend slemu posle osam i po godina, a novinarima je posle svega otkrio da se radi o povredi lakta koju "vuče" godinu i po dana.

"Nije rame, nego lakat. To me muči nekih godinu, godinu i po dana. Nažalost, morao sam da završim Vimbldon na ovaj način. Ne osećam se dobro zbog toga. Probao sam sve što sam mogao da se oporavim od povrede, da dovedem sebe u stanje da mogu da igram. Bio sam u stanju da igram 30 minuta sa bolom koji je bio podnošljiv. Svi tretmani nisu pomogli, bilo je udaraca gde sam osećao bol", počeo je svoje izlaganje Novak.

Novak je u utorak igrao odloženi meč osmine finala, a danas je priznao da mu je igranje "dan za dan" samo otežalo posao.

"Takve okolnosti ne pomažu kada se igra dan za dan. Ali to su situacije koje moramo da prihvatimo i izvučemo najbolje iz njih. Dva, dva i po sata sam danas bio na stolu za masažu, pokušavao sam da se što bolje pripremim ali jednostavno nije moglo. Posebno u individualnom sportu mi nemamo drugo rešenje, ili smo fit ili ne", dodao je Đoković.

"Intezitet i novi bola nije bio u opadanju već samo u rastu. Osećam to manje više od početka turnira. Nastavio sam da radim sve uobičajeno sa mojim fizioterapeutom, probao sam da se oporavim, da se dovedem u stanje da igram ali je naprosto postajalo sve gore i gore. Danas je bio najgori dan. To što sam igrao dan za danom nije pomoglo, naprotiv, ali moram to da prihvatim. Tek sam došao sa terena, nisam specijalista, moram da razgovaram sa nekim o tome i da razumem šta se mora raditi", rekao je Đoković.

Srpski teniser kazao je da sa specijalistima nije uspeo da pronađe dugoročno rešenje za problem koji ima te da je duža pauza postala realnost.

"Nisam uopšte razmišljao da preskočim Vimbldon. Odlučio sam da sebi dam šansu, to je sve što sam mogao. Sve što smo uradili dalo mi je mogućnost da igram, ali samo jedan set. Za bilo kog sportistu teško je da pređe preko ovakih stvari, posebno kada igra dobro, a ja sam igrao dobro u poslednje vreme. Igrao sam dobro na Vimbldonu, nisam izgubio set, osećao sam se dobro na terenu. Nažalost, u životu se takve stvari dešavaju. Potrebno je vreme da razmislim i shvatim šta se dešava", istakao je Novak.

Kada je završio obraćanje na engleskom Novak Đoković je srpskim izveštačima dao mnogo konkretnije odgovore. Operacija, po svemu sudeći, nije rešenje kojem će Novak pribeći.

"Godinu i po dana me muči lakat. Razmišljao sam o dužoj pauzi. Specijalisti sa kojima sam pričao nisu bili najjasniji, pominjali su čak i operaciju i razne druge opcije. Nije još uvek potpuno jasno šta treba da se radi. Dok god je povreda odlazila i dolazila bilo je u redu ali... U poslednjih sedam osam meseci priča se samo pogorišavala. Pretpostavljam da je pauza nešto što ću morati da uradim", istakao je Đoković i dodao,

"Radim sve što je u mojoj moći da izbegnem operaciju jer ne verujem u operacije i nisam taj tip. Postoji mogućnost da mi to predlože ali ne mislim da je to dobro. Da vas neko reže, seče sa onim operativnim alatom i da se trujem pilulama. Logičan zaključak je neka vrsta malo duže pauze. To je nešto što sam uzimao obzir više puta. Zašto nisam do sada to uradio? Sami znate koliko traje sezona i navikao sam da igram najveće turnire. Smatram da sam bio racionalan. Niko nije rekao da treba da odmorim i da ostavim reket i nije bio jasan po tom pitanju. Osećaj nije dobar, ovo je nešto što vučem sa sobom godinu i po dana i dolazilo je periodično. Što duže igram i serviram to je gore. Servis je uglavnom bio udarac kada sam osećao bol, a danas je to bio i forhend. Sa polovičnim servisom sam možda i mogao da dovršim meč ali bez forghenda ne. Predstoje snimanja, analize i dijagnostike i to je sve što sada mogu da kažem", istakao je Đoković.

Kako trenutno stoje stvari, a Novak je to potvrdio, moguće je da neće nastupati do kraja sezone, ali je poručio da odustajenje nije opcija.

"Nemam apsolutno nijednu pomisao da je kraj. Možda je odmor duži preko povtreban, ne samo zbog povrede već i za um i celokupno stanje jer to nisam imao nikada tokom karijere. Nisam imao ukore ali možda izostanem sa ovog polugodišta", zaključio je Đoković.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari