Obavljen žreb u Melburnu - Uporedni pregled, Novak, Rafa ili Rodžer, ko ima najteži put do finala?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 10.01.2019.
10:09
Izvor: Sportske.net

Od jutros, slika je nešto jasnija.

Beta/AP Photo/Tim Ireland
Beta/AP Photo/Tim Ireland

Povezane vesti

Početak naredne nedelje ujedno je i početak prvog Gren Slem turnira u novoj teniskoj sezoni.

Australijan Open održava se od 14. do 27. januara, titulu brani Rodžer Federer, ali za razliku od prošle godine u ovo vreme, naš Novak Đoković je u mnogo boljoj situaciji i predstojeći turnir dočekuje u odličnoj formi i sa prve pozicije na ATP listi.

I jedan i drugi imaju po šest osvojenih trofeja na ovom turniru, uz Roja Emersona i ukoliko Novak ili Rodžer trijumfuju 27. januara, neko od njih dvojice bi se izdvojio rekorder po broju osvojenih trofeja na Australijan Openu. Naravno, verujemo da će to biti Novak Đoković, koji je i u svojim izjavama uoči ovog turnira jasno i glasno poručio da mu je glavni cilj - titula.

Rano jutros po našem vremenu obavljen je i žreb, a u prilogu možete da vidite uporedni pregled šta čeka Novaka do finala, kakav put ima Rodžer Federer, a kakav Rafael Nadal. To su, naravno, tri najveća favorita za osvajanje Melburna.

Kada je naš teniser u pitanju, on će u prvom kolu igrati protiv jednog od kvalifikanata, potom ga najverovatnije očekuje dvoboj sa Martinom Klizanom iz Slovačke, trenutno 40. na ATP listi, protiv koga u međusobnim duelima vodi sa 4:1.

Jedini poraz od Klizana Novak je doživeo prošle godine u Barseloni, gde se igralo na šljaci.

Doduše, ne treba otpisivati ni iskusnog Francuza Žoa Vilfrida Congu, koji je sada tek na 177. mestu ATP liste, ali koji bi u prvom kolu mogao da iznenadi na papiru favorizovanog Klizana. Protiv njega Novak ima znatno više međusobnih susreta i vodi sa 16:6 u pobedama.

Ako sve bude po planu, sledeći Đokovićev rival biće Denis Šapovalov, talentovani 19-godišnji Kanađanin. Ovaj rival mogao bi da bude mala ''misterija'' za Novaka, jer se do sada nikada nisu sastajali. Šapovalov u Melburn dolazi kao 27. na ATP listi, što ilustruje njegov neosporni kvalitet i tu će svakako biti neophodan veliki oprez.

Osmina finala će nam najverovatnije doneti duel Đokovića i Belgijanca Gofana. Oni su stari znanci, Novak vodi sa 5:1 u pobedama nad tri godine mlađim Belgijancem, koji je dobio njihov poslednji duel u Monaku pre nepune dve godine.

Dakle, kao i protiv Klizana, Novak će i protiv Gofana imati dodatni motiv da im se revanšira za poraze u prethodnim duelima.

A onda sledi ono najuzbudljivije.

Ako ne bude iznenađenja, u četvrtfinalu Đoković će ići na Japanca Keija Nišikorija, sa kojim ima dugu istoriju međusobnih duela, vodi sa 15:2 u pobedama i reklo bi se - protivnik po meri za ovu fazu turnira, iako naravno ne potcenjujemo devetog igrača sveta.

Polufinale bi donelo meč prvog i četvrtog igrača na ATP listi, Đokovića i Aleksandra Zvereva, koji uoči ovog turnira ima određenih problema sa povredom, pa je veliko pitanje hoće li moći da se domogne ove faze turnira. Ukoliko dođe do ovog duela, biće to njihov peti susret, trenutni skor je 2:2 u pobedama.

I na kraju, u finalu, nadamo se da ćete moći da birate, Đoković - Federer ili Đoković  - Nadal. Kom spektaklu biste se više radovali?

Što se tiče Federerovog puta ka finalu, on će startovati protiv Istomina, potom bi usledio duel sa kvalifikantom, a onda, redom, Monfis, Cicipas, Čilić, Nadal, pa Đoković.

Nadalov prvi rival biće domaći predstavnik Džejms Dakvort, potom slede Ebden, Minaur, Edmund, Andersen, Federer, pa Đoković.

Dakle, Novakova prednost je što pre finala neće moći da se sastane ni sa Nadalom, ni sa Federerom, a njih dvojicu očekuje međusobni duel u polufinalu pre, verujemo, susreta sa Novakom u borbi za titulu.

Kakve su vaše prognoze?
-
- -

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Boris Nedeljkovic
Thursday, 10.01.2019
13:00

federerov raspored najtezi

avatar
pepyslav
Thursday, 10.01.2019
12:31

Ovako najlaksi zreb ima Nadal, Djokovic ima protivnike koji ne odgovaraju njegovom stilu igre, tako da moze biti dosta napornih i dugih meceva...sva 3 imaju vec u trecem kolu predstavnike nove generacije, bice zanimljivo videti kako ce to proci, narocito bi Tsitsipas mogao biti nezgodan...

avatar
Zauvek Plavac
Thursday, 10.01.2019
11:16

A to što Kližan igra sa Congom u 1.kolu(koji je dobio vajld kartu)? Može lako da se desi da to Conga prođe pa da igra sa Novakom u 2.kolu. Jeste Conga miljama daleko od nekadašnje forme al znao je taj da namuči Novaka par puta. Ne bi to bio baš lak meč za Noleta iako bi on bio ogroman favorit.