Novak svemogući, jači od Federera i 14 hiljada naprženih Engleza za petu titulu na Vimbldonu!

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 14. jul 2019.

  • 20:08

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Najduži meč na Vimbldonu i pobeda Srbina! Novak spasio i dve meč-lopte!

Novak svemogući, jači od Federera i 14 hiljada naprženih Engleza za petu titulu na Vimbldonu!
Foto: Beta/AP Photo/Ben Curtis
Novak Đoković je odbranio titulu šampiona Vimbldona pošto je danas u okviru finalnog meča savladao Rodžera Federera usled velike drame. Po setovima je bilo 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 i 13:12. Inače, ovo je najduže finale u istoriji Vimbldona.

Svega jednu brejk-loptu videli smo u prvom setu i to na servis Novaka Đokovića. Bilo je to pri rezultatu 1:2, Rodžer je stigao do prednosti, ali nije uspeo da je iskoristi i srpski teniser je nastavio u dobrom ritmu.

Nakon što su oba tenisera skoro bez problema dobijali gemove na svoj servis, otišli smo u taj-brejk gde je bilo veoma neizvesno. Novak je poveo sa 3:1, potom Rodžer sa  3:5, a onda novi preokret, Novak je osvojio set sa 7:5 u taj-brejku.

U drugom potpuno drugačija slika. Novak je očajno počeo, svega šest poena je osvojio u prva četiri gema, pa je Švajcarac poveo sa 4:0 i kasnije je uz još jedan brejk priveo set kraju za konačnih 6:1.

Očajna je bila realizacija Novaka na prvi servis u ovom setu (3/11), za razliku od Rodžera koji je imao 9/9, a dodajmo i da je imao ogromnih 10 neiznuđenih grešaka što je previše za finale Vimbldona.

Ipak, u nastavku se vratio u ritam, doduše, i dalje nije bio na onom najvišem nivou. Ponovo bez brejka, Novak je jurio Rodžera, a na 4:5 Novak je servirao za ostanak u setu i suočio se sa set-loptom. Ipak, odličnim servisom najbolji teniser današnjice je uspeo da se spasi i ne samo to, podigao je nivo igre pred taj-brejk koji je rešio u svoju korist bez nekih velikih problema (7:4).

U četvrtom velika borba, Rodžer je prvi brejknuo protivnika, pa je stigao uz osvojen gem na svoj servis do 4:2. Nakon novog brejka bilo je jasno da će Švajcarac slaviti, ali nije ga Novak poštedeo muka pošto je po prvi put u meču uspeo da stigne do osvajanja gema na servis Rodžera.

Odličnim servisima Federer je stigao do 6:4 za peti set. Federer je bio umoran u petom setu i to je Novak koristio. Nije više Švajcarac igrao onako kako je to činio tokom velikog dela meča, ali je srpskom teniseru trebalo pet brejk lopti da stigne do gema na servis Švajcarca.

Novak Djokovic

Ipak, kada je trebalo da odservira dobro i da nas liši nerviranja, Novak je popustio, Rodžer je odmah vratio brejk za 3:4, kasnije uz poteškoće izjednačio na 4:4.

Rodžeru su prijali kraći poeni, gledao je svaki da svede na minimum udaraca jer je već bio umoran, a vidljivi su bili znaci umora i kod srpskog tenisera koji je stigao do 5:4, kasnije i do 6:5.

Pritisak je bio na Rodžeru nekoliko puta puta za vrlo kratak period, Novak je četiri puta bio na 2 poena od osvajanja titule, ali nije dozvolio meč-loptu najboljem svetskom teniseru. Izgledalo je da Rodžer popusta sa servisima, nakon što je Novak lagano dobio svoj za 7:6, čekali smo greške Švajcarca.

To nismo videli, ali u sledećem gemu smo videli greške Novaka za brejk Rodžera Federera za 8:7, Švajcarac je servirao u narednom gemu za titulu. Imao je dve meč lopte, spasio ih je obe Novak, došao i do brejk lopte za izjednačenje u gemovima, što je i iskoristio!

Čak sedam poena je vezao Novak, poveo sa 9:8, ali je Rodžer izjednačio nakon dobrih servisa. Potom je Nole ponovo osvojio gem na svoj servis uz samo jedan izgubljen poen, izgledalo je kao da mogu do sutra ovako...

10:10, 11:10, 11:11, a onda brejk lopta za Federera iako je Novak imao 40:0. Potom još jedna spašena, za 12:11. 12:12, otišlo se u taj-brejk koji je počeo greškom Rodžera.

Novak je poveo sa 4:1, a nakon duge razmene je Rodžer osvojio poen za 4:2, smanjio je i na 4:3. Nakon dva servisa Novaka Srbin je uspeo da stigne do 6:3 za tri meč lopte!

Iskoristio je prvu!
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari