Novak otvorio dušu - o "lovu na veštice", novom sistemu ATP bodovanja, Adrija Turu...

Autor: Ivan Cvetković
sreda 08.07.2020.
10:16
Izvor: Sportske.net, Sportski Žurnal

Srbin prvi put progovorio nakon što se vratio na teren.

© Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković počeo je sa treninzima u utorak, a u opširnom intervjuu za Sportski žurnal govorio je o medijskoj hajci na njega, novom bodovanju na ATP listi, turnirima na kojima će se takmičiti...

"U poslednje vreme vidim samo kritike, mnoge zlonamerne. Očigledno da postoji nešto više od te kritike, kao da postoji neka agenda, kao da je lov na veštice. Mora neko da padne, neka ličnost, neko veliko ime da bude glavni krivac za sve. Ostavljam drugima da procene da li je to korektno i ljudski. Po meni nije, moj stav je da moramo da učimo iz svega ovoga i da se u hodu prilagođavamo", smatra Novak.

Ideja Adrija Tura bila je plemenita, tvrdi on.

"Moja namera je bila čista, iz srca sam hteo da organizujem humanitarni turnir i da pomognem TSS i regionalnim savezima i regionalnim igračima jer osećam potrebu kao vodeći teniser sveta da uradim nešto ako sam imao mogućnosti. Pratili smo sve propise i zakone, ni za šta ne možemo da budemo okrivljeni jer nismo prekršili nijedan propis, sve je bilo preporučeno. Bili smo svakodnevno u kontaktu sa Vladom Srbije. Da li su neke stvari mogle da izgledaju drugačije? Verovatno da, ali mi smo se potrudili da uradimo najbolje što smo mogli u tom trenutku. Iz toga treba izvući pouke, ne samo sa Adrija tura, nego i sa egzibicije u Atlanti i ustanoviti šta je najbolje za sledeći korak, na nas kolektivno kao tenis", rekao je Đoković.

On se potom osvrnuo i na novi sistem bodovanja gde će se sabirati prethodna 22 meseca, a ne 12 kao do sada.

"Mi smo o tome diskutovali u savetu igrača i kolektivno se opredelili za tu opciju. Najveći razlog zašto je ta opcija najbolja u ovom trenutku je što štiti igrače koji ne žele da se izlažu riziku da putuju."

Đoković nije želeo da govori o tome ko će imati prednost zbog toga.

"Nemam komentar, mislim da je ova varijanta liste i sistem bodovanja najkorektniji prema svima. Naravno, biće uvek grupa igrača koji će se osećati oštećenim, ali cela suština donošenja ove odluke je da smo mi kao ATP i Savet igrača hteli da zaštitimo sve tenisere koji ne žele da igraju. Ima tenisera koji ne žele da idu u Ameriku jer je takva situacija i nije fer oduzeti im bodove od prošle godine kada nemaju priliku da ih brane"


On je na kraju istakao da nije siguran da će igrati na US Openu, a plan je da nastupa na turnirima u Evropi poput Rolan Garosa, mastersa u Rimu i Madridu...

Baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke