Hoće li Novak sklopiti "vimbldonski mozaik"?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 05. jul 2014.

  • 23:34

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Novak Đoković u nedelju ima priliku da doživi "Déjà vu" na Vimbldonu, da osvoji titulu i ponovo postane svetski broj 1 baš kao i 2011. godine. Na putu ka trofeju stoji čovek koji je u karijeri 7 puta sklapao "vimbldonski mozaik" pa nema sumnje da nas čeka još jedan teniski klasik.

Najbolji teniser koga je Srbija ikada imala u nedelju će imati priliku da obogati svoju kolekciju Grend slem titula ali će na putu ka vimbldonskom trofeju imati velikog Rodžera Federera, Švajcarca koji u krvi ima titule na turnirima koji se igraju na travi.

Đoković će u nedelju sa druge strane mreže za rivala imati tenisera koji je samo na Vimbldonu osvojio sedam titula, više od trećine od ukupnog broja trofeja koje je osvajao na Grend slemovima.

"Da biste ostvarili takav uspeh, morate da sklapate mozaik, potrebno je vreme. Ali, na kraju sve se svede na psihološki faktor, jer morate da budete na vrhuncu igre, mentalno sveži i motivisani, mirni i pribrani. Zato nije mnogo igrača u istoriji postiglo rezultat kao Federer" počeo je svoju priču Novak.

Nedeljni oršaj Novaka Đokovića i Rodžera Federera biće njihov 35. međusobni. Samo u tekućoj sezoni sastajali su se tri puta a istorija kaže da na travi imaju samo jedan međusobni duel.

"Odlično se poznajemo, toliko puta smo se sastajali, doduše samo jednom na travi. Svi naši dueli su bili dosta uzbudljivi, ali i veoma napeti, borbeni, zahtevali su koncentraciju od početka do kraja. Zato ću morati da budem fizički spreman na tako nešto i ovog puta" ističe Đoković.

Od 35 međusobnih susreta Rodžer Federer dobio je 18, dva više od Đokovića, ali nije samo taj podatak ono što Srbina može da brine pred nedeljni meč. Činjenica da je Đoković na poslednjih šest finala Grend slem turnira slavio samo jednom pomalo zabrinjava.

"Ne fali mi motivacije da konačno podignem neki Grend slem pehar posle tri ili četiri poraza u finalima. Trebalo je da dobijem par od tih duela koje sam izgubio, ali to se nije desilo. Znam da mogu do trofeja i nadam se da će ovoga puta biti sve kako treba" konstatuje prvi nosilac na Vimbldonu.

Za one koji vole statističke podatke i reč tradicije dodaćemo da su se Novak Đoković i Rodžer Federer do sada samo jednom sastali u finalu jednog Grend slem turnira. Bilo je to 2007. godine na US Openu kada je Švajcarac slavio sa 3:0.

Novaku Đokoviću nedeljno finale na Vimbldonu biće 14. na Grend slem turnirima a ukoliko savlada Federera ponovo će postati svetski broj 1 što je manje važno u odnosu na to da bi u Londonu mogao da stigne do svog sedmog trofeja na jednom od četiri najveća turnira u svetu tenisa.

Veliko finale i još jedan teniski klasik na programu su od 15 časova po srednjeevropskom vremenu.

Srećno, Novače!
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari