Heroj dana – Kei Nišikori!

Autor: Miloš Marković
nedelja 07.09.2014.
10:48
Izvor: Sportske.net

Iako se u ovu kategoriju slobodno može svrstati i Marin Čilić, Japanac je zvezda dana i čitavog US Opena.

Beta/AP Photo/Mike Groll
Beta/AP Photo/Mike Groll

Povezane vesti

Kei Nišikori je senzacionalnim trijumfom nad prvim teniserom sveta uspeo da obezbedi finale turnira na US Openu.

Japanac je u sjajnom meču protiv Novaka Đokovića stigao do velikog uspeha, koji mu je omogućio da svoje ime upiše uz neke od rekorda teniske igre. Takođe, Nišikori je dobio priliku da bori za trofej prestižnog turnira, od koga da deli susret sa Marinom Čilićem.

Hrvat je u svom polufinalu bio bolji od Rodžera Federera, koga je bukvalno počistio sa terena. Obojica rivala sa velikim motivom ulaze u ovo istorijsko finale US Opena.

Istorijsko, pre svega zbog činjenice da će ove godine trofej na Gren Slemu, prvi put još od 2005. godine i Rolan Garosa, podići teniser koji se ne nalazi među prvih 8 nosilaca turnira. Šta više, poslednji put kada je u finalu US Opena bio neko van top deset, bilo je 2002. godine, kada je Pit Sampras bio 17. nosilac. Nišikori kao deseti i Čilić kao četrnaesti nosilac takođe prekidaju seriju od 41 turnira na najvećoj sceni u kome će titulu podići 'autsajder'.

To konkretno znači da će ovogodišnje finale Gren Slem turnira biti prvo od 2005. godine da u njemu neće učestvovati niko od Novaka Đokovića, Rodžera Federera, Rafaela Nadala niti Endija Marija. Naime, podsetićemo da je u finalu Australijen Opena pomenute godine Rus Marat Safin pobedio Lejtona Hjuita, a od tada je svake godine u finalu Gren Slem turnira učestvovao neko od pomenutih vodećih tenisera sveta.

Nišikorijeva strana priče je posebno zanimljiva.

2014 US Open Tennis

Jedanaesti teniser sveta je na putu do titule eliminisao 23. nosioca turnira, petog, trećeg i prvog, što je zaista impresivna serija. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da će Nišikori postati prvi teniser sa azijskog područja u finalu jednog Gren Slem turnira.

Inače, japanski navijači do jutra su slavili pobedu svog tenisera. Njegova iznenađujuća pobeda udarna je vest u svim japanskim medijma a neke novine su danas objavile posebna izdanja posvećena Nišikoriju.

"Za nas je izvor inspiracije sama činjenica da je Nišikori prvi Japanac koji je došao do finala", rekao je jedan od navijača.

Oko 350 navijača gledalo je meč na recepciji hotela u Nišikorijevom rodnu gradu Macue, primorskom gradiću od skoro 200.000 stanovnika. Oni su gledali prenos uživo koji je trajao do skoro 4.30 po japanskom vremenu.

Pobeda japanskog tenisera važna je za Japan u kojoj ima malo poznatih muških tenisera. Premda živi u SAD već nekoliko godina, Nišikori je velika zvezda u rodnoj zemlji. On je zaštitno lice konfekcijske fabrike Uniklo, prehrambene kompanije Nisin i kompanije za sportsku opremu Vilson.

Japanac na svojim plećima ima veliki pritisak brojki, očekivanja i nade, ali i veliki motiv da nakon što je srušio prvog tenisera sveta osvoji i trofej.

Hoće li uspeti?

Saznaćemo u ponedeljak, finale između Japanca i Hrvata počinje u 11 sati uveče.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke