Finale US Opena ruši rekorde!

Autor: Janko Glavonjić
nedelja 07.09.2014.
18:14
Izvor: Sportske.net

Desilo se nešto što je izgledalo nezamislivo, nema ni Nadala, ni Đokovića ni Federera u Gren Slem finalu. Nišikori i Čilić igraju svoje prvo finale i neko od njih će osvojiti svoju prvu titulu, i možda označiti kraj jedne zlatne ere tenisa.

Beta/AP Photo/Darron Cummings
Beta/AP Photo/Darron Cummings

Povezane vesti

Nišikori i Čilić su svojim igrama zaslužili da se nađu u finalu US Opena. Ipak, tome kumuju i slabije partija Đokovića i Federera, koji su još pre turnira bili već viđeni finalisti. Međutim, to se neće desiti, već neko vreme se čini da najbolji teniseri sveta idu laganom silaznom putanjom, što je i omogućilo Nišikoriju i Čiliću da iskoriste ovakvu situaciju.

Ovo finale obara mnoge tradicije i rekorde. Prošlo je čak 9 godina od kako niko od velike trojke (Federer, Nadal ili Đoković) nije igrao veliko finale, i to se desilo 2005. godine u Australiji, kada je Marat Safin savladao Lejtona Hjuita u finalu. Ipak, Safin i Hjuit su tada bili u samom svetskom vrhu, četvrti i treći teniser sveta, pa njihovo finale i nije bilo toliko iznenađenje.

Nišikori i Čilić su dva tenisera van top 10, Japanac je na 11. mestu, ujedno će biti prvi azijski teniser u istoriji u finalu Gren Slema, a Čilić na 16. Poslednji put se to desilo u finalu slema još 2002. godine, kada je Albert Kosta iznenađujuće slavio protiv Huana Karlosa Ferera na Rolan Garosu.

I tada, kao i sada, jedna generacija je bila na zalasku, a rađala se nova. Hjuit, Nalbandijan, Ferero, Safin, Rodik, su bili ispred Rodžera Federera u to vreme, i među njima se tražio novi teniski kralj. Ipak, sada znamo kako se sve odvijalo u prethodnih 10 godina, Federer, kasnije Nadal sa priključivanjem Đokovića, pokupili su 34 od poslednjih 38 Gren Slem titula.

Da li je ovo finale znak da dolazi nova era? Niko ne očekuje da sada Nišikori ili Čilić počnu redovno da stižu do završnice slemova, ali možda sada kreće tranzicioni period, kada nijedan teniser neće osvajati više od jednog slema godišnje?

Treba napomenuti da bi ovo finale moglo da bude i komercijalna katastrofa. Pošto nema nikoga od tenisera koji su atraktivni publici (teško da ima puno zainteresovanih za ovaj meč van Hrvatske i Japana), ovo bi moglo da bude najmanje gledano finale u istoriji US Opena...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke