Eurosport: ''Stidi se, Rodžere!''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 17.11.2014.
17:45
Izvor: Sportske.net

Najoštrije kritike na račun Rodžera Federera zbog jučerašnjeg odustajanja od meča sa Novakom Đokovićem u finalu završnog turnira sezone, stižu od kolumniste Eurosporta Aleksa Čika.

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Kao što je poznato, Rodžer Federer je sinoć sve iznenadio odlukom da, nekih sat i po pred početak finalnog meča sa Novakom Đokovićem, preda ovaj duel bez borbe, pa je naš teniser na kraju odigrao samo egzibicioni meč sa Endijem Marejem, kako bi londonska publika bila koliko-toliko ispoštovana, s obzirom da je očekivala pravi teniski spektakl, kao uostalom, i svi mi.

Švajcarac se požalio na bolove u leđima, to je i saopštio publici sinoć u dvorani i delovalo je da će svi prihvatiti tu njegovu odluku, bez nekih ozbiljnih kritika.

Međutim, kolumnista Eurosporta Aleks Čik ovaj slučaj posmatra iz drugog ugla i Švajcarsu poručuje da treba da se stidi zbog ovog svog postupka.

Čik tvrdi da je Federer jučerašnjim odustajanjem od finala ''izneverio'' i svoje navijače, ali i tenis kao sport.

Do tog zaključka autor je došao posle Federerove izjave kako nije bio u stanju da se takmiči sa Novakom na najvišem nivou.

''Rodžer Federer nam ovim govori da se povukao jer nije mogao da pobedi. Ali, ovo je najvažniji turnir sezone, pored četiri Gren Slema, turnir na kojem je zaradio više od milion dolara samim plasmanom u finale. On se nije žalio zato što ne može da igra, već zato što (je mislio da) ne može da pobedi“, ističe Aleks Čik.

On dalje navodi da ne treba niko da sumnja da li će Federer igrati u finalu Dejvis Kupa, bez obzira na današnje informacije o navodnoj svađi sa zemljakom Stanislasom Vavrinkom posle polufinala u Londonu.

''Naravno da će igrati. Ali, kako će se osećati navijači koji su u Londonu platili karte od 60 funti, ako ga budu videli kako podiže trofej Dejvis Kupa?'', navodi se dalje u tekstu.


Na kraju, ističe se da je tenis samo igra, ali da je najveći greh prema toj igri makar ne pokušati da izađeš na teren i ispoštuješ one koji su platili kartu da te gledaju.

''Federer je veličina ovog sporta, čovek koji je postavio standarde, ali prošle večeri nije bio na tom nivou. Trebalo bi da ga bude sramota'',
zaključuje Aleks Čik, a prenosi ''Eurosport''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Skaut1
Tuesday, 18.11.2014
15:47

Nema taj ni stida, ni srama. Nadam se da i stranci sve više uviđaju koliki je "gospodin".

avatar
SrdjanMaksa
Tuesday, 18.11.2014
10:49

Nemam nista ni protiv Djokovica ni protiv Federera - jedini razlog zasto neki teniseri, svesni povreda ipak izadju na teren, zapocnu mec i onda predaju je zbog ugovornih obaveza prema sponzorima, tj. broj meceva na koji su se obavezali u toku sezone za bonuse. Federer nije sitna riba da bi morao juriti bonuse. Koliko je zaista posteno prema publici ako izadjes na teren i zapocnes mec, svestan da ces ispikati par loptica tamo vamo, zatim se pozaliti da ipak ne mozes i toje to? Zar nije postenije upravo nacin na koji je Federer ucinio - po meni jeste jer se svi oni koji (nikada ne bih dao za tenis ni 100 dinara, kamoli 60 funti) su platili karte nisu osetili prevarenima vec su obavesteni da covek nije u stanju da pruzi maksmum i ne zeli da se folira pet minuta pa da onda preda... To sto novinar Eurosporta sipa drvlje i kamenje, najverovatnije je bio bez akreditacije i morao je da plati kartu, a svi znamo kakve su skrtice...

avatar
Monday, 17.11.2014
21:26

Mene samo interesuje sta bi bilo da je Novak izasao na teren u trenerci i umesto sa reketom i sa mikrofonom? Da je Novak bio prvi u 47 god. ATP koji je predao FINALE mastera?? Samo pokusavam da zamislim jer je ovo ipak finale i do toga nikada nije doslo. Ali to RF nije interesovalo vec samo licna korist makar da bi izlaskom i predajom posle nekoliko gemova medjusobni skor bi bio jedna pobeda u njegovu korist. Po strani sve ostalo. Publika, skupe karte, postovanje turnira, protivnika, mene koji sam se spremao da gledam i uzivam uz TV a da ne pricam o milionima ljudi na planeti? I nemojte da pisete da je Novak predavao meceve jer znate kada je to bilo, na pocetku karijere kada je imao problema sa disanjem, u toku takmicenja ali na terenu ali NIKADA U FINALU vaznog takmicenja. Ali ce biti spreman za DK i opet iz koristi jer nema to takmicenje osvojeno. Ipak ce mu i Wawrinka biti potreban...

avatar
Realan
Monday, 17.11.2014
23:55

Veliki teniser,mali covek!

avatar
disqus_HNYAiSUaQd
Tuesday, 18.11.2014
09:36

Novak je odigrao čitav Masters 2011.godine sa povređenim ramenom . Imao je sve poraze ali je bio tu . Ali jedan je Nole . Federer je znao da na ovom turniru ne može ništa Novaku , zato nije ni igrao . Što je igrao sa Vavrinkom . Obična picajzla od sportiste , čoveka uopšte . Da Nole nije igrao ovaj turnir ovako dominantno , pitao bih vas dali bi Rodžer igrao .

avatar
nelinjo
Monday, 17.11.2014
20:33

pazi ti ovih kriticara! strasno! :) ovaj covjek nije htio da rizikuje jos vecu povrijedu i ne igranje u finalu DAVIS kupa! ovo je tek treca predaja u karijeri najboljeg tenisera svih vremena, a od kada igra covjek... za razliku od "nekih" tenisera koji su predavali meceve i skroz nesportski glumili povrijede na mecevima da bi prikrili nemoc ili nedostatak snage! :)

ostavite gospodina na miru i pustite ga da igra za trofej koji mu nedostaje... :) i da, nasao ga kritikovati neki anonimus Eurosporta! :)

avatar
Monday, 17.11.2014
21:01

Ali je isti taj Federer znao da kritikuje Novaka kad je imao problema sa disanjem sto se kasnije ispostavilo kao problem sa glukozom koji Novak ima! Ali Novak je ispao gospodin sto on nikad nece biti i rekao sta je rekao i nije ga pljuvao, a zasluzuje da ga svi pljuju jer je obican smrad sto je i dokazao! Prepao se da ga Novak ne ponizi!

avatar
Red forever
Monday, 17.11.2014
19:47

Svaka reč mu je na mestu,rekao je čovek ono što svi već znamo.Dugo pratim tenis,i već odavno znam koliko nekorektan zna da bude Federer,ali ovog puta je zaista ponizio sve ljubitelje tenisa,jer,da s razumemo,mnogi pre njega su izlazili i pod blokadama pružali 100% svojih mogućnosti.Ali on je meč predao jer nije mogao da pobedi,a ne zato jer nije mogao da se bori.

avatar
SljiXo
Monday, 17.11.2014
21:37

Tacno, Federer prosto nikad i nije mogao da pobjedi Novaka, pogotovo ove godine (3:2 za RF). Poslednji put u Sangaju prije 20 dana(6:4,6:4), stvarno ga je unistio Novak, i zbog toga se Federer prepao.
Takodje je Federer i losoj formi, mucio se protiv Raonica 61 61, Mareja 6:0 6:1...

I da razjasnimo, Federer nikad nije predao mec kad je poceo. Vec nije mogao zbog povrede da izadje na teren. Ali ako oces da stavljas u isti kos ne izlazenje na teren, i predaje/kada se gubi mec. Onda izracunaj, 1220 mecevea Federera , 3 puta nije mogao da nastupi zbog povrede. I prebroj Novakove prodaje.

avatar
partizanzauvek
Wednesday, 19.11.2014
18:23

I ove godine 0.titula na GS.Veoma uspesna sezona:-)

avatar
disqus_HNYAiSUaQd
Tuesday, 18.11.2014
09:44

On jeste veliki teniser , ali je mali čovjek . Razlika od predaje prije i u toku meča je velika . Da je počeo meč i predao pisao bi mu se poraz , ali to jedan uobraženko i naduvenko kakav je on ne može da podnese, pogotovo ne od Noleta . Da je mislio da iole ima šanse protiv Noleta igrao bi sigurno . Videćemo ga protiv Francuza . Nadam se da će izgubiti .

avatar
Tuesday, 18.11.2014
00:04

Kada su te Novakove predaje bile, da li mozes da se setis? Na pocetku karujere, sedme, osme, devete godine. Tada je imao problem sa disanjem. On je barem izlazio na teren pa predavao, nikada u finalu nekog vaznog turnira a od kada je resio problem sa disanjem nije predao ni jedan mec osim Delpu u Bgd. za DK . Bio je povredjen i opet igrao i predao na terenu. Razlika je sto se sve te predaje racunaju kao porazi i idu protivniku na racun a kada ne izadjes na teren jos u finalu, sto se NIKADA nije desilo ona se predaja ne racuna u medjusobni skor dva igraca. Nije RF toliko mutav a svi ste vi naivni. Sta mislis da li ce igrati protiv Francuza??