Sve što ste hteli da znate o Alžiru, a niste imali koga da pitate...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 30. jun 2014.

 • 13:18

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Alžir će se isprsiti pred Nemcima večeras, sramota iz Hihona nije zaboravljena. Zbog čega je ovo jedina reprezentacija koja je nastala u ratu, kako to da ne vole Zidana, ko im je najbolji, a ko najmalerozniji igrač u istoriji. I kakve veze sa svim ima Alber Kami?

1. Alžir ima dugu fudbalsku tradiciju i neverovatnu povezanost sa reprezentacijom. Ona je naime stvorena u ratu za nezavisnost od Francuske kada je desetak igrača iz francuskog šampionata, predvođenih Rašidom Meklufijem iz Sent Etjena otišlo u domovinu i borilo se za sukobima sa Francuzima. Iz njihovog otpora, nastala je reprezentacija zemlje koja je postala nezavisna 1962. FIFA ih je priznala 1964. do tada su igrali kao Nacionalni Oslobodilački Front.

2. Alžir je posle nameštene utakmice Zapadnih Nemaca i Austrijanaca ispao u Španiji na svom prvom Mondijalu 1982. Taj "Anšlus" je izazvao proteste širom sveta, čak i u zemljama koje su odigrale sramnu utakmicu, a od tada se mečevi treće runde u grupnoj fazi igraju u isto vreme. O sramotnom meču u Hihonu smo nedavno pisali, ovo vam je predznanje potrebno da shvatite motiv Alžiraca protiv Nemačke večeras.

3. Alžir je učestvovao na Mondijalu i 1986. ali sa mnogo manje uspeha nego četiri godine ranije u Španiji. Postigli su samo jedan gol, u remiju sa Severnim Ircima, strelac je bio Đamel Zidan, stric Zinedina Zidana.

4. Nasuprot uvreženom mišljenju, Alžirci ne vole Zizua, makar kada su fudbalski navijači u pitanju. Oni ga smatraju izdajnikom jer je odabrao da igra za "Les Bleus". Pred prijateljski meč između Francuske i Alžira 2001. dobio je pretnje smrću od zemljaka, a tokom meča su na njegov račun ispaljivane najgore uvrede.

5. Najbolji alžirski fudbaler u istoriji je svakako Rabah Mađer, zvezda tima iz 1982. i čovek koji je petom dao gol Bajernu u finalu Kupa Šampiona 1987. kada je Porto osvojio prvu evropsku titulu. Ali, titula najmaleroznijeg igrača te generacije ide Lahdaru Belumiju. Ovaj ofanzivni vezista je imao ponude velikih evropskih klubova, ali nije mogao da napusti Alžir pre 28. godine (isto pravilo kao u ex SFRJ). Bio je i afrički igrač godine, ugovorio konačno transfer u Juventus 1985. ali je polomio nogu u meču afričkog Kupa šampiona protiv Al Itihada u Libiji. Nikada nije otišao u Evropu.

6. Islam Slimani, uz Fegulija igrač koga Alžirci smatraju za najtalentovanijeg u ovom trenutku je bio toliko siromašan da je pecao da bi jeo, ali nije imao za štap, nego je pravio primitivnu zamku od plastičnih boca. Ovo je samo jedna od priča Alžiraca kojima je fudbal jedina šansa da pobegnu od siromaštva.

7. Njihova maskota Pustinjska lisica im je pozajmila nadimak. Ova životinja je simbol Sahare, poznata je po ogromnim ušima. Alžirce još zovu "Pustinjski ratnici", ili "Zeleni".

8. Mediji u Alžiru ne vole Vahida Halilhodžića. Namerno su lansirali vest da je zabranio post igračima što je kasnije bosanski stručnjak demantovao. Inače, on je i ranije imao problema sa novinarima koji tvrde da je arogantan i da im stalno soli pamet. Govori o sebi u trećem licu, a jednom je kao argument u raspravi rekao da ima mnogo pratilaca na Fejsbuku što govori da dosta ljudi veruje da je to što radi ispravno.

9. Vaha nije jedini čovek sa prostora bivše SFRJ koji je trenirao Alžir. Selektor je od 1979. do 1981. bio Zdravko Rajkov nekadašnji reprezentativac i legenda Vojvodine. On je sa Alžircima bio vicešampion Afrike i osvojio bronzu na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. Ali, nije ih vodio na Mondijalu u Španiji jer je heroj borbe za nezavisnost Rašid Meklufi dobio šansu.

10.Neodvojiva prošlost alžirskog fudbala je Alber Kami. Jedan od najvećih pisaca u istoriji je bio golman alžirskog univerziteta, književni genije koji je govorio da sve što je naučio o moralu je posledica toga što je doživeo na fudbalskom terenu. Mnogi su u Zidanovom udaranju Materacija videli sliku iz Kamijevog "Stranca" kada Merso ubija Arapina na plaži. Iako Alžirci ne vole puno da pričaju o francuskoj kolonijalnoj prošlosti, Kamija prisvajaju i povezuju sa svojom kulturom, ali i fudbalom.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari