Sad je Luiz najbolji!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 03. jul 2014.

 • 11:18

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

FIFA indeks izazvao dosta komentara nakon prve runde, neke stvari su se promenile posle mečeva osmine finala, ali po nama i dalje ima dosta nelogičnosti.

"Kastrol indeks" je za igrača prve faze proglasio Hamesa Rodrigeza što je imalo smisla, ali nikako nije jasno gde je Leo Mesi u prvih 10, tim pre što je bio izabran za igrača utakmice na svim mečevima Argentine do sada.

Nova lista koja je izašla nakon mečeva osmine finala je nešto drugačija, ali Argentinac je i dalje 11. Na prvom mestu sada je David Luiz koji je preskočio Kolumbijca.

Novi štoper PSŽ je postigao gol protiv Čilea, ali i spasio siguran pogodak nakon udarca Arangiza. Kada se to iskombinuje sa brojem duela koje su dobili on i Tijago Silva, FIFA tvrdi da je na osnovu ovog indeksa Luiz prvi igrač šampionata.

Ovakvo detaljno ocenjivanje igrača daje šansu i defanzivcima, pošto se broje i kategorije u kojima su oni bolji, odnosno golovi i asistencije nisu merilo koje preovlađuje.

Rodrigez je pao na drugo mesto, iako je srušio Urugvaj i prvi je strelac šampionata. On je postao prvi čovek koji je postigao golove u svim mečevima šampionata, do četvrtfinala, posle 2002. Tada su isti podvig napravili Ronaldo i Rivaldo.

Na trećem mestu je Karim Benzema, koji je promašio par prilika protiv Nigerije, ali kada se iskombinuju golovi, asistencije, dobijeni dueli razumljiva je njegova visoka pozicija. On je recimo igrač koji je najviše puta šutirao u okvir gola, čak 19 na ovom šampionatu. Recimo protiv Nigerijaca je šutnuo četiri puta ka Enejami koji je branio fantastično, dok je Leo Mesi samo jednom ugrozio Benalja u osmini finala.

U top 5 su Roben i novo lice, Jan Vertongen. Slede Nejmar, Silva, Perišić, Đuru i listu top 10 zatvara Miler. Mesi je na 11. mestu.

Otkud Đuru?

Obrazloženje FIFA je da je on igrač koji je zajedno sa Medelom iz Čilea najviše puta intervenisao u kaznenom prostoru, a uz to je izblokirao najviše udaraca prema golu.

Inače, FIFA tvrdi da ovaj indeks beleži svaki pokret na terenu, svaku akciju i računa da li je ona bila dobra ili loša za ekipu. Ključ je deo terena na kome se recimo odigra pas. Jer, nije isto naravno dodati loptu na svojoj polovini ili saigraču u zoni šuta.

Shodno tome, nije isto izgubiti loptu na protivničkoj polovini, ili pred svojim golom, gde je odmah opasnost da primite pogodak mnogo veća. Negativni poeni se golmanu dodeljuju ako primi gol izvan kaznenog prostora, ali i napadaču ako promaši gol iz blizine.

Recimo, intervencija u svom šesnaestercu mnogo više vredi nego uklizavanje na boku, ili pred protivničkim golom. Zbog toga je Đuru u top 10.

FIFA tvrdi da je ovo najbolji način da se vidi stvarna vrednost igrača i da ona izjednačava defanzivce sa napadačima. Svi podaci se obrađuju i uobličavaju u ocenu do 10.

Evo i video prezentacije Kastrol Indeksa.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari