Kejlor Navas - Hladni "Supermen"!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 30. jun 2014.

 • 10:42

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Saigrači ga posmatraju kao božanstvo, neki poput Selsa Borgesa veruju da nije sa ove planete. U Levanteu proklinju klauzulu, on kaže da je strah ostavio kod kuće. Teško mu je dati gol i teniskim reketom!

Priča o Kejloru Navasu je priča o strpljenju, stalnom napredovanju i trijufu. Ovo što gledamo na Mondijalu je gran finale svega što je neverovatni kostarikanski golman učinio u prethodnih pet godina.

Iz Deportivo Saprise, kostarikanske lige nije se lako domoći boljeg sveta, on je u domovini osvojio sve, čak bio i prvak KONKAKAF Lige šampiona, a na prvenstu Severne i Srednje Amerike, takozvanom "Gold kupu" je proglašavan za najboljeg golmana.

I sve to nije bilo dovoljno za transfer u neki jači klub, mada ga je Levante otkrio u domovini, no morao je da se dokazuje u nekada poznatom Albaseteu, koji sada igra po trećoj ligi.

I kada je stigao u Levante, bio je prinuđen da čeka šansu, prvi golman je bio Urugvajac Munua.

Tek prošlog leta Kejlor Navas je dočekao šansu. Nije sedeo u Levanteu skrštenih ruku, spartanski rad sa specijalistom za golmane, veoma cenjenim Luisom Ljopisom se isplatio.

Skinuo je pet kilograma, postao još brži, kostarikanski "Supermen" ima neverovatan refleks. On je do ovog Mondijala tajna samo za one koji ne prate Primeru. Prošle sezone je Levante primio najmanje golova posle Atletika, Kejlor je najbolje ocenjeni golman lige i prva zvezda svog tima.

Levante će na njegovoj prodaji zaraditi, ali ne koliko bi mogli da nema klauzule. Zbog toga sada imaju glavobolju, pošto Kostarikanac može da ode za oko 9 miliona evra, iako danas vredi najmanje 15. Žele ga Atletiko, Arsenal, Liverpul, radi se o golmanu koji se izdvaja pre svega po mirnoći. Saigrači kažu da nikada nije nervozan i pod pritiskom, bez obzira na ulog.

"Strah sam davno naučio da ostavim kod kuće. I ostali Kostarikanci su isti, zbog toga smo stigli daleko na ovom šampionatu. U prvoj fazi smo bili ispred tri svetska prvaka, čega da se plašimo", kaže Navas.

Selso Borges je u noći trijumfa nad Grčkom rekao da je Kejlor vanzemaljac i da je uvek sumnjao da pripada ljudskoj rasi. Golman je inspiracija za igrače Kostarike jer u nekim trenucima izgleda kao da je nesavladiv, hipnotiše rivale.

Znate li kako Kejlor Navas trenira?

Jednom je Pablo Anduhar teniser bio na treningu Levantea, pala je opklada, sa reketom je probao da savlada Navasa, bio je zapanjen refleksom kostatikanskog golmana!

Veoma je religiozan moli se pred svaku utakmicu.

"Dok izgovaram molitvu i  odlomke iz Biblije, sa tribina lete uvrede. Deluje uvrnuto", ozbiljno kaže Navas koji se na terenu ne smeje, potpuno je posvećen timu, skroman i koncentrisan.

Kako je postao golman.

Bio je klinac u San Isidru, inspirisala ga je utakmica lokalnih mladih timova kada je jedan od golmana napravio paradu.

"Ne znam naravno ko je to bio, ali meni je on postao idol, zbog toga sam želeo da budem golman", objasnio je Navas.

Njegov trener Ljopis kaže da je Kejlor samokritičan, nikad zadovoljan formom i spreman da radi od jutra do mraka.

"Znate šta, Bogu sam zahvalan na šansi,  moram to da opravdam", sumirao je svoju filozofiju Navas.

Njegova velika priča tek počinje!
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari