A sada utisci, kakav je bio Mondijal?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 14. jul 2014.

 • 13:10

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Najbolja i najgora utakmica, individualna priznanja, najlepši gol, najveće iznenađenje, utisci o prvenstvu. Da podelimo priču o utiscima...

Najbolji meč turnira

Utakmica koja će ostati u istoriji je svakako katastrofa koju je Nemačka nanela Brazilu. Ipak, tu je sve rešeno za 18 minuta, mi biramo odličan duel Nemačke i Alžira, praktično u tom duelu je svetski šampion bio najozbiljnije testiran, ako izuzmemo finale.

Najgori meč turnira


Tu ćemo se svi složiti, anti-propaganda fudbala u polufinalu između Argentine i Holandije.

Najbolji igrač turnira


Tomas Miler, on je iskočio kao prva zvezda ujednačenog tima Nemaca, trasirao je put het-trikom protiv Portugalaca i suvo je blago ove ekipe. U Južnoj Africi je bio najbolji strelac, na ovom turniru je zaslužio titulu najboljeg igrača.

Najbolji golman turnira

Kejlor Navas, po našem skromnom mišljenju. Nojer je izbor većine, ali Kostarikanac je u tri od pet mečeva bio najbolji igrač utakmice i primio je najmanje golova na šampionatu. Nojeru je pripala titula, sad će Bajern imati dva najbolja golmana na šampionatu u svojim redovima.

Najveće razočaranje

Španci, i to pre Brazila. Jer, možda niko nije očekivao da odbrane titulu, ali od katastrofe protiv Holanđana nisu se oporavili. Sve je bilo pogrešno, čak i odnosi u timu su poremećeni, ovoga puta ne zbog razmimoilaženja igrača Reala i Barselone već sukoba Del Boskea sa pojedinim igračima.

Najprijatnije iznenađenje


Holandija, bez dileme. Niko im nije davao nikakvu šansu, oni su stigli u polufinale, a Van Gal je pokazao da ih od solidne ekipe može da napravi veliku i to forsirajući igrače koji nisu zvezde.

Najlepši gol

Van Persijev let protiv Španije, mada je i gol Hamesa Rodrigeza u duelu sa Urugvajem fantastičan. Teško je odlučiti se.

Najbolji mladi igrač


Pogba je dobio priznanje, graničnik je 21 godina, pa je to i odlučilo. Međutim, niko ne može da kaže da Hames Rodrigez sa 24 koliko je napunio za vikend nije mlad, po nama on je otkrovenje šampionata i najbolji mladi igrač.

Tim šampionata

Videli ste sinoć, objavili smo ga odmah posle finala:

Navas,
Lam, Humels, Vlar, Rikardo Rodrigez,
Kros, Maskerano,
Roben, Hames Rodrigez, Miler,
Benzema

Sramota šampionata

FIFA i sve vezano za ovu organizaciju koja sa fudbalom nema nikakve veze. Nagrada za najboljeg igrača je samo vrh brega. Mada, FIFA ima konkurenciju u Luisu Suarezu i onome što je učinio...

Generalni utisak je da prvenstvo nije bilo loše, ali ni "najbolje ikada" kako se to obično kaže. Grupnu fazu su obeležili golovi, neke sjajne utakmice, sudijske greške. Kasnije od osmine finala nije bilo toliko dobrog fudbala, ali svejedno, Mondijal može da dobije prelaznu ocenu. Kao ni pre četiri godine, pobedniku se ne može staviti nikakva zamerka, najbolja su ekipa na šampionatu.

Argentina može bolje, ali je u finalu odigrala solidnu utakmicu, Brazilci su se obrukali u poslednja dva meča, od Južnoamerikanaca su Čile i Kolumbija bili iznenađenje. Meksiko je po nama bio osveženje, ali su morali na Holanđane, ovaj tim je na taktičkom planu bio jedan od onih koji je pokazao najviše na prvenstvu.

Što se tiče Evropljana, Italijani i Englezi su odmah otišli kući, o Špancima smo pričali, Francuska je bila solidna, ali na kraju beskrvna protiv Nemaca u četvrtfinalu.

Na kraju veliko bravo za Alžir i Kostariku, pravo osveženje prvenstva. Afrikanci su (Alžir samo geografski pripada kontinentu, gaje drugačiji stil) su razočarali, na terenu i van njega, izuzev Nigerije koja je prošla grupnu fazu.

Na kraju, da li je bilo mesta za Srbiju?

Teško je reći,naš stav je da od Hrvata nismo slabiji, mada kada vidite kako su prošli Balkanci jasno je da i naša busanja kako bi stigli daleko ne treba uzimati ozbiljno.

Do Rusije 2018.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari