OKS nije imao dilemu - Izabrani najbolji srpski sportisti u 2018!

Autor: Beta Beta
petak 21.12.2018.
21:36
Izvor: Beta

Oni su obeležili 2018. godinu.

Beta/AP Photo/Leo Correa
Beta/AP Photo/Leo Correa

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i odbojkašica Tijana Bošković proglašeni su večeras za najuspešnije sportiste u 2018. godini, u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Novak Đoković iza sebe ima sjajnu godinu. On se posle operacije lakta na neverovatan način vratio u vrhunsku formu i sa 22. pozicije ATP liste ponovo dospeo na vrh. Tokom 2018. godine Đoković je osvojio dve grend slem titule, na Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu SAD, a trofeje je podigao i na mastersima u Sinsinatiju i Šangaju. On je sedmi put laureat OKS.

Foto: Epa/Christophe Petit-Tesson
Novak Djokovic

Tijana Bošković je ove godine s nacionalnim timom osvojila titulu prvaka sveta u Japanu, a izabrana je i za najkorisniju igračicu tog takmičenja. Ona je, takodje, drugi put za redom proglašena i za najbolju igračicu Evrope.

Đoković i Boškovićeva nisu prisustvovali svečanosti OKS u Skupštini Srbije, ali je najbolja odbojkašica sveta imala poruku za prisutne.

"Počastvovana sam izborom za najbolju sportistkinju 2018. Želim da zahvalim saigračicima, trenerima, Odbojkaškom savezu. Ponosna sam na uspeh koje smo ostvarili ove godine, još jednom smo zajedno ispisali istoriju ženske srpske odbojke. Daću sve od sebe da i u budućnosti nastavim istim putem", poručila je Boškovićeva u video poruci.

Foto: Beta/FIVB via AP
Tijana Boskovic
Odbojkaška reprezentacija Srbije po deveti put je proglašena za najuspešniji ženski tim, dok su u muškoj konkurenciji to basketaši, prvaci sveta.

"Olimpijske igre su san svakog sportiste. Jedino nam je još to ostalo da zaokružimo karijeru i to će nam sigurno biti cilj", rekao je Dušan Domović Bulut.

Za najbolji mladi tim izabrana je muška košarkaška reprezentacija do 18 godina koja je osvojila titulu prvaka Evrope, dok je najbolji mladi sportista tekvondiskinja Nadica Božanić koja se okitila titulom juniorske šampionke sveta.

Najuspešniji trener u prethodnoj godini je selektor ženske odbojkaške reprezentacije Zoran Terzić.

"Neki put nam profesionalne obaveze ne dozvoljavaju da uživamo u nekim najlepšim momentima karijere. Uručenje ovakvog priznanja je sigurno jedan od takvih trenutaka i jedna od najvećih nagrada koje sam u karijeri dobio. Želeo bih da zahvalim celoj odbojkaškoj organizaciji i naravno devojkama koje su svojim igrama učinile da se ja osećam ovako posebno. Uz najlepše želje za Novu godinu, OKS želim da sledeće godine imate još teži zadatak da odlučite ko su najbolji", poručio je Terzić.

Predsednik OKS Božidar Maljković rekao je da je godina na izmaku bila više nego uspešna za srpske sportiste.

"Osvojili su 20 odličja na evropskim i svetskim prvenstvima. Deset na svetskim, a četiri od tih 10 su titule svetskog prvaka. Novak je opet vezao dva trijumfa na grend slemovima. Naši reprezentativci doneli su brojne medalje sa svih takmičenja. Dakle, 2018. godina je bila vrlo, vrlo uspešna. Svim sportistima, njihovim trenerima, onima kojima su ostvarili ove rezultate od srca čestitam", rekao je Maljković.

Maljković je istakao da se ne sme zaboraviti i "najuspešnije učešće Srbije na Zimskim olimpijskim igrama", kao i to da je reprezentativka u streljaštvu Zorana Arunović "započela građenje tima Srbije za OI u Tokiju".

Posebna priznanja dobili su Ivana Španović (atletika), Jovana Preković (karate), Goran Obradović (trener Ivane Španović), Roksanda Atanasov (trener Jovane Preković) i Marijan Vajda (trener Novaka Djokovića).

Jasni Šekarić, nekadašnjoj reprezentativki Srbije u streljaštvu, uručena je nagrada "Olimpijsko srce".

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke