FM15 - Recenzija!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 05. novembar 2014.

  • 08:58

  • Izvor: Serbian FM

  • facebook
  • twitter
  • email

Neko mi jednom reče: "Od kada igram menadžer život mi se raspao, ne izlazim, loše spavam, ne družim se, ne pamtim stvarne događaje iz sveta fudbala, ali baš me briga, uzeo sam Ligu šampiona sa Derbijem, bolji sam od Klafa". Sve mi je tada bilo jasno, čovek je zavisnik kao i ja, kao i svi mi koji smo jednom pokrenuli Football manager. E, sada nam stiže novi fiks, nova sezona, novo izadanje FM-a.

FM15 - Recenzija!
Kada sam bio srednjoškolac, znalo se, izađe FM, odmah kod doktora, simuliram bolest kao žabar penal i nema me u školi dok mi podočnjaci ne dođu do donje vilice. Danas samo uđem na vrata, kažem mu da je FM izašao, on piše bolovanje, znamo se. I on je zavisnik.

Ovogodišnji FM, kao i svaki do sada, donosi nam novu bazu. Novi igrači, novi transferi, promene ocena kod već postojećih igrača, zapravo sve ono na šta smo navikli tokom svih ovih godina igranja. Međutim, tu nije kraj novitetima, igra je evoluirala, neki bi rekli, postala teža, ali pravi FM zavisnici će reći da je postala realističnija. Ovogodišnji FM nas je približio menadžerskom poslu kao nijedan do sada.

Najveće promene rađene su u skautingu. Nema više "instant skautiranja", danas zadužiš skauta, sutra stiže izveštaj, ti dani su gotovi. Nema više lakog stvaranja "drim tima" od nepoznatih igrača. Sad skauting zahteva vremena, vaš skaut, ma koliko dobar bio, moraće neko vreme da "gleda" igrača da bi mogao da vam dostavi izveštaj sa svim i potpunim ocenama. Kao i u stvarnosti, skauti ne donose potpune ocene o igračima posle jednog gledanja, već je skautovanje proces koji traje, nedelju, dve, pa i mesec dana.

Menadzer

Menadzer

Još jedna novina u ovogodišnjem izdanju Football managera je maksimalna sloboda pri kreiranju sebe. Pored manje bitnih stvari gde možete birate nekoliko dragih klubova ili jezika koje govorite FM vam nudi opciju da izaberete kakav menadžer želite da budete i sa kojim nivoem licence želite da krenete igru. I što je najvažnije ovo zaista ima uticaja u igri, jer pored toga što ste menadžer ekipe možete biti zaduženi za neku oblast na treningu i od vaših veština zavisiće mnogo više nego ranije.

Menadzer

Menadzer

Grafički gledano, ovaj FM će biti najbolji do sada, poboljšan je korisnički interfejs, sada vam je sve tu, gotovo na klik ili dva.

3D prikaz meča je još jedna stavka na kojoj se mnogo radilo.

Menadzer

Animacije su bolje nego ranije, jer su rađene drugačije nego do sada. Naravno, nisu na nivou fudbalskih simulacija, ali su za menadžerske simulacije najbolje ikad napravljene.

Menadzer

Potpuno nova stvar je što od ove godine možete bodriti igrače dok su na terenu. Do ove godine smo imali mogućnost da damo podršku igračima na početku utakmice i na poluvremenu, dok ih na kraju meča možemo hvaliti ili tešiti, a od sad ćemo to moći da radimo i dok meč traje. Ne znam za vas, ali ja već zamišljam sebe kako urlam pored linije: "Ajmo jače, guraj loptu napred!"

Najbitnije je da vas očekuju vas promene u 'match enginu'. U odnosu na prošlu godinu, FM je mnogo napredovao. Nezahvalno je pričati o detaljima, ali igra izgleda mnogo bolje, ponašanje igrača je popravljeno, vaš uticaj na igru je pojačan, dodate su neke nove uloge na terenu, novi omiljeni potezi, apsolutno sve što jedan igrač menadžerske simulacije može poželeti.

Menadzer

Svi znamo da je FM igra koja zahteva mnogo strpljenja, nerava, ali i vremena. Mnogi više nemaju toliko slobodnog vremena da bi uživali u svojoj omiljenoj igri. SIgames je zbog njih uveo i Football manager classic (FMC), koji nas vraća u vreme Championship manager-a, kada nije bilo interakcije sa igračim, team talk-a i ostalih detalja. Ovaj mod će biti i ovogodišnjem izdanju igre. Tako da i svi oni koji su prezauzeti mogu uživati u igri.

Menadzer

FM15 postavlja lestvicu veoma visoko za sve igre ovog tipa. Ekipa iz Sigames-a spremno ulazi u novu sezonu. Ove godine su se odlučili za drugačiju pristup, manje priče više rada i to se isplatilo. Nema pompeznih najava, nema fanfara, samo datum izlaska i skoromni video o novitetima, a igra nikad nije bila spremnija.

Ovo je samo deo onoga što vas očekuje. Naša ocena je fantastičnih 9.5, ovo izdanje zaista to zaslužuje.

Zavisnici, od 7. novembra ponovo nemate život, zaboravite na sve što nema veze sa FM-om, uzmite opravdanje, bolovanje, otkažite kućnoj spremačici, stavite broj za dostavu hrane na brzo biranje, recite ženi/devojci da vas ne uznemirava, preuzeli ste svoj omiljeni tim, igra ne prestaje nikad!

FM15 ocena - 8.9/10

https://serbian-fm.net/index.htm
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari