Van Basten: "Dobro je ovo šta radi Nejmar, treba ljudi da se smeju"

 • Autor: Pavle Knežević

 • 12. jul 2018.

 • 12:40

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Legendarni napadač nije ljubitelj Nejmarovog preglumljivanja, a imao je jako dobru analizu savremenog napada.

Van Basten:
Foto: Epa/Robert Ghement
Za koju godinu, kada Ronalda i Mesija neminovno stignu godine, opšte je očekivanje celog fudbalskog sveta da štafetu najboljeg treba da preuzme Nejmar. Ali, Brazilac je na Svetskom prvenstvu u Rusiju umesto uzdaha mamio smeh svojim simuliranjem, padanjem i preglumljavanjem.

Umesto driblinga, golova i asistencija, širom sveta se dele šaljive poruke i fotografije Nejmara kako se valja po terenu, sa izrazom lica neverovatne agonije.

"Nema veze, lepo je imati humora u fudbalu, a Nejmar tera ljude na smeh, tako da je to dobro", rekao je danas Marko van Basten, jedan od najboljih napadača svih vremena.

Pošto je izazvao smeh prisutnih novinara u sali Lužnjikija na panelu posvećenom tehničkim aspektima igre, Holanđanin se uozbiljio.

"Mislim da to nije dobar stav generalno. Morate da date sve od sebe da budete sportista, ta se ponašate sportski i tako inspirišete druge, a ako previše glumite, neće vas voleti", rekao je Van Basten.

Legenda Milana i Ajaksa prerano je završio karijeru zbog povreda, ali sada radi u FIFA kao član tehničke komisije za razvoj fudbala. Kao nekadašnji vrhunski napadač i sada "stručno lice" ima jedinstvenu perspektivu da nam ponudi pogled na uticaj napadača na današnji reprezentativni fudbal.

"Videli ste sami ovde utakmice u kojima je napadačima bilo jako teško da dobiju loptu, da uopšte uđu u šansu i utiču na igru. Videli smo toliko utakmica gde je odbrana u poslednjih 60 metara bila toliko dobra da prosto nije bilo mestga da se dobije lopta i postigne gol. To je bilo tipično na ovom turniru.

Odbrana je toliko dobro ogranizovana da su i igrači kao što su Mesi i ostali velikani imaku velikih teškoa da probiju ove odbrane. Fudbal se razvija i napreduje, a moramo naći rešenja za postizanje golova, ali je činjenica da se kvadratni metri u kojima se može igrati i u kome se mogu stvarati šanse postaju sve manji. Igrači moraju biti spremni i stalno raditi na tome
", rekao je Van Basten.

On je rekao da je to veliki izazov modernog fudbala za napadače.

"Danska, Švedska, Island – te ekipe se toliko dobro brane da vam prosto ne daju prostora. Nekada se govorilo da treba da igramo između redova da ih probijamo. Danas je skoro nemoguće igrati između redova, jer su igrači toliko blizu jedni drugima, a stalno trče levo-desno, stalno su blizu.

Opet, ako igrate kao Nemačka, koja je stvarala mnogo šansi, ali ih nije koristila, onda otvarate prostora za kontre. Veliki je to rizik, jer morate da napadate sa mnogo igrača, a onda se otvoreni za kontranapade. Igra se stalno razvija i to je veliki izazov sada za napadače. Sada mora da se razmišlja šta da uradimo da bismo postigli gol", rekao je Van Basten.

Šta očekujete u finalu?

"Mislim da je finale jako zanimljivo. Hrvatska ima dobre igrače koji igraju širom Evrope. Imaju mnogo iskustva, ali mislim da je njihova snaga to što imaju timski duh. Borbeni su, bore se do kraja, imali su mnogo ovakvih utakmica. Duh im je vrlo jak, a imaju i Modrića koji čita igru i vodi ekipu na novi nivo.

Francuska ima mnogo dobrih igrača i logično je da su došli dovde. Finale je uvek nešto posebno. Mislim da će mali detalji napraviti razliku. Teško je predvideti šta će se desiti. Sa jedne strane je zanimljivo jer prvi put mala reprezentacija ima šansu da osvoji prvenstvo. To što je sada mala zemlja kao Hrvatska, tako su blizu i to je nešto posebno
", rekao je Van Basten.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari