To šta FIFA pravi od fudbala, industrijsku zabavu za mase - to je fenomenalno!

Autor: Pavle Knežević
utorak 19.06.2018.
22:14
Izvor: Sportske.net

Neverovatno je osveženje gledati fudbal u prijateljskom okruženju punom radosti, sa ljudima iz celog sveta.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Znate šta, ovo što je FIFA napravila od Svetskog prvenstva, ova, neko bi rekao, "plastična industrija", to da je fudbal lepa zabava za celu porodicu - to je nešto fantastično.

Možda smo mi malo umorni od klubaštva i ostrašćenosti koje ono donosi, možda smo previše siromašni i odaljeni od sveta, ali iskustvo gledanja fudbala na Svetskom prvenstvu se sada baš razlikuje od gledanja klupskih utakmica.

navijaci mundijal

Pričao sam sa nekim Poljacima, Hrvatima i našim zemljacima o navijačima, bilo je tu i nekih organizovanih navijača i bivših huligana. Njih prepoznajete jer, recimo, bivši poljski huligani po Moskvi nose neutralnu odeću, takozvani "kežual", da ih niko ne bi prepoznao.

Ostali "civili", odnosno normalni ljubitelji fudbala ne izlaze iz svojih dresova, ne skidaju šalove i kape, stalno su ogrnuti zastavama i glasno pevaju i navijaju za svoje timove. I svi se lepo slažu.

meksiko navijacica

A posebno je zanimljiva činjenica da na stadion dolaze otprilike svi, ne samo pristalice timova koji igraju. Čitali ste i sami da je u Rusiju došlo 100.000 Kineza da gledaju fudbal, iako ne igraju. Videli ste i kod nas da smo u gradu sreli Amerikanca u dresu Holandije.

navijaci Mundijal

Na današnjoj utakmici Poljske i Senegala bilo je mnogo Meksikanaca, Rusa, poneki Peruanac. A na ogradama tribina stadiona Spartaka bile su okačene zastave Škotske, Malezije, Gvatemale, Izraela, Uzbekistana, da ne pominjemo zastave Kameruna, Mauritanije ili Južne Afrike.

Mauritanija navijaci

I svi se lepo slažu i smeju i zabavljaju. Meksikanci koji su bili blizu glasnih poljskih navijača "skandirali" su sa njima, odnosno samo su vokalizovali njihovo skandiranje. I bilo im je super. Na poluvremenu su se svi slikali međusobno, pozirali, smejali se, družili. Naleteo sam i na nekog Ugandan...Uganđan...stanovnika Ugande u majici Stefa Karija. Nasmejanog i veselog.

navijac golden stejt

Da ne pominjem što je na navijačkim mestima bilo mnogo sitne dece, koja su na obrazima imala iscrtane zastave Poljske i Senegala i koja su uživala u ovom spektaklu.

ruskinja

Znam da će mnogi reći da to "nije fudbal" i da fudbal nije ništa bez strasti, ali strasti je bilo itekako. Posle utakmice su se mogli videti "pokisli" navijači Poljske i poneki raspevani Senegalac. I niko nije dirao nikoga.

Klupski fudbal je nešto drugo i to razumem, ali mislim da bi svaki ljubitelj fudbala trebalo da doživi ovakav jedan vašar prijateljstva i zabave, ali i da ga podrži.

Složićete se da to nikako ne utiče na kvalitet fudbala, jer je ovaj Mundijal u najmanju ruku vrlo dobar.

Ne propustite

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
jv
Wednesday, 20.06.2018
01:45

Meni se na prvenstvu najviše svidja VAR, više niko ne može proći na veliko ime. Rezultati su potvrda toga, i mislim da je ovo ogroman napredak. Ja ne mislim da je ovakvo navijanje uspeh FIFA-e, jednostavno je manje strasti kada se navija zareprezentaciju nego za klub, i to zna svako konje bio na stadion.

avatar
Quaresma077
Tuesday, 19.06.2018
23:35

Odlična stvar, upravo to, nema klubaštva i organizovanih navijača (u velikom procentu pijanih huligana koji ne znaju gde će da istresu energiju nego u destrukciju).

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 19.06.2018
22:36

Sve ok,ali mundijal je ocajan,bukvalno ocajan,ne te lose ekipe nisu nista bolje,nego se one najbolje em ne trude,em su igraci veoma losijeg kvaliteta naspram ranijih generacija! Brazil bi Kostariku trebao dobiti 7:0 da se ne oznoje,Nemacka Koreju pa bar 6:0,Argentina Island i Nigeriju bar po 4:0,eventualno 4:1. Spanija i Portugal po preko 3 gola Iran i Maroko. Ne igraju svi fudbal,niti si ga ikad igrali,niti ce ga ikad igrati. Sto se druzenja tice,to je fenomenalno i tako i treba da bude ovaj dogadjaj,jer su se u proslosti ratovi prekidali radi sporta.

avatar
GoHardCAMPEONES
Tuesday, 19.06.2018
23:04

Prvo, ako gatas sudbinu daj da odigram neki tiket jer se 90% utakmica koje si spomenulo nije ni odigralo. Drugo bas suprotno, ovo je najbolje SP koje pamtim, i mali imaju sanse za uspeh nisu dosli da skinu gace jacim reprezentacijama. Srce je najbitnije na ovom prvenstvu a mnoge reprezentacije su dokazale da imaju ogromno, bas zato sto nema dominacija od 7 0 i jeste zanimljivo.

avatar
Sasha_Voj
Wednesday, 20.06.2018
04:08

Upravo tako jedno od boljih Prvenstva koje pamtim. Ljudi be shvataju da ovo nisu kvalifikacije, da su one prošle i da su ovo pobednici tih kvalifikacija.

avatar
Crveno boja ljubavi
Wednesday, 20.06.2018
00:08

Argentina-Hrvatska 1X,Srbija-Svajcarska 1X,Portugal-Maroko 1,Nemacka-Svedska 1i3+,Brazil-Kostarika 1i3+,jel dosta? Sta ti je zanimljivo bilo na utakmici Svedska-Koreja ili ako pricamo o favoritima Argentina-Island,malo mi falilo da zaspem na obe utakmice.

avatar
Marcos Alonso
Tuesday, 19.06.2018
23:08

Jako efikasno prvenstvo a i zanimljivo za sada... ali moraju da se pojave dezurni pljuvaci svega dobrog :D