Tite: "Vuku treba čopor i čoporu treba vuk. Spremni smo za Srbiju"

Autor: Pavle Knežević
utorak 26.06.2018.
17:03
Izvor: Sportske.net

Pesnički raspoloženi selektor Brazila dugo je pričao, a najviše o pritisku i Nejmarovim suzama.

Epa/Peter Powell
Epa/Peter Powell

Povezane vesti

Brazilci su itekako oprezni pred duel sa Srbijom i svesni važnosti meča koji u teoriji može da eliminiše petostrukog šampiona sa Svetskog prvenstva. Nejmar je posebna tema, plakanje na terenu, emotivno stanje celog tima, ali i pritisak.

Većina pitanja brazilskih novinara selektoru Titeu odnosila se na emotivno stanje tima, pogotovo na Nejmarove suze posle utakmice sa Kostarikom?

"Prvo, hoću da kažem svima u Brazilu, jer ja ovde predstavljam nacionalni tim. Što se tiče plakanja, ja sam plakao protiv Ekvadora (u kvalifikacija), Tite je plakao protiv Ekvadora, to je moja emotivna karakteristika. Bio je to trenutak kada smo bili pod velikim pritiskom, a posle te utakmice sam plakao od radosti, ponosa i zadovoljstva što smo odigrali dobar meč.

Trener mora da razume osećanja svojih igrača, a osećanja i razum moraju da budu balansirani da bi se održao standard. Na koji standard mislim? Dali smo gol u 91. minutu. Da nismo pobedili…Ali, jesmo i zato smo postali jači, na ideji fudbala. Zato treba da imamo i glavu i razum i da ne gubimo suštinu
", rekao je Tite novinarima u Moskvi.

Kao što ste primetili, selektor Brazila nije baš lak govornik da se isprati, jer često skače sa teme na temu, izražava se slikovito i emotivno, a ima i mišljenje o svemu. Ako bi, uz emocije, trebalo da se izdvoji još jedna tema u brazilskom taboru, to bi pre svega bio Nejmar, pa tek onda pritisak i odgovornost.

"Nejmar je u ovoj fazi oporavka jer je jako talentovan. Da nije takav, ne bi ni bio u ovoj fazi. Protiv Kostarike sam mu rekao da se smiri, to je sve normalno. Ako pogledate njegovo kretanje, napredovalo je od utakmice sa Švajcarskom i treba mu još jedna da bi došao do svog punog potencijala. On ima veću odgovornost, ali trener to ne dozvoljava.

Svi imamo odgovornost i nećemo je stavljati samo na njegova pleća. Može li on to da iznese sam? Da, naravno da može, ali mi to nećemo tražiti od njega. Čoporu treba vuk, ali i vuku treba čopor. Grupa vukova nije čopor sam po sebi, treba nam tim
", rekao je Tite.

Srbija je viša 10 centimetara od vas, da li ste spreni na to?

"Da, jesmo spremni. Oni imaju visoke lopte, opasni su iz prekida, ali srpska škola ima i tehničke kvalitete, imaju odlične pojedince. Mi jesmo u stanju da neutraliđemo opasnosti od prekida i da možda iskoristimo naše prednosti. Neke stvari gubite kad je protivnik viši, ali neke i dobijate. Mi ćemo probati da iskoristimo naše prednosti. Startnih 11 se neće menjati u odnosu na prošlu utakmicu", rekao je Tite.

Novinari nisu mogli da ne pomenu i Nejmarovo stalno padanje, odnosno simuliranje. Čak su citirali Kapela koji je rekao da je Nejmar probao da simulira penal protiv Kostarike, na šta se Tite malo brecnuo.

"Kapelo, kao trener treneru ti kažem: bio je penal. To je bio penal, to je sve", odgovorio je Tite gledajući direktno u kameru.

Pitanje za člana stručnog štaba i Klebera bilo je o kvalitetima Srbije, na šta je on detaljno odgovorio.

"Srbija je balansirana i u napadu i u odbrani, a igra i dosta kroz sredinu. Imaju Mitrovića, Sergeja u sredini, a mnogo im zavisi od dodavanja Tadića, a imaju i dobru defanzivnu četvorku. Najviši su tim na šampionatu, mnogo skaču, rade na prekidima, imaju dobru igru glavom. Imaju kvalitete koje drugi nemaju. Protiv njih ne možete da igrate kroz sredinu, jer je tu Sergej, koji je sjajan igrač. Pričalo smo o njihovim kvalitetima, ali i slabostima. Pričali smo i o svojim slabostima, koje ćemo da ispravljamo", rekao je Kleber.

Kapiten sutra će biti Miranda, koji je takođe pričao Nejmarovim suzama.

"Mislim da smo u poslednjem meču to prevazišli. Najvažnije je da smo pobedili. Prošlost je prošlost. Imamo važnog protivnika, kao i utakmicu koja će da reši situaciju u grupi, zato ne treba da razmišljamo o pojedincima. Naš fokus je na reprezentaciju Srbije.

Znamo koliko je važna utakmica i znamo da se nosimo sa pritiskom. Mi smo reprezentacija, navikli smo da se nosimo sa tim. Ako pobedimo sutra, kao i na svakom drugom Mundijalu idemo dalje. Ovaj pritisak je veliki, ali ovo su vrhunski igrači i navikli su na to
", rekao je Miranda.

Ne propustite