Svetsko prvenstvo - prva faza kroz brojke

Autor: Pavle Knežević
petak 29.06.2018.
09:21
Izvor: Sportske.net

Zvanična statistika FIFA prve faze. Kakav je ovaj Mundijal u poređenju sa prethodnim?

Epa/Bernd Weissbrod
Epa/Bernd Weissbrod

Povezane vesti

Prva faza na Svetskom prvenstvu završena je mečevima u četvrtak. Videli smo nekoliko iznenađenja, većih i manjih, ali kako izgleda prva faza kroz brojke? Posle utakmica u četvrtak, imamo i statistički pregled FIFA.

Prvih 48 utakmica Mundijala gledalo je 2.178.894 gledaoca, odnosno u proseku 45.394. Postignuta su 122 gola, odnosno 2,54 po meču u proseku. Najviše golova dala je Belgija - devet. Najmanje golova dalo je čak 13 timova - dva. Među njima je i Srbija, sa pogocima protiv Kostarike i Švajcarske. Najviše golova primila je Panama - 11. Urugvaj jedini nije primio gol.

Sudija su svirale 24 penala, odnosno, na svakoj drugoj utakmici u proseku. Iskorišćeno je 18, a promašeno je šest udaraca sa "bele tačke". U prvoj fazi smo videli devet autogolova.

Zanimljivo je da su rezverve posstigle samo 11 golova od 122, odnosno tek devet odsto. U prvim poluvremenima postignuto je 45, a u drugim 75 golova (kladioničari, pratite li?). U nadoknadi vremena prvog poluvremena postignuta su samo tri gola, a u nadoknadi drugog čak 16. U prvih 10 minuta postignuto je osam golova (6,56 odsto), a u poslednjih 10 minuta 27 (22,13 odsto).

Najbolji strelac prve faze je Hari Kejn sa pet golova. Najmlađi strelac je Kilijan Mbape, koji je postigao gol protiv Perua sasa 19 godina i šest meseci.

Najbrži gol Mundijala postigao je najbolji igrač sveta Kristijano Ronaldo, pošto su mu za pogodak protiv Španije trebala tri minuta i 48 sekundi.

Pobede sa najvećom razlikom bile su Rusija - Saudijska Arabija 5:0 i Engleska - Panama 6:1. Utakmice sa najviše golova bile su Belgija - Tunis 5:2 i Engleska - Panama 6:1.

Najviše pobeda, sve tri, imaju Belgija, Hrvatska i Urugvaj. Egipat i Panama su jedine zemlje sa po tri poraza.

Na prvih 48 utakmica pokazano je ukupno 158 žutih kartona, odnosno 3,29 u proseku. Sudije su pokazale tri crvena kartona u prvoj fazi. Najviše žutih kartona pokazano je Panami - 11. Najmanje su dobili Saudijska Arabija, Španija i Urugvaj - po jedan. Crvene kartone su dobijali Kolumbija, Nemačka i Rusija.

U tabeli ispod uporedite ovaj Mundijal sa prethodnima:

statistika prve faze statistika prve faze 2

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Kondogbia
Friday, 29.06.2018
13:48

Greška, najviše golova je postigao izlizani. Kako nam je daki objasnio sa 250 profila sam je iznudio penal protiv Španije, tako da to vredi za 2 gola. Pogodio iz slobodnjaka nebranjenu polovinu Španskog gola nakon presmešnog postavljanja De Hee i živog zida, ali zato što je iz slobodnjaka koga je bezuspešno pokušavao 500 puta onda to vredi za 3 gola. I na kraju jedini gol protiv Maroka vredi za 4, pa to u zbiru daje 10 golova, čime je dokazao ne samo da je sam odveo Portugal u osminu finala već i da je daleko najbolji na planeti, a i šire. :D

avatar
Malo veliki covek
Friday, 29.06.2018
09:44

Dodajte i brojku o broju nedosudjenih penala.