Ruska lekcija - Miroljubivo prvenstvo, pozoveš huligane i sve im lepo objasniš...

Autor: Vladimir Stojanović
subota 14.07.2018.
11:46
Izvor: Sportske.net

Da li su zaista bili u policiji ili je dovoljno bilo da saopšte kazne, to nećemo saznati. Tek Rusi su pokazali, kako država ume da smiri usijane glave...

Beta/AP Photo/Darko Bandic
Beta/AP Photo/Darko Bandic

Povezane vesti

Kako se očekivalo, Mundijal je protekao miroljubivo.

Rusiji je stalo da se u najboljem svetlu prikaže u svetu, i mada FIFA za svaki Mundijal govori da je najbolji ikada, ovaj je odlično organizovan, a nije bilo nikakvih incidenata.

Provlače se priče da su vođe huligana pozvane u policiju i da im je predočeno da ne prave nikakve probleme, sad neki to objašnjavaju saradnjom huligana sa državom, a drugi strogim kaznama u paklenim ruskim zatvorima.

Navodno je Rusija rešila da se pozabavi problemom tako što je vrlo jasno predstavila mere koje će preduzeti ako se bilo šta desi, pogotovo Englezima koji su navodno trebalo da budu meta ruskih i argentinskih huligana, kao i Poljaka.

Nije bilo šansi prvo da dođe do sukoba na tribinama jer su karte bile strogo kontrolisane, a svaki pokušaj prevare ili preprodaje nosio je visoke novčane kazne.

Bilo kakav napad na policajca ili opiranje nosio je kaznu zatvora od 10 godina, jasno je da, kada se ovo zna, niko neće rizikovati.

Masovna tuča između navijača, predviđa kaznu od 8 do 10 godina, vinovnici bi bili vrlo brzo identifikovani, priča se da je veliki broj policajaca u civilu bio na tribinama i na ulicama.

Huliganizam na tribinama ili na ulici, lomljenje, uništavanje imovine, predviđa kaznu od pet godina zatvora.

Čak i manji sukob, nikakva masovna tuča, niti povreda znači odlazak u zatvor na 15 dana zbog narušavanja reda i mira.

U svakom slučaju, jedino što je zabeleženo je rasprava navijača Srbije i Brazila, ne huligana već oko mesta i pogleda na teren, ali su stigli redari, dovoljan je bio pogled i sve se smirilo odmah, a vinovnici su još i dobro prošli.

Pa kad uporedite sa scenama iz Francuske 2016. gde su Rusi bili glavni vinovnici, jasno je da su sve priče oko mogućih problema bile isključene pre nego što je bilo šta počelo...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak