Nikako da prestane, Džaka sad napao švajcarski savez!

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 09.07.2018.
10:58
Izvor: Sportske.net

Reprezentativac Švajcarske uvređen zbog komentara, oseća se izdanim, u savezu pokušavaju da spuste loptu...

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Povezane vesti

Pisali smo o podeli u švajcarskim medijima kada je u pitanju gestikulacija Džake i Šaćirija posle gola Srbiji. Prekršen je sporazum koji je inicirao Behrami, kao i selektor Petković da se na taj način ne provociraju navijači koji zameraju igračima da Švajcarsku ne osećaju kao svoju zemlju.

Posle šampionata Aleks Mišer, gensek švajcarskog saveza je rekao da bi trebalo da se pažljivije vodi politika pozivanja pod zastavu igrača sa duplim državaljanstvom.

To je podiglo buru i mada savez kaže da je funkcioner izvučen iz konteksta, jasno da Švajcarcima nije lako da opravdaju postupak fudbalera kojima je zemlja dala sve, a oni opet u svakom trenutku na ovaj ili onaj način ističu svoje korene.

"Aleks je razočarao sve, ne samo nas fudbalere, svi smo Švajcarci i borimo se za Švajcarsku. Više od pola stanovnika zemlje ima dvojno državljanstvo, nismo mi samo poreklom sa Kosova u pitanju, Bris Embolo je iz Kameruna, Akandži poreklom Nigerijac, Rodrigez ima špansku i čileansku krv. I naš selektor ima dvojno državljanstvo", rekao je o Petkoviću Džaka.

On je dodao da su ovo komentari iz kamenog doba.

Savez je saopštenjem probao da smiri tenzije, da zaštiti i funkcionera, nije dobro shvaćen u medijima, ali su u saopštenju rekli da je problem u drugom, da su posle staža u juniorskim selekcijama Švajcarske, mladi igrači pod velikim pritiskom da igraju za zemlje odakle su im roditelji.

Sama Džakina konstrukcija, osim što je smešna, ne uključuje baš tačan opis, pošto Rikardo Rodrigez nije provocirao Špance, kada je Švajcarska recimo igrala sa Španijom pred Mundijal.

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Monday, 09.07.2018
16:14

Ljudi, mi smo ovde zainteresovana strana iz dva - oba gubitnička razloga. To je činjenicaa. Politički izmiče nam deo teritorije, sportski - izgubili smo od Švajcarske za koju igra nekoliko fudbalera poreklom s Kosova. Zar se ne osećate neprijatno da diskutujete o odnosima Švajcarske sa svojim državljanima. Samo ispadate(mo) smešni i jadni. Oni su - balkanci, pripadaju narodu koji je kulturno možda i na najnižoj lestvici u Evropi. Osećaju tu negativnu strast-mržnju prema Srbiji, bar tako izgleda, i to se ispoljava u njihovom ponašanju, gestikulacijama, pa čak i grimasama na licu. Zar mi treba da im damo satisfakciju time što ćemo na to bilo kako reagovati? Oni nemaju baš nikakve veze sa nama, osim što su nas pobedili, za šta mogu da zahvale i sudiji Brihu, koji je potom poslat kući s prvenstva, tako da im i ta pobeda ipak ima i negi gorak ukus. Neka svoje stvari rešavaju Švajcarci, kao domaćini i šiptari sa Kosova, kao lepo prihvaćeni od Švajcarske. A Švajcarci mogu malo da pročitaju o istoriji promene nacionalne strukture na Kosovu. Jer Srbija je upravo prihvatala Albance iza Albanije, koji su bežali od režima Enver Hodže, kao dobar domaćin, iz humanih razloga. Dok ih nije bilo dovoljno da počnu da vrše pritisak na Srbe da se iseljavaju. Što je na kraju dovelo i do toga da budu u ogromnoj većini, isprovociraju oružane sukobe i - dobiju tuđu teritoriju uz pomoć USA, NATO, OUN. Ovo su činjenice, nek dobro razmisle.

avatar
Malo veliki covek
Monday, 09.07.2018
14:15

Ako si Svajcarac, zbog cega pokazujes simbol koji ne postoji na tvojoj zastavi, vec na zastavi drzave sa kojom tvoj protivnik ima politickih problema vekovima unazad? E sad kada si dao ovakvu izjavu, treba te kazniti jos vise.

avatar
FCMV
Monday, 09.07.2018
12:37

Imali su oni pre 20 godina samo svoje igrace ali zato nisu mogli ni 3 boda u kvalifikacijama da skupe.

avatar
Gorila u magli! LFC
Monday, 09.07.2018
11:32

Kako bi te ja slatko kaznio sa jedno 6 meseci suspenzije ne igranja fudbala zato sto na fudbalske terene donosis politicke provokacije,pa ja da zelim da pratim politiku ja bi gledao prenos skupstine uzivo na RTS2 a ne fudbalski mec.i to ne samo njega nego sve igrace koji to urade.nego nema ko to da uradi.

avatar
Monday, 09.07.2018
12:33

Bravo za komentar! Realno, svajcarska ih je trpela, očekujući neki rezultat na SP, a kako ga nije bilo, tj.prošli su grupu I odmah posle ispali, počeli su da komentarišu situaciju koju su davno trebali da rešavaju. Ali kako god, njihov problem!

avatar
Mangus
Monday, 09.07.2018
11:14

Ne zelim da se mesam, ali Dzaka i ima pravo i nema.
Pola reprezentacije Svajcarske ako ne i vise ima dvojno drzavljansto i niko im ne moze zabraniti da ga imaju, ako to zakon vec ne brani. i tu se funkcioner malo izlanuo.
Ali isto tako, ostali saigraci ne pozdravljaju Cile, Spaniju, Kamerun, Nigeriju, Bosnu, Srbiju, koga vec... Zasto Januzaj ne pozdravlja Kosovo ili Albaniju ?

avatar
dzo
Monday, 09.07.2018
11:14

Pa nije ni ovde Petkovic provocirao Srbe,vec siptar. Losu ste paralelu nspravili. Stiptar je siptar,a ne srbin. Rodjen je u srpskoj pokrajini koja je na kraju dobila ne zavisnost koju mi ne priznajemo,ali to njima ne smeta da imaju drzavu sa zastavom,himnom,pasosem,pozivnim brojem..... ,plus sto sipci nikad nisu voleli drzavu u kojoj su zivjeli i dok nisu otcjepili kosovo nisu se smirili,a i sad imaju veliku netrepeljivost prrma svemu sto je srpsko.