Neka visi Košta! Brazilac upropastio špansku dominaciju u svetskom fudbalu!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 03. jul 2018.

  • 12:06

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Jasno, neko mora da bude krivac, stvari koje su isplivale nakon eliminacije govore šta se dešavalo i pre smene Lopetegija.

Neka visi Košta! Brazilac upropastio špansku dominaciju u svetskom fudbalu!
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL
Serhio Ramos je na oproštaju od Rusije rekao da se nada da će igrati sa sedom bradom u Kataru za četiri godine.

Doduše, on će biti verovatno poslednji iz velike generacije koja je predvođena Inijestom sišla sa scene.

U Španiji se bave uzrokom eliminacije, a kao glavni krivac navodi se Dijego Košta.

Nije samo u pitanju ono što je napravio tokom izvođenja penala, to je posledica, u pitanju je uzrok.

"El Pais" vodeći španski dnevnik je otkrio da je Lopetegi, ali i Jero ignorisao zahteve igrača da eliminiše Koštu i da ponovi ono što je Del Boske uradio recimo 2010. i 2012. Tada se desilo nezamislivo, na intervenciju nekih igrača, Tores je sklonjen na račun Vilje, a 2012. je Fabregas igrao u špicu.

Glavnu reč su vodili Ćavi, Ćabi Alonso i Buskets. Njihove preporuke je Del Boske uvažio i osvoji dve titule, one najveće.

Ali sa Koštom je bilo drugačije, od noći u Baiji kada je Holandija rasturila Španiju i najavila njenu eliminaciju, Košta je kao zla kob. Igrao je te večeri, iznudio penal, od tada je na Mundijalima odigrao 446 minuta i dao tri gola.

Sa Koštom, Španija je izgubila od Holandije i Čilea, igrala nerešeno sa Portugalom i Marokom i dobila jedino Iran.

"El Pais" smatra da niko u istoriji fudbala nije dobio toliko šansi kao Košta i toliko puta izdao tim. Vilja, Ćavi, Kasiljas, svi su izgubili mesto u reprezentaciji posle slabe partije bivali seljeni na klupu, čak ni Inijesta, heroj iz 2010. nije bio pošteđen.

Ali, Košta je igrao po svaku cenu. Senatori su pre šampionata probali da ubede Lopetegija da Aspas igra pre Košte jer je brži, otvara prostor i omogućava tečniju igru. Uz to, napominjali su da Košta ni u kvalifikacijama protiv slabih timova nije blista, protiv Makedonije i Albanije nije pravio razliku.

Zbog njega, tim je igrao defanzivnije kako bi mu se ostavio prostor i stvorila situacija koju ima u Atletiku.

Jero je posle Lopetegija takođe odbio ideju, čak i optužio igrače da miniraju Koštu. Na kraju i on se osetio izdanim od Brazilca koga sada nazivaju trulom jabukom.Videćemo hoće li ga novi selektor, verovatno Kike Flores pozivati, ali mnogi tvrde da je Košta završio i da je red na mlađe igrače i revoluciju. Bilo kako bilo, za Španiju je odigrao 24 meča i dao 10 golova, dva Portugalu, jedan Argentini, Iranu, Makedoniji, Izraelu, Albaniji, Lihtenštajnu i Luksemburgu.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari