Neka visi Košta! Brazilac upropastio špansku dominaciju u svetskom fudbalu!

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 03.07.2018.
12:06
Izvor: Sportske.net

Jasno, neko mora da bude krivac, stvari koje su isplivale nakon eliminacije govore šta se dešavalo i pre smene Lopetegija.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Serhio Ramos je na oproštaju od Rusije rekao da se nada da će igrati sa sedom bradom u Kataru za četiri godine.

Doduše, on će biti verovatno poslednji iz velike generacije koja je predvođena Inijestom sišla sa scene.

U Španiji se bave uzrokom eliminacije, a kao glavni krivac navodi se Dijego Košta.

Nije samo u pitanju ono što je napravio tokom izvođenja penala, to je posledica, u pitanju je uzrok.

"El Pais" vodeći španski dnevnik je otkrio da je Lopetegi, ali i Jero ignorisao zahteve igrača da eliminiše Koštu i da ponovi ono što je Del Boske uradio recimo 2010. i 2012. Tada se desilo nezamislivo, na intervenciju nekih igrača, Tores je sklonjen na račun Vilje, a 2012. je Fabregas igrao u špicu.

Glavnu reč su vodili Ćavi, Ćabi Alonso i Buskets. Njihove preporuke je Del Boske uvažio i osvoji dve titule, one najveće.

Ali sa Koštom je bilo drugačije, od noći u Baiji kada je Holandija rasturila Španiju i najavila njenu eliminaciju, Košta je kao zla kob. Igrao je te večeri, iznudio penal, od tada je na Mundijalima odigrao 446 minuta i dao tri gola.

Sa Koštom, Španija je izgubila od Holandije i Čilea, igrala nerešeno sa Portugalom i Marokom i dobila jedino Iran.

"El Pais" smatra da niko u istoriji fudbala nije dobio toliko šansi kao Košta i toliko puta izdao tim. Vilja, Ćavi, Kasiljas, svi su izgubili mesto u reprezentaciji posle slabe partije bivali seljeni na klupu, čak ni Inijesta, heroj iz 2010. nije bio pošteđen.

Ali, Košta je igrao po svaku cenu. Senatori su pre šampionata probali da ubede Lopetegija da Aspas igra pre Košte jer je brži, otvara prostor i omogućava tečniju igru. Uz to, napominjali su da Košta ni u kvalifikacijama protiv slabih timova nije blista, protiv Makedonije i Albanije nije pravio razliku.

Zbog njega, tim je igrao defanzivnije kako bi mu se ostavio prostor i stvorila situacija koju ima u Atletiku.

Jero je posle Lopetegija takođe odbio ideju, čak i optužio igrače da miniraju Koštu. Na kraju i on se osetio izdanim od Brazilca koga sada nazivaju trulom jabukom.



Videćemo hoće li ga novi selektor, verovatno Kike Flores pozivati, ali mnogi tvrde da je Košta završio i da je red na mlađe igrače i revoluciju. Bilo kako bilo, za Španiju je odigrao 24 meča i dao 10 golova, dva Portugalu, jedan Argentini, Iranu, Makedoniji, Izraelu, Albaniji, Lihtenštajnu i Luksemburgu.

Ne propustite

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
adidas forever
Tuesday, 03.07.2018
13:39

Košta po meni nikada nije ni trebao da igra za reprezentaciju Španije, ali da je krivac za ispadanje... jasno je da nije. Da stvar bude gora Iago Aspas nije bolje rešenje. Pique je glavni krivac u utakmici protiv Rusa, ne zato što što je skrivio penal (to svakome može da se desi), već zbog načina na koji je to uradio (to već ne bi smelo da se desi profesionalnom fudbaleru). Ni on nije trebalo da igra, ali opet Azpilicueta svakako nije bolje rešenje. De Hea je morao na klupu posle prve utakmice, Asensio je trebao da ostane u Madridu, baš kao i Tijago Alkantara u Minhenu, David Silva je potpuno podbacio itd., a Jero je dokazao da mesto selektora nije izmišljeno samo da bi neko popunio to mesto na klupi.

avatar
Raúl González
Tuesday, 03.07.2018
13:38

Rodrigo je trebao da igra u startnua da se ja pitam Košta nebi bi ni pozvan. Takvi igrači samo unose nemir i loše raspoloženje. Morata nije smeo da izostane sa spiska.

avatar
Ser Keba
Tuesday, 03.07.2018
13:05

Ma jeste, sad je Košta kriv, pa on bar nikad nije skrivao kakav je, sad je samo alibi za neuspeh, po mom mišljenju, kakav god da je, sada je bolji od Aspasa.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 03.07.2018
12:56

Pravi razlog eliminacije je sreca. U JAR su se provukli u par utakmica, na sljedecem Euru do finala uopste nisu blistali, onda su rasturili Italiju, generalno, nisu pod Del Boskeom bili previse ubjedljivi. Na ovom SP odigrali odlicno protiv Porugala, bas je tad Kosta briljirao i pokazao klasu, sljedece dvije nisam gledao, ali prosli su grupu bez vecih problema. Protiv Rusije jednostavno nije bilo srece, bas je igrao Aspas, cak i Rodrigo, stoji da su bili agilniji s njima, napadali su, igrali odlicno, ali gresku su napravili posle vodeceg gola, nisu iskoristili sansu da jos vise pritisnu Ruse. Kasnije jednostavno lopta nije mogla do peterca, i to je to. Da su prosli, protiv Hrvata bi bilo puno lakse igrai i ubijedjen sam da bi pokazali klasu, ovako - idu kuci i to je to. U fudbalu ne pobjedjuje uvijek bolji.

avatar
FanEngleskogfudbala
Tuesday, 03.07.2018
12:48

Kosta kriv,neverovatno kakvi licemeri.

avatar
BarsaSaMarsa10
Tuesday, 03.07.2018
12:42

Nema vise Cavija da organizuje igru,Cabija da promeni ritam nekim dugim pasom ili zapreti sa distance,Iniesta nije ono sto je nekad bio (Isko je tehnicki spektakularan igrac,podjednako dobar kao Iniesta,ali u smislu fudbalske inteligencije i osecaja za pravovremen pas je udaljen od njega svetlosnim godinama).Spanci imaju i dalje onu prividnu dominaciju na sredini terena (posed,broj pasova),ali nemaju sredinu terena koja je u stanju da iskreira sansu.Igraju sporo,jednolicno,nemaju plan B,a plan A nije ni blizu mocan kao sto je nekada bio.Fali tu i Vilja naravno koji je bio mnogo pokretljiviji od Koste i samim tim mnogo vise odgovarao njihom stilu igre,Tores koji je donosio sve ono sto donosi i Kosta (visina,skok igra,da ne pominjem da je u svojim najboljim danima bio za dve klase bolji igrac od Koste),fali i Pedro koji je uvek bio koristan kao dzoker sa klupe,ali kljuc je u gore pomenutim igracima.Jednostavno nova generacija Spanije nije ni bleda senka one stare.Naravno i ona ima mnogo kvaliteta,ali da bi taj kvalitet isplivao na povrsinu potreban je ozbiljan selektor koji ce znati kako to da ukomponuje i kako da iz svakog igraca izvuce ono najbolje,a ne neko ko ce im da ti loptu i reci ajde igrajte se...

avatar
NikkiCFC
Tuesday, 03.07.2018
19:50

Slazem se za Iska, covek svaki posed ima jedno 7 kontakta vise nego sto treba.

avatar
BarsaSaMarsa10
Wednesday, 04.07.2018
07:50

Mnogo davi loptu,dodatno usporava i onako sporu igru...

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Tuesday, 03.07.2018
12:22

Mnogima ce zvucat smesno ali Morata u ovom sistemu je bolji od Koste.

avatar
AFC
Tuesday, 03.07.2018
13:36

Aman bre više taj Morata je prosečni plačljivko koji je umislio da je igrač, prgavi Košta je za njega Batistuta lično. I ne znam kako bi bio bolji kad su isti tip napadača, s tim da je Košta klasa za Moratu.

avatar
NikkiCFC
Tuesday, 03.07.2018
19:52

Morata na poslednjih 17 meceva za Spaniju 12 golova. Apsolutno ne da treba da bude tu nego treba da bude prvi spic! Igre iz kluba nemaju veze sa reprezentacijom i ne znam zasto je to gledao selektor spanije.

avatar
Sveznalac-NoviProfil
Tuesday, 03.07.2018
16:11

Zato sto je Morata brzi, okretniji, zna prodriblat, dobar u skok igri...

avatar
El Clásico leyendas
Tuesday, 03.07.2018
12:17

protiv Italije na Bernabeu kad su dobili 3-0 lopetegi je koristio Iska kao laznu 9ku . ali neki genije je smenio Lopetegija i sav njegov rad od 2 godine je pao u vodu

avatar
Čeki
Tuesday, 03.07.2018
15:44

Ono sto je on uradio selekciji i nacin kako je saopsteno savezu, morali su mu dati otkaz ako imaju dostojanstva (sva sreca imali su). Da to nisu uradili svaki sledeci selektor bi mislio da moze uraditi isto. Jer to sto je Lopetegi uradio je poremetilo sigurno ekipu koja je onda imala u mislima da ce covek otici posle prvenstva. Zato da se ubudece ne bi ponovilo moralo se ovako reagovati i ja to apsolutno podrzavam.

avatar
Čeki
Tuesday, 03.07.2018
16:06

Nisu svi bili, uglavnom su bili Realovci, mada svejedno po meni je to trebalo da se sacuva do kraja prvenstva pa onda da se objavi jer svaka zainteresovana strana ima pravo da zna na vreme sta ce se desiti, a savez Spanije to ovde nije. U ovim ostalim slucajevima, sve strane su na vreme znale sta se desava i zato nije bio toliki problem.

avatar
El Clásico leyendas
Tuesday, 03.07.2018
15:50

greska . ako su igraci bili uz njega onda to nikako nisu trebali uraditi. dostojanstvo je nebitno kad su u pitanju visi ciljevi. isto je uradio Konte,Van Gaal i Aragones u sred Eura 2008