Nejmar je brazilski Isus, fudbal je (uvek) važniji od politike

Autor: Pavle Knežević
utorak 26.06.2018.
08:53
Izvor: Sportske.net

Brazilski navijači uvereni u pobedu nad Srbijom, Nejmar mora izdržati. A ko nikako ne sme da osvoji Mundijal?

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Brazilci uveliko stižu u Moskvu. Bilo ih je i pre ovog meča, ali sada su primetni na svakom koraku. U dresovima reprezentacije, klubova, sa šalovima, zastavama, kapama…navijači iz ove južnoameričke zemlje polako zaposedaju Moskvu.

Pisali smo ranije da neće biti lako doći do karata za ovaj meč, koji je lagano postao kod preprodavaca najskuplji na takmičenju do sada, jer se cene kreću između 500 i 750 evra. Uprkos tome, opšta očekivanja su da će brazilski navijači dominirati na stadionu Spartaka.

U maloj anketi (nasumičnom i apsolutno nereprezentativnom i nenaučnom metodom) koju smo napravili, svi Brazilci očekuju pobedu, ali su i vrlo skeptični kada su u pitanju šanse za prolazak dalje.

Brazil navijaci

"Biće 3:1. Dobri ste, ali mi smo bolji. Čekaj, ima li šanse da oboje prođemo?", pita me momak iz Salvadora. Kad je čuo kalkulaciju (da odigramo nerešeno, a Kostarika pobedi Švajcarsku sa dva gola razlike), odgovorio je: "e, može i to".

Brazil ima problema sa povredama, ali je možda najveći problem od svih – Nejmar. Ne samo zbog zdravstvenog stanja, nego i zbog toga što svi Brazilci gledaju od njega. Ubrzo smo dobili objašnjenje šta on znači za tu naciju.

"On je naš Isus. Ne preterujem, svi ga volimo, svi gledamo u njega. Važniji je od predsednika. ("Svaki fudbaler je uvek važniji od bilo kog predsednika", dodajem) Jeste, jeste, fudbal nam je važniji od politike, a Nejmar je naš nosilac i uskoro će biti najbolji igrač na svetu. To što je nervozan je zbog tog pritiska, ali mislimo da će izdržati"
, kaže momak iz Salvadora.

Na Crvenom trgu zatičemo ekipu nasmejanih Brazilaca u poslovnim odelima, deluje kao da su tek doputovali.

"Sad smo stigli, žurimo. Biće 2:0 za nas, izvinite. Simpatični ste i dobri ste, ali nam treba ova pobeda", odgovara čovek u sakou sa tamnim naočarima.

Brazilci u Moskvi

Malo dalje je grupa od četvorice momaka u dresovima. Čim su čuli da sam iz Srbije, jedan od njih me pitao: "Znaš li Petkovića?" Posle potvrdnog odgovora, pokazao mi je crno-crveni dres Flamenga i počeo da se busa u grudi: "Flamengo, flamengo, best klab in Brazil", na šta njegov prijatelj odmahuje glavom i pokazuje na crno-beli dres Botafoga koji nosi dok nabraja legende kluba.

"A rezultat? Biće dva…jedan za nas. Moramo ovo da pobedimo", odgovara čovek u dresu Flamenga.

Među raznim navijačima naleteli smo i na prizor koji je relativno normalan kad su u pitanju Amerikanci na ovom prvenstvu – porodičan dolazak.

"Ovde nam je super! Prevazišlo je sva naša očekivanja, ljudi su divni i grad je prelep", priča otac preko servisa Google translate.

Brazil navijaci porodic

Posle mog diktiranja telefonu na što boljem engleskom, koji je on preveo na portugalski, odgovara: "Verujemo u ovaj Brazil. Verujemo, uprkos svemu. Možda nećemo osvojiti ovog puta, ali grupu moramo da prođemo i stignemo bar do četvrtfinala", odgovara on.

Svi se dakle slažu da je Brazil favorit, ali je kod svih primetna skepsa da tim može da osvoji šampionat. Na pitanje za koga će navijati ako Brazil ispadne, svi daju isti, vrlo očekivani odgovor: "Portugal!"

Brazil duo

"Oni su nam kao braća, isti jezik, ista religija, ista ljubav prema fudbalu. Ma znaš šta, na kraju krajeva, bilo ko, samo ne Argentina", kaže momak iz Salvadora uz smeh.

Ostaje nam da simpatičnim Brazilcima poželimo sreću u svim mečevima, osim onom u sredu.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
PAOLO I POL (SINGER)
Tuesday, 26.06.2018
08:55

Nama odgovara i 2:2, a da svajcarska izgubi 1:0, to je daleko najrealnije od svih opcija koje nas vode dalje! Mislim da Brazilci nikako ne bi voleli (n)i da Urugvaj osvoji...