Mandžukić: "Pritisak je prošao, spremni smo da zaigramo već danas"

Autor: Pavle Knežević
ponedeljak 09.07.2018.
18:35
Izvor: Sportske.net

Dva dana pred polufinalni duel sa Englezima reprezentativci Hrvatske Mario Mandžukić i Andrej Kramarić govorili su o svojim očekivanjima.

Epa/Abedin Taherkenareh
Epa/Abedin Taherkenareh

Povezane vesti

Hrvatska u sjajnom raspoloženju dočekuje polufinale Svetskog prvenstva protiv Engleske, a Mario Mandžukić kaže da je ekipa spremna već danas da zaigra. Pritisak nije nikakav faktor u ovom meču.

"Što se nas tiče, realno je onaj najgori pritisak prošao, onaj koji smo imali pre Danske. Sad je sve mnogo lakše, sad uživamo u ovome što nam se događa. Sigurno će biti neke vrste pritiska kad krene utakmica, ali veselimo se što smo tu. Što se tiče piva za moj rodni grad – to je najmanji problem", rekao je Mandžukić uz osmeh novinarima u maloj hali stadiona Lužnjiki u Moskvi.

Napadač Juventusa bio je u društvu kolege napadača Andreja Kramarića,  a mala sala bila je ispunjena i preko kapaciteta novinarima. Engleske medije najviše je zanimalo da li će presuditi iskustvo hrvatskih igrača, koji su nešto stariji.

"Slažem se da imamo iskusne igrače u ekipi, ali i mlade koji su sjajni. Zato i jesmo tako dobri. Ne znam ko je favorit, šanse su 50:50. Ovo je polufinale, sve ekipe koje su ostale su zasluženo tu. Poštujemo svakog, ali nema straha, jer verujemo najviše u sebe i mislimo samo na sebe i kako da budemo što bolji i prođemo dalje", rekao je Mandžukić.

Kramarić ga je dopunio još jednom opaskom.

"Teško je reći ko će imati prednost. Oni su nešto mlađi, ali niko nema iskustva igranja polufinala Svetskog prvenstva. Potpuno su drugačiji osećaji igrati za državu i za klub", rekao je popularni "Krama".

Hrvatska je dva puta igrala produžetke i šutirala penale, neko misli da će umor biti jedan od presudnih faktora, a on je na strani Engleske.

"Mi smo spremni da zaigramo već danas. Da je danas utakmica bili bismo spremni, toliko želimo to polufinale. Verujte mi, nema ni jednog igrača koji će se žaliti. Bićemo spremni, a to ćete moći da vidite i sami na terenu", rekao je Mandžukić.

Ti si pre pet godina osvojio Ligu šampiona sa Bajernom, osvajao si nacionalne titule, imaš sve. Kako to izgleda kada se uporedi sa reprezentativnim uspesima?

"Drugačiji su osećaji, stvarno. Ovo je nešto posebno, ne samo sad, već svih ovih godina igranja za reprezentaciju i toliko čekanja da dođemo blizu nečega što svi priželjkujemo. Sad smo jako blizu i svesni smo toga. Daćemo sve od sebe, i poslednju kap znoja da ostvarimo sve što želimo. Osećaji se ne mogu upoređivati, ni malo", odgovorio je 32-godišnji napadač.

Kramarić je bio deo tima Lestera koji je osvojio titulu u onoj čudesnoj sezoni. Da li je on očekivao finale Hrvatska-Engleska, pošto dobro poznaje engleski fudbal?

"Za mene je Engleska i pre Svetskog prvenstva bila jedna od favorita jer su svi mladi i motivisani i željni dokazivanja. Nemaju glumačke zvezde i fokusirani su do kraja. Naravno da imam iskustva sa engleskim fudbalom. Biće mi drago da vidim Vardija, sa njim imam posebni događaj zbog toga što smo proživeli zajedno u Lesteru.

Što se tiče plasmana, bez obzira na godine i situacije, naravno da nam je želja i san finale. To bi bila velika stvar kada bismo uspeli da se plasiramo, da se približimo tituli. To kao dečaci sanjate. Trenutno živimo taj san koji moramo potvrditi i izboriti se za njega, ali pre prvenstva, ako ćemo iskreno, nisam razmišljao o tome, celi fokus i koncentracija na prvu utakmicu, pa onda kako proći grupu i biti prvi u grupi. Nismo maštali o tako nečem velikom, a nećemo ni sad maštati o finalu, jer nas čeka polufinale. Svi znaju da ništa u životu ne dolazi preko reda, nego sve ima svoj red i redosled
", rekao je Kramarić.

Nisi imao mnogo prilike da igraš u Engleskoj, da li ćeš možda imati motiv da im se osvetiš u sredu?

"Za mene je Engleska jedna posebna priča. Mogao bih i duže pričati o tome. To je bio moj prvi izlazak iz kuće u stranu zemlju. Sve je bilo novo. Iskreno, poklopila se takva situacija da nisam mogao imati te minute, jer je ekipa gazila kroz celu sezonu, a tad je sve jasno - kad ekipa pobeđuje, neće niko ništa menjati. Veliko mi je zadovoljstvo šta sam proživeo. Osvajanje titule sa Lesterom je teško opisivo iskustvo. Mogao bih danima da pričam o tome, a ja se nadam da ću godinama pričati o osvajanju Svetskog prvenstva", rekao je Kramarić.

Selektor Zlatko Dalić je najmanje poznati trener od svih u polufinalu, koliko je on važan za tim? Mandžukić nema dilemu.

"Jako je bitan, zato što je jednostavan i mnogo razgovara sa igračima. Dosta je miran i to dosta utiče na nas igrače, nismo ga viđali previše da je nervozan ili ljut, a tu mirnoću prenosi na nas. Mi ga pratimo i verujemo mu. Ne samo njemu nego celom stručnom štabu", rekao je Mandžukić.

Luka Modrić je postao jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje "Zlatne lopte", da li Mandžukić misli da je to zaslužio?

"Luku znam dosta dugo, igrali smo zajedno i u klubu i u reprezentaciji. O njemu kao igraču mogu da kažem da zaslužuje sve što mu se događa. Radio je za to godinama, naš je kapiten, vuče nas, pratimo ga. Ja iskreno želim da dobije ’Zlatnu loptu’, ja mu je iskreno želim da je dobije, ali sada moramo misliti na uspeh cele ekipe. Ako on bude taj koji je najzaslužniji za sve, a jeste, on će da je uzme", rekao je Mandžukić.

Polufinalni duel između Hrvatske i Engleske zakazan je za 11. jul od 20 časova na stadionu Lužnjiki.

Ne propustite