Legendarni Bora Milutinović objašnjava zašto Hrvatska nije čudo, koliko su važni inspiracija i talenat

  • Autor: Pavle Knežević

  • 12. jul 2018.

  • 13:22

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

A zašto Srbija ne može nešto slično i šta je najvažnije u fudbalu i životu?

Legendarni Bora Milutinović objašnjava zašto Hrvatska nije čudo, koliko su važni inspiracija i talenat
Foto: EPA/MARCELO SAYAO
Legendarni Velibor "Bora" Milutinović, trener koji je vodio pet različitih reprezentacija ne pet različitih Svetskih prvenstava, sada je član tehničke komisije FIFA za razvoj fudbala. Dan posle istorijskog polufinala "sa zadovoljstvom" je izdvojio malo vremena za trojicu srpskih izveštača iz Moskve da priča o regionalnim pitanjima.

Naravno, vest je još sveža – Hrvatska je napravila čudo i plasirala se u finale.

"U ovom trenutku, ne bih rekao da je to čudo, jer kad govorimo o Hrvatskoj, o Srbiji, govorimo o našoj školi, našoj strasti koju imamo. Nekad imaš, nekad nemaš rezultate, ali mislim da je su to strast i istorija. Da ne zaboravimo rezultate koje je naša zemlja imala, a Hrvati su ’98. bili treći, pobedili su Holandiju, bila je to izuzetno talentovana generacija.

I sada su u naletu, zaista imaju igrače u najkvalitetnijim timovima sveta, a kad je tako, pronađeš način da izraziš kvalitet. To je divan osećaj, da imamo predstavnika iz naših krajeva u finalu
", rekao je Milutinović u dvorani stadiona Lužnjiki.

A zašto Srbija ne može da uradi nešto slično?

"Ne bih želeo o tome da pričam, jer bih mogao da kažem stvari koje nisu korektne, ali jednostavno, čovek treba da uči svakog dana, da bude svestan šta bi trebalo da radi. Jedan od najvećih problema svakog čoveka je što nije svestan ko je i gde ide i šta radi", diplomatski odgovara legendarni Bora Milutinović.

Da li mislite da je Luka Modrić jedini razlog zbog koga su Hrvati u finalu?

"Mogu li ja vama da postavim pitanje: kada bi on igrao sam protiv 11 drugih šta bi bilo? Hrvatski tim i svi pobednički timovi imaju pobednički duh, to je izvanrednih kvalitet. Ali, zaboravljamo trenera koji je sve to sastavio, njegove izmene, kakav je tim, kakav je donos prema igri…sve je to toliko važno da se ukomponuje.

To je divan osećaj da tvoji igrači protiv Engleza u trećoj kvaifikacionoj utakmici igraju najbolje u produžetku treće uzastopne utakmice u kojoj igraju produžetke. To je ta inspiracija koju imaš da pokažeš ko si, a svi zajednički su takvi, pa onda publika…Toliko toga ima da se analizira, ali govoreći o kvalitetima, to je izuzetno kvalitetan tim
", rekao je Milutinović.

Da li vam je ovo najčudniji Mundijal koji ste gledali? U polufinalu nije bilo velikih imena kao što su Brazil, Argentina, Nemačka…

"Zbog čega ih nema? Ti ne možeš da živiš od neke slave. Ti svakog trenutka moraš da pokažeš gde si, šta si, kako si pripremljen. Ti ne pobeđuješ zato što imaš ime, već zato što imaš kvalitet. Na primer, jedan igrač, mada ne volim da pričam o igračima…vidite kako je Mandžukić odigrao ovu utakmicu. Koliko je on napora uložio, koliko je išao levo, desno, borio se. To je inteligencija trenera da stvori ambijent da igrači tako igraju", rekao je Milutinović.

Na direktno pitanje "za koga navijate u finalu?", dobili smo diplomatski odgovor, ali iz koga se jasno može izvući zaključak.

"Ja navijam za fudbal, ne mogu iz ove pozicije u kojoj sam da govorim taj, taj i taj. Ali, meni je drago jer ova generacija uradila šta je uradila  – ona se na neki način odužuje generacijama od kojih je učila. Lipušinović (Luka, krilo Dinama), vi možda i ne znate ko je on, ili (Bernardu) Vukas…

Da ne govorim o Bobanu i svim tim izvanrednim igračima kod njih. Kad kažem kod njih, mislim na našu teritoriju, to je dokaz da je talenat mnogo važan i onda sve to kad se sabere, to je jedan divan osećaj. Izgleda jednostavno, ali nije jednostavno", rekao je Milutinović.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari