Krstajić potpuno otvorio dušu: O Banetu, nagradama, odnosu prema medijima, Vučiću

Autor: Pavle Knežević
utorak 05.06.2018.
17:39
Izvor: Sportske.net

Selektor Mladen Krstajić otvoreniji nego ikad do sada. Nijedna tema nije bila tabu.

Epa/Alessandro Di Marco
Epa/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

Selektor Srbije Mladen Krstajić otvorio je dušu pred novinarima kao nikada do sada i odgovarao je na baš svako pitanje, onako kako do sada nismo navikli do sada. Medijima je priznao da nije najveći stručnjak, da je selektor zbog budućnosti srpskof fudbala, a više puta je istakao da je atmosfera ključ uspeha reprezentacije.

O "bojkotu" medija, Banetovoj traci, nagradama, predsedniku Srbije, glasanju, politici i mnogo toga drugog.

Srbija je juče izgubila od Čilea 0:1 u utakmici u kojoj nije mnogo pokazala. Imate li glavobolju posle toga?

"Imam glavobolju od kada sam postao selektor. To je sastavni deo ovog posla. Ništa novo da imam glavobolju, kao što sam imao i dok sam radio svaki drugi posao u životu. Nosim se dobro, to je sasvim normalno u ovom poslu", rekao je Krstajić.
 
Selektor je na sastanak sa novinarima u Bad Valtersdorfu došao na biciklu, u pratnji portparola Saveza Milana Vukovića.

"Temelj za sve što radimo je dobra atmosfera. Imamo reprezentaciju koju imamo, podmladili smo je. Pitanje je da li bi neko došao u situaciju da ove igrače pozove. Perspektivne, mlade. Oni učestvuju zato što su zaslužuju i imaju kvalitet i budućnost su srpskog fudbala. Kostur ekipe koja je izvukla kvalifikacije je tu i oni su zasluženo na ovom spisku. Najbitnija je atmosfera u ekipi. Mi treba da upakujemo i prezentujemo na pravi način Rusije", rekao je Krstajić.

Ako je atmosfera ključ svega, kako na atmosferu utiče to što kapiten Kolarov ili Nemanja Matić neće da razgovaraju sa novinarima i sklanjaju se od njih u miks-zoni. Sergej Milinković-Savić od kada je došao nije pričao sa novinarima.

"Nije to suština. Potrudiću se i garantujem da će vam svi igrači biti na raspologanju. Nisu ljuti, nemaju ništa protiv vas, samo žele svoj mir. Matić, Kolarov, Bane, Sergej...Morate gledati malo dvosmerno, gledajte i njihovu situaciju. Ipak se oko njih vrti, i oni su pod pritiskom. Neke informacije koje su izlazile u javnost nisu išle njima na ruku.

Znam da su pravi momci, ne beže od toga. Sergej možda ima i neke svoje savetnike jer je pritisak na njega veliki. Mi u Srbiji pričamo i oko nekoliko hiljada dinara, a ovde je transfer oko desetina miliona evra, nije se lako izboriti sa tim. Znam da vas sve interesuje, garantujem da ćete od njih imati nešto u budućnosti
", rekao je Krstajić.

Mladen Krstajic

Svesni ste da to nije odnos igrača prema nama novinarima, već prema fudbalskoj javnosti, koja je ostala uskraćena za njihova razmišljanja.

"Slažem se, ali vidite, kako da se oseća Stojković koji izađe juče na teren i viču mu 'Mustafa'? Naša kultura ne doseže evropske standarde", za trenutak je zastao, a onda je iskreno nastavio. Nije problem da će Krstajić biti ovde. Da li ću ja biti ili ne - totalno je nebitno. Daj da podržimo ove momke, ne da im skidamo glavu.

Nisam zvao Gaćinovića? Pa nije ni Lev zvao jednog od najboljih igrača Mančester sitija. Duša me boli zbog Nastastića, ali da sam i njega vodio, on povređen, Bane povređen...Sad sam zvao dvojicu iz Zvezde pa kažu zvezdaš. Nisam, ja sam grobar. Ja pričam iz duše. Možda ja nisam stručan, ali imamo tim ljude koji se bave strukom. Da li sam ja zvao ovog ili onog...ja da mogu, ja bih vodio svih 35", rekao je Krstajić.

Kako se uklopio Sergej? I na terenu i u radu?

"On je tako kvalitetan i možan igrač da se uklopi za dan. Što se tiče personalnog, ne želim ni da pričam o tome, on je perfektan momak. Kao igrač, može da se uklopi u svaku ekipu", kratko kaže selektor.

Novinari su primetili da je Nikola Milenković imao vrlo dobar debi, sa čime se Krstajić složio, a onda se nadovezao na drugu priču.

"Drago mi je što zapažate neke stvari na koje malo ljudi obraća pažnju. Imali smo u  startnoj postavi četiri klinca iz mlade reprezentacije, a u drugom su ušli još dva-tri. Mi sada pratimo u mladoj koji imaju potencijal da budu okosnica budućnosti, da ne bi oni došli preko noći.

Ja sam svesno preuzeo rizik, da sutra kad dođe novi selektor ima lakši posao. Nisam došao da pravim sebi karijeru, nego zbog budućnosti srpskog fudbala. Malo ko je razmišljao da će Milenković doći. Uopšte ne sumnjam u njegov kvalitet. Ozbiljan je kandidat za startnu postavu
", rekao je Krstajić.

Govori se da Srbija ima sedam miliona selektora. Neki od njih se pitaju zašto igrate sa mladima i rezervama, umesto da uigravate tim. Kakav je odgovor na to?

"Odgovor je lak. Setite se samo da je svaki od nosilaca odigrao minimum 50 utakmica u sezoni. Matić, Milivojević...svako se borzio, neko za finale, neko za opstanak, ali svi su imali glavne role u svojim bitkama. Imali su samo sedam dana odmora, a dugo su igrali. Normalno je da igraju poluvreme ili 60 minuta.

To je normalan proces, nisam ja izmislio toplu vodu. Momci nisu mašine, a i kod mašine treba da menjaš ulje i radiš servis motora na 200-300 hiljada kilometara, ovi momci su odigrali 50 ili 70 utakmica u sezoni. Zato sam to uradio. Ne eksperimentišem ja, nisam ja taj tip. Ja sam direktno u glavu, kod mene nema eksperimentisanja
", rekao je Krstajić.

Tadic Krstajic Obradovic Srbija trening

Jeste li rekli možda Matiću da se brže oslobađa lopte?

"Šta ja imam da pričam Matiću te stvari? Zna on, a ima i boljeg i iskusnijeg trenera (Murinja) koji može da mu govori takve stvari", rekao je Krstajić.

Hoćete li i protiv Bolivije imati ovakav sastav ili ćete biti bliži onome protiv Kostarike?

"Ne, mislim da je vreme odmora prošlo. Imaćemo još četiri-pet treninga. Protiv Bolivije ću izvesti tim koji će biti blizu onog za utakmicu protiv Bolivije", rekao je Krstajić.

Koliko su Saša Ilić i Dejan Stanković doprineli atmosferi?

"Oni su bili i ostali legende srpskog fudbala. To je ono što tražimo, Zvezda i Partizan u Srbiji. Sve ide kako treba, najbitnija je atmosfera. Ne može niko biti iznad Srbije. Bila je priča o kapitenskoj traci, ja sam presekao i dao Kolarovu i tu je kraj. Bane treba da bude u ekipi, ako bude zdrav, igraće i 9. i 17. Nema spekulacija, nema tu zle namere", kaže Krstajić.

Pričate o atmosferi, ali na terenu nije uvek delovalo tako. Konkretno, one čarke između Živkovića i Mitrovića.

"Ma, to je njihovo normalno, tako oni stalno i sa treninga. Evo, ja ću im reći da glasno podržavaju jedan drugog da biste vi to videli. Nije to suština priče, nego kako stvari funkcionišu na terenu", rekao je selektor.

Bili ste na prijemu kod predsednika Aleksandra Vučića, koji je rekao da ste mogli da izvučete još veće nagrade.

"Ma, i ovo je previše, da sad opterećujemo budžet. A što se mene tiče, ja sam apolitičan. Glasao sam jednom u Bijeljini za mog prijatelja Mićića, pošto imam dvojno državljanstvo, a u Srbiji nisam i neću nikad, baš da ne bi bilo nikakvih spekulacija. Ali, poštujem predsednika, uvek ću poštovati. Bilo ko da je predsednik, koga narod izglasa, ja ga poštujem i podržavam", rekao je Krstajić.

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak