Iran - Pastir, prosjak, violinista, gimnastičar, ptica trkačica...

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 20.06.2018.
10:24
Izvor: Sportske.net

Jedan neobičan tim sa istorijskom šansom koja ne može da bude teža. Ovo je priča o verovatno najluđem timu Mundijala...

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Povezane vesti

Iran je jedna od priča Mundijala, današnji rival Španije je na pobedu od druge faze što se i dalje čini kao nemoguća misija, ali nikada nisu bili bliži, ma kako strašni protivnici bili, posle toga igraju sa Portugalom, koji će danas protiv Maroka pokušati da napravi veliki korak ka osmini finala.

U pitanju je jedan sasvim čudan tim, bez zvezda, ali najveća "zvezda" je sama ekipa, kako je to definisao njihov dugogodišnji selektor Karlos Keiroš. Potcenjuju ih bez razloga, oni su najbolji azijski tim, selektor često mora da moli njihove klubove iz inostranstva da krenu ranije kako bi imali vremena za pripreme. Spremni su na sve, finansiraju svoja putovanja, jer zemlju vole iznad svega.

Golman Alireza Beiravand je bio pastir, otac mu je sekao rukavice i zabranjivao da se bavi fudbalom, pobegao je od kuće, spavao po ulicama u Teheranu, kako bi platio nekom liku da mu pružui šansu u klubu.

"Mislili su da sam prosjak, jednom sam se probudio, oko men samo novčići", rekao je "Gardijanu".

Radio je u perionici automobila, kao pica majstor i čistač ulica, pre nego što je dobio šansu u Persepolisu.

Ima još živopisnih likova, Aškan Dedžagah se odlučio za Iran, iako je imao poziv Nemačke. Odrastao je u Nemačkoj, otvorio je suši restoran nedavno, a Kevina Prinsa Boatenga smatra za brata, igrali su zajedno.

Reza Gočanedžad igra u Holandiji, poznat je kao violinista (to je završio), govori sedam jezika, umalo nije napustio fudbal da bi upisao i pravni fakultet, Mark Overmars ga je ubedio da može i knjiga i lopta. Ima u porodici snaju koja je osvojila Oskara, u pitanju je glumica Sareh Bajat koja se okitila Oskarom za najbolji strani film 2012.

Alireza Jahanbaš koji će uskoro iz Alkmara u Englesku, obožava Ronalda, ali nije toliko voleo fudbal, trenirao je gimnastiku, rukomet, a voleo je da igra mali fudbal, jedva su ga naterali da se posveti ozbiljno treninzima.

Sardar Azmun je "iranski Mesi",koji ne voli da ga tak zovu, obožava Ibru. Inače, igrao je odbojku za mladu reprezentaciju, odbojka je uz fudbal najjači iranski sport. Voli konje, čak je snimljen dokumentarac o njegovoj ergeli. I otac mu je bio fudbaler...

Dva brata Mohamadi su dobri duhovi ekipe, Mig Mig, kako zovu Milada je dobio nadimak po "ptici trkačici" iz crtanog filma.

Iranci imaju i "Pogbu", Saida Ezatolahija, koji je potpisao za Atletiko, čak je stigao i do Brazila, a sada igra u Rusiji. On je i najmlađi igrač u istoriji zemlje koji je dao gol za nacionalni tim.

I ostali imaju zanimljive priče, Masud igra za Osasunu, pola godine na štakama, mnogo povreda je preturio preko glave, u Širazu gde je rođen temperatura je 50 stepeni, kaže da se u Španiji smrzava.

Danas će baš protiv Španije, ovaj tim neverovatnih priča imati životnu priliku, ma kako to zvučalo čudno. I ne treba ih otpisivati, mnogi od njih su tek počeli da žive svoje snove...

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 20.06.2018
12:00

Bunker i svi u 16, tako će igrati danas i protiv Portugala. I ne bi me uopšte čudilo da izvuku nerešeno u obe utakmice, setite se da im je Argentina jedva dala gol na svetskom 2014. a sad posebno ima da igraju bunker zbog ova 3 boda što imaju.