Ima li Ronaldo veću moć od Maradone, zašto je Basta cenjeniji u Italiji nego u Srbiji i koliko su Azuri tačno pali?

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 05.07.2018.
16:39
Izvor: Sportske.net

Ćaskali smo sa italijanskim novinarom i o Sergeju, Đorđeviću i mnogim drugim italijanskim temama.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Mundijalska groznica u Moskvi polako prolazi. Do kraja planetarnog turnira ostalo je da se odigraju završni mečevi, a prestonica Rusije je i dalje u znaku ovog Svetskog prvenstva, ali je navijača znatno manje, a entuzijazam je osetno pao.

Pored toga, poslednjih dana se pokvarilo i vreme, što je idealno vreme za ispijanje kafe preko dana sa zanimljivim sagovornicima. Jedan od njih je Kristijano Sala, novinar rimskog Korijere delo sporta, jednog od tri glavna sportska medija u Italiji (uz milanski Gazeta delo sport i torinski Tutosport), a tema o italijanskom fudbalu nikada ne fali i uvek su aktuelne, pogotovo dve – jedna lokalna za Srbiju, a jedna globalna za fudbal kao sport.

"Ne znam šta će biti sa Sergejem. Znam da ga Inzagi zove svaki dan, ali ne znam šta će se desiti. Nije ovo dobra situacija. Kada igrač sluša toliko glasina o svom prelasku, onda mu mozak odluta, mislima se preseli i nezadovoljan je. Ali, kada smo ovde pričali sa Sergejem, video sam da je bio zaista opušten.

Nisam očekivao to od njega, od nekoga ko prvi put igra Svetsko prvenstvo. Ili si tužan zbog ispadanja ili si ekstatičan. On mi je delovao kao da želi da se isključi, da mu je dosta fudbala za sada, da želi da se odmori. Mada, o Laciju je govorio u prošlom vremenu, zvučalo je kao oproštaj. Ali je na kraju rekao da mu je okej i da ostane
", priča na nam kolega Kristijano.

Italijanski novinar

Naš kolega je pre prelaska u dnevni list deceniju radio za televiziju i za velike radio stanice u Italiji (Montecarlo, Capital, 105, Rtl) i ne libi se da slobodno izrazi mišljenje.

"Lotito je ljut na nas novinare, to mogu da vam kažem. Ljut je jer smo pisali da želi da proda Sergeja Juventusu, a on kaže da ne želi osim za zacrtanu cenu. A Sergeja je u stvari tražio samo Mančester junajted zvanično, mada se i Atletiko se rasptivao. Videćemo kakva će biti ova sezona i šta će se desiti. Ja mislim da Kežman ima plan i da nije odustao, ali videćemo", objašnjava Sala.

Ipak, glavna tema svetskog fudbala nije čak ni Mundijal, nego naučnofantastični mogući prelazak najboljeg igrača današnjice Kristijana Ronalda u Juventus.

"Ima smisla. Mnogima je zvučalo kao naučna fantastika, i Marota je rekao da je dolazak Ronalda 'fantafudbal', ali, ako razmisliš, ovo je vrhunska prilika: samo 100 miliona evra za njega i manje od 20 miliona za platu (ostatak plaća porodica Anjeli). Ako napraviš dobar ekonomski plan, te pare će se vratiti za dve-tri godine. To bi bilo fantastično za naš fudbal, jer čovek kao što je on…On ima istu moć kao Maradona, možda i veću. Jer je Maradona došao  kao veliki igrač, ali je posle povreda", kaže Kristijano.

Da, ali je Maradona došao u Napoli, a ne Juventus, koji apsolutno vlada Italijom, ima najviše novca, najviše navijača, trofeje da ne pominjemo.

"Da ali…To je najvažniji klub u Italiji, ali pre sedam godina...Sećam se pre sedam godina Antonio Di Natale nije hteo da dođe u Juventus. On je tada rekao 'ne', a Ronaldo sada govori 'da'. Mnogo su uradili za tih sedam godina. To je jak tim koji je uradio sjajan posao i oko stadiona i trening centra, osvojili su tolike trofeje. Ljudi zaboravljaju koliko je teško doći iz druge lige, nije to uopšte lako. Sada jasno žele Ligu šampiona, to je njihov san, opsesija", iznosi svoj ugao gledanja Kristijano.

Ti si iz Rima, da pričamo o tvom klubu. Reci mi, da li u Italiji poštuju Dušana Bastu? Odavde deluje kao da ga mnogo više cene tamo nego u Srbiji.

"Mnogo ga poštuju, on je dobar radnik, dobar igrač. Njega ne vidiš posle utakmice da je dao gol ili dobio kartone, ali itekako osetiš kada nije u timu. U Udinezeu je takođe radio sjajan posao. Iskreno, prošla sezona mu nije bila najbolja, verovatno zbog godina, ali kada je došao, bio je jedan od najvažnijih igrača", kaže Kristijano.

Dusan Basta

A Filip Đorđević kao da nije dobio pravu šansu? Nije odigrao nijedan meč prošle sezone.

"Đorđević je veliko iznenađenje. Ja mislim da je u pitanju sudbina. Sećam se kad je došao pa kad je postigao het-trik protiv Palerma u pobedi od 4:0. Bio mi je kao Ibrahimović tada, toliko je bio eksplozivan. A onda je došlo to finale kupa protiv Juventusa (2015), kada je jednim udarcem pogodio obe stative, tako da Lacio nije osvojio kup. Tako da je to sudbina, mislim da ga je to promenilo. To i problemi sa stopalom", objašnjava Kristijano svoje viđenje.

Sudbina – to ne postoji u sportu…

"Dobro, dobro. Mada, ima u Laciju posebnih igrača, onih koji nikada više neće dati golove, ali će ostati u istoriji Lacija, kao što je Senad Lulić. On je svetac, on može da radi šta god želi, šta god poželi", dodaje on.

Kako je tako Lacio ostao bez Lige šampiona? Zašto je pao u finišu?

"Prošla sezona nije bila fer prema Laciju. Bilo je iznenađenje kako su dobro igrali iako su igrali mnogo utakmica, ali mislim da je Inzagi uradio neverovatan posao, ali na kraju, pošto kažeš da ne veruješ u sudbinu, reći ću u terminima u kojima ti razmišljaš: na kraju su ostali bez snage. Kad pogledaš Inter i imena koja su imali i dodaš činjenicu da nisu igrali Evropu, prosto su imali snage. Videlo se to u finalu na Olimpiku, a to jeste bilo finale. A onda i De Vraj…", priča Kristijano.

Ikardi

Sećate se tog nezaboravnog meča koji je direktno odlučivao o plasmanu u Ligu šampiona. Lacio je vodio 1:0 i 2:1, ali je Inter preokrenuo i pretekao Rimljane na tabeli.

Tim iz Milana izjednačio je iz penala koji je napravio Stefan de Vraj, koji je u ovom prelaznom roku upravo potpisao za Inter. Kad smo već kod Intera, kako ocenjuješ njegove šanse? Da li će se raspasti do decembra po običaju ili će moći da uradi nešto više?

"Inter je prvo dobio veliki poklon od De Vraja, taj penal. Mislim da će Inter sada biti jako dobar tim. Spaleti sada uzima sve što želi iz Rome. Uzima Naingolana, možda Florencija, gradi zaista dobar tim. Spaleti sprema veliku osvetu i ima motiva, jer su imali loš odnos prema njemu. Sada ima mnogo ovlašćenja u Interu", kaže Kristijano.

Ali opet, ništa to ne vredi, jer se i sada zna ko će biti šampion. Da li ti misliš da neko može da izazove Juve? Bilo ko?

"Ne, to je nemoguće. Prvenstvo je trka za drugo mesto. Voleo bih da budem romantičan, ali ne verujem da će Anćeloti nešto uraditi sa Napolijem, a Inter je ludo mesto. De Laurentis je isti kao Lotito. Rade iste stvari. Kada je Macari otišao, doveo je Beniteza. Kada je Sari otišao, doveo je Anćelotija. To je isto, Macari dolazi iz unutrašnjosti italijanskog fudbala, isto kao i Sari. A navijači ih vole, zaljubljuju se u njih, a onda ih vlasnici odseku. Mislim da su malo ljubomorni i da hoće da budu 'one man show'", kaže novinar Korijere delo sporta.

Nezaobilazna tema je reprezentacija Italije. U Srbiji se ne veruje mnogo u Manćinija i njegove trenerske sposobnosti.

"Mislim da smo kao Argentina. Isti smo, postoji jaka veza, nešto nas spaja. Video sam to i na ovom Mundijalu, to mi je jasno. Problem je od temelja. Nemamo stadione, nemamo infrastrukturu, novac da ulažemo. Nova vlada je smanjila sponzorstva od klađenja, što je ludo. Odustali smo od kandidature za Olimpijske igre u Rimu. Nismo u dobrom položaju. Sav novac zavisi od televizije, a mi u Italiji govorimo 'mačka koja jede svoj rep' – u takvoj smo situaciji. Ne može Manćini da napravi nikakvo čudo, ali je vrlo strastven i želi da radi ovaj posao", rekao je Kristijano Sala.

Roberto Mancini

A ima li Manćini i dalje autoritet? Kad je bio igrač u Italiji su ga se svi plašili i slušali su ga bez pogovora.

"Ima mnogo autoriteta, a zna da izgradi birokratiju oko njega. Ne želim da kažem da je diktator, to je loša reč u Italiji. On je kao kardinal Rišelje: zna sve i kada preuzima posao, pripremi sve za saradnju, sve pomoćnike. Verujem mu jer vidim šta je uradio u Laciju. On je čovek koji donosi odluke i veruje ljudima koje delegira. I pametan je", kaže on.

Dobro, ti sad malo dramiš, jer stvarno je moguće da Italija neće skoro osvajati svetska i evropska prvenstva, ali neće se sigurno ponavljati da gubite od Švedske?

"Ovih dana, svaki put kada sam sreo nekog Šveđanina šalio sam se sa njima, pa sam ih pitao: 'zašto ste vi ovde, a mi na plaži u Italiji?'. A oni, pošto su Skandinavci i vrlo realni ljudi, odgovore sa 'zato što smo bolji u fudbalu'. Tačka. Šta da kažeš na to? Sada su u četvrtfinalu, bolji su od nas u fudbalu. Nema tu više šta da se kaže.

Ima mnogo stvari tu da se kaže i o kvalifikacijama i ovom Svetskom prvenstvu. Ovo Svetsko prvenstvo nije bilo dobro za Venturu, jer je stvari radio od temelja. Možda bi sa Konteom bilo drugačije. Ovo je Svetsko prvenstvo za Kontea
", kaže Kristijano.

Kako to? Misliš zato što je bolji trener?

"Ako hoćeš nešto da osvojiš za dve godine – da. Ako želiš da napraviš program – ne. Konte ja kao pijavica, on uzme sve za dve godine, izvuče sve, a onda moraš da ga se oslobodiš jer s*ebe sve. Kao u Juventusu, zato su moarli da ga se reše", završava Kristijano razgovor.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Thursday, 05.07.2018
18:00

Kad ne mozes da se istaknes na svetskom, predji u Juventus onako niodkuda, da bi se pricalo o tebi. Ronaldo Logic