Dvadeset godina posle, Englezi se ne boje, Osama Bin-Laden je mrtav!

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 18.06.2018.
12:24
Izvor: Sportske.net

Danas će Engleska u reprizi istorije startovati na Mundijalu. Obično su očajni na otvaranju, ali makar jedna pretnja više ne postoji...

EPA-PHOTO/EPA/GERRY PENNY
EPA-PHOTO/EPA/GERRY PENNY

Povezane vesti

Engleska je te 1998. u Marseju pred meč sa Tunisom bila ponovo posramljena ponašanjem svojih navijača, odnosno huligana. Sukobljavali su se sa svima, maltretirali lokalno stanovništvo, bilo je mnogo krvavih glava u sukobu sa policijom.

Ali, iza brda se valjala mnogo veća tragedija. Naime, tog dana sprečen je teroristički napad koji je osmislio Osama Bin-Laden. Trebalo je baciti ručne granate ka Dejvidu Simenu, napasti Bekama, Ovena i Širera, a onda i započeti "džihad" protiv engleskih navijača.

Sve je sprečeno zahvaljujući obaveštajnim službama, o tome se ćutalo, kada je priča procurela, odbacili su je kao fantaziju, a onda se pojavila knjiga.

Naime, novinar Adam Robinson koji je posao pod pseudonimom Jozef Bodanski i služio 16 godina u specijalnoj jedinici za borbu protiv terorizma je razotkrio celu priču.

Osama Bin-Laden je jačao, Mundijal je zbog velikog broja Muslimana, ali i ćelija koje još nisu bile otkrivene bio idealna prilika da se "Šeik" kako su ga zvali saborci predstavi svetu.

Njegov zamenik Zaui je otkrio da su pratili Simana, ali da su glavna meta bile dve mlade zvezde Bekam i Oven jer su teroristi znali da bi to promenilo svet kakav poznajemo.

Teroristi su trenirali u kampu Al Kaide, plan je bio da se udario po Englezima i Amerikancima. Trebalo je da se trojica terorista kao navijači Marseja prijave kao volonteri i dokopaju terena.

Jedan bi se razneo, ubio i Simana, drugi bi bacio granatu na engleske navijače, jednu ka klupi gde su bili selektor Hodl, Bekam i Oven pre meča. Treći je trebalo da likvidira Alena Širera.

Naravno da bi to izazvalo haos i stampedo 60 000 ljudi na "Velodromu".

Drugi napad bi usledio u isto vreme na hotel u kome su smešteni Amerikanci, a planirano je da se kamion pun eksploziva zaleti u američku ambasadu u Parizu.

Bin Laden je finansirao pripreme, ali je sve propalo, priča je provaljena, pa nisu ni pokušali da uđu na stadion, iako su uspeli da pobegnu policiji.

Inače, Bin Laden je voleo fudbal, ali i znao koliko opčinjava mase, navijao je za Arsenal, bio na "Hajberiju" protiv Torina 1994. ali i PSŽ iste godine u KPK polufinalu. U pećini su Amerikanci našli kartu sa tog meča, novinar Robinson je otkrio da je kupio dres Jana Rajta kao poklon sinu.

Inače, mesec dana pred šampionat, Francuzi i Englezi su zadali udarac teroristima, razotkrili belgijske ćelije, uhapsili Abu Hamzu, imama džamije u Londonu i čoveka koji je podržavao terorizam. Tada su se mnogi uplašili i Osama nije mogao da računa na veću podršku za krvavi plan na Mundijalu.

Ali, dug je stigao na naplatu kasnije, napadom na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji, kao i naravno kasnijem napadu na Ameriku.

Engleska je inače taj meč u Marseju dobila sa 2:0, Širer i Skols su bili strelci.

Ali, to je jedna od retkih pobeda na otvaranju šampionata, oni uglavnom loše startuju, dobili su pet od osamnaest prvih mečeva na prvenstvim sveta, pa tu Tunis vidi šansu.

Meč se igra večeras od 20 časova, pre toga od 14, sastaju se Švedska i Južna Koreja, a od 17.00 Belgija igra protiv Paname.

Ne propustite

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bergkamp10
Monday, 18.06.2018
18:08

Hmm napad na Ameriku? Bliznakinje? To je opste poznato da je uradila vlada Amerike, i da je Osama Bin Laden bio finansiran od strane Amerike (tajni agent CIA)...

avatar
PintoDaCosta
Monday, 18.06.2018
17:15

Nesto ne vidim velike huligane da sad smeju nesto...? Braca se spremila za njihovo divljanje baas!
Kad sam video kako bacaju u Holandiji obicne ljude u kalan i lome bicikle...to su ti huligani. Nad slabima se izivljavaju..

avatar
zlogi
Monday, 18.06.2018
16:39

treba da se vise boje Rusa, nego sto su se tad bojali Bin Ladena....Rusi ce ih opet prebiti ko vola u kupusu, samo ako im se ukaze prilika XD

avatar
FanEngleskogfudbala
Monday, 18.06.2018
13:12

Osama Bin Laden navijao za Arsenal,a hteo da ubije golmana Arsenala.Svasta li cu ovde procitati.

avatar
NikolaBuki
Monday, 18.06.2018
13:02

Pa nije vam to francuska nego rusija bato!