Dešanove tri reči za sutrašnje finale Mundijala

Autor: Pavle Knežević
subota 14.07.2018.
16:30
Izvor: Sportske.net

Kako je selektor Francuske opisao šta treba da radi njegov tim protiv Hrvatske.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Selektor Francuske Didije Dešan definisao je nastup njegovog tima u sutrašnjem finalu Svetskog prvenstva protiv Hrvatske u tri reči, a potom je naglasio da postoje velike razlike između ovog finala i onog na Evropskom prvenstvu pre dve godine.

"Prvo, ovo je veliko zadovoljstvo i velika je privilegija igrati ovakvu utakmicu. Za profesionalne fudbalere i selektora i trenere nema ničeg lepšeg od igranja finala Svetskog prvenstva. Što se tiče nas, moramo da budemo mirni, da imamo samopouzdanja i koncentraciju. Radimo na ove tri reči da bismo se najbolje pripremili", rekao je Dešan novinarima na stadionu Lužnjiki.

Sutrašnji protivnik je Hrvatska, a pre dve godine u finalu šampionata na kom je bila domaćin, Francuska je izgubila od Portugala. Koliko se razlikuju ove dve selekcije i koliko će iskustvo protivnika biti bitno?

"Današnji tim je drugačiji od onog pre dve godine, jer ovde je 14 igrača koji nisu bili tamo i koji su tek ovde u Rusiji otkrili šta znači veliko takmičenje. Njihovo iskustvo jeste ograničeno i istina je da Hrvati imaju veliko iskustvo u klupskom fudbalu.

Ali, i pre smo se suočavali sa protivnicima koji su imali više iskustva od nas. Imamo mlađe igrače koji tada nisu bili na Euru, ali znaju kako se završilo. To mora da nam služi za sutra, a tih devet igrača koji su bili tamo zna. Naravno da želimo da odigramo drugačije", rekao je Dešan.

Pre 20 godina ste bili kapiten tima koji je postao svetski prvak. Kakva je razlika u igranju finala kao igrač i sada kao trener?

"Nemam dovoljno vremena da pričam o svim razlikama, ali kada ste igrač, onda ste direktni učesnik. Ranije sam govorio da teren pripada igračima. To je lepo, jer trošite energiju, ulažete fizički napor. Kao trener ste više mentano uključeni i nastupate kroz igrače", rekao je Dešan.

Neizbežno je bilo pitanje o igračima afričkog porekla u timu. Nekadašnji selektor Hrvatske Igor Štimac se na društvenim mrežama našalio da ne zna protiv koje tačno zemlje igra njegov tim u finalu, jer je u ekipi francuske 15 igrača iz Afrike.

Ponovo se poteglo to pitanje. Sada je bilo formulisano kroz afričkog novinara, koji je rekao da se Francuska na tom kontinentu vidi kao "šesta afrička selekcija na Mundijalu".

"Pa uvek je to bilo tako. Francuski tim je uvek imao igrače poreklom iz Afrike ili prekomorskih teritorija, ali svi su oni Francuzi i ponosni su što su Francuzi. Kroz odrastanje i detinjstvo su sigurno stekli prijatelje u drugim zemljama i jasno je da su oni ponos za ljude ih tih mesta, koji se takođe ponose što su dali takve igrače", rekao je Dešan.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
stevan_vasic90
Saturday, 14.07.2018
17:11

Zasto coveka koji se zove Didier Deschams, uporno zovete Dešan? Pitao ujaka koji 40 godina zivi u Parizu, od svoje 5. godine je tamo... covek kaze Dešam 🤷‍♂️