Dalić: "Dajte mi Real i Barselonu i biću i ja prvak"

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 12.07.2018.
18:18
Izvor: Sportske.net

Raspoloženi i strpljivi trener finaliste Mundijala dugo je odgovarao na novinarska pitanja o baš svemu. U čemu je njegova prednost u odnosu na Dišana, da li je Hrvatska čudo i ko su mu trenerski uzori.

Epa/Peter Powell
Epa/Peter Powell

Povezane vesti

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić pojavio se danas pred novinarima u Moskvi vidno umoran, ali raspoložen kao i uvek. Sada je i hladne glave ponovio da je plasman njegovog tima u finale Svetskog prvenstva "čudo", ali i o tome kako se treneri iz njegove zemlje potcenjuju.

"Sa ovim finalom mi smo definitivno ušli u istoriji, kao najmanja zemlja uz Urugvaj koja je bila u finalu Svetskog prvenstva. A kad pogledamo uslove u kojima radimo, onda smo čudo i fenomen. Za tri meseca treba da igramo sa Engleskom, a nemamo gde da je igramo. Nemamo kvalitetan teren i zato je to svetsko čudo, ali imamo srce i ponos i igrače koji su nam doneli radost.

Ovo je možda najveći uspeh hrvatskog sporta. Imamo i druge dobre sportiste, ali 20 godina smo živeli svi u senci one generacije koja je 1998. osvojila bronzu. Ali, tada je bilo drugačije, to je bila nova država i oni su pomogli stvaranje te države. Ponosni smo što doneli nešto novo našoj državi
", rekao je Dalić punoj velikoj pres sali stadiona Lužnjiki.

Konferencija je trebalo da traje 30 minuta, ali je selektor odlučio da odgovori na bukvalno svako pitanje koje su postavljali novinari iz celog sveta. I odgovarao je na svako, a jedno od zanimljivijih je bilo kada je pričao o svom putu kao trenera.

"Počeo sam od najmanjeg kluba u Saudijskoj Arabiji, a posle toga sam postao trener godine i preuzeo najveći, Al Hilal, a onda i Al Ain, jedan od najvećih klubova u Aziji. Igrao sam Azijsku ligu šampiona i stizao do polufinala i finala. Tako da ja ne bih te rezultate potcenjivao, a oni se lako potcenjuju, jer u Evropi se ne cene naši treneri, iako rade dobar posao.

Imamo Slavena Bilića, pa Nika Kovača, koji je preuzeo Bajern. Nisam imao lak put kao možda neko ko je imao veliku igračku karijeru, pa na osnovu toga dobijaju klub u Evropi. A nema razloga da bude tako, mi hrvatski treneri radimo dobar posao. Dajte meni Reala i Barselonu i ja ću biti prvak
", rekao je Dalić.

Što se tiče uzora, ni to nije tajna.

"Nije me sramota reći da je moj mentor bio Ćiro Blažević sa kojim sam radio dve godine. Sada se poklopilo da sam ja njega nadmašio. On je bio treći, ja ću biti najmanje drugi kao izbornik. Meni je velika čast što sam prošao kroz njegovu školu. Ja sam kroz igračku karijeru prošao kroz desetak trenera i od svakog sam učio, pisao sam treninge, sakupljao razne stvari i na kraju napravio svoj stil. Lepo je gledati druge, ali se mora izgraditi svoj stav", rekao je Dalić.

Bilo je mnogo teških stvari, bili ste blizu eliminacije u kvalifikacijama, pa je postojao sudski proces, onda je udaljen Kalinić, pa onda i izjave Domagoja Vide – koliko je sve to uticalo?

"Ja neću ulaziti u stvari koje su se dešavale van terena. Mi smo juče bili ponosni što je ceo stadion 10-15 puta skandirao ime naše zemlje. Te neke sitnice, te stvari koje su se desile nisu imale negativan cilj, tako je to ispalo. Mi smo imali jednog igrača manje na Mundijalu, ali ja se neću na to vraćati.

Rekao sam našim medijima da mi je žao što je tako ispalo, ali to je život, to je fudbal, to je sport. Neću komentarisati takve stvari, hoću da se fokusiram na lepo i pozitivno. Ja sam uvek optimista i uvek sam sve negativnosti sklanjao od tima. Mi smo imali puno problema, još ako ja kao selektor budem pravio probleme…

Onda sam shvatio da sam ja taj koji mora da vuče pozitivno i da budem taj koji će da vuče napred. Ne znam da li znate da je kult naše reprezentacije skoro nestao, bilo je mnogo otkaza. Pozitiva, vera i karakter. Drugo ne prolazi. Bilo je i pitanja kako je ko igrao. Ma ko te pita kako si igrao? Ti si u finalu Svetskog prvenstva", rekao je Dalić.

A rekli ste da nemate uslove da igrate protiv Engleske – na šta ste tačno mislili i da li će ovo doneti do neke promene?

"Za timove kao što su Engleska i Španija moramo da stavimo 40-50 hiljada ljudi na tribine da uživaju u fudbalu, jer fudbal tome služi. Mi takve uslove nemamo. Ja sam to istakao da biste znali kakve uslove imamo, a šta smo napravili. Naravno da se nešto mora pokrenuti. Ako ne sad, kad? Samo sam hteo da naglasim naše rezultate. Imamo talente koje nam je bog dao, karakter, ponos, ali ovo drugo, sve smo u debelom minusu. A sve ostalo se mora promeniti, jer je fudbal doneo toliko radosti hrvatskom narodu da se nešto mora uraditi", rekao je Dalić.

Što se tiče fudbala, igrali ste tri uzastopna meča sa produžecima, a i imate dan manje za pripremu od Francuske, koliki će to faktor biti?

"Imali smo sigurno najteži put i mi ćemo možda biti jedini tim na Svetskim prvenstvima koja je igrala osam utakmica. To je zaista teško. Toliki napor, toliko truda su igrači uložili, tako da me nije strah šta će biti u nedelju. Francuzi imaju dan više odmora, ali i mi ćemo se odmoriti, jer sada nema nikakvog opravdanja, jer tu moramo biti najspremniji i najbolji, jer jedanput u životu igraš finale Svetskog prvenstva. Biće teško, ali verujem da ćemo snaći snage da budemo na nivou, ali Francuska će tu biti u prednosti", rekao je Dalić.

Da li je selektor Francuza Didije Dešan u prednosti jer je već osvajao Svetsko prvenstvo? I kome ćete pobediti evetualni trjiumf?

"Nije on u prednosti, on je bio u finalu, ja nisam bio. Ja se borim za nešto više. On to ima u kolekciji trofeja, a ja nemam. Ja imam veći motiv. Šalim se, posvetiću to porodici, ljudima koji su bili uz nas i našoj državi", rekao je selektor Hrvatske.

Treneru, da li ste sujeverni? Brojke kažu da se dobija novi prvak na svakih 20 godina: ’58. Brazil, ’78. Argentina, ’98. Francuska, da li je sada vreme za Hrvatsku?

"Ja ne verujem u takve stvari, statistike i brojeve. Verujem samo u ono šta radim. Šta će biti za 20 godina, šta je bilo pre 20 godina, ko to prati? Ako gledamo po statistici ne bi trebalo da budemo tu gde smo sada. Možda nam to pomogne da budemo svetski prvaci", rekao je Dalić.

Kada se pres konferencija posle skoro sat vremena završila, Dalić je ustao, ali su ga tek onda okružili novinari i nastavili da "rešetaju" sitnicama. On je stajao i mirno odgovarao dok ga portparol tima Tomislav Pacak nije "odvukao".

Finale Svetskog prvenstva Francuska-Hrvatska igra se u nedelju od 17 sati.

Ne propustite

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Marco Popovich
Thursday, 12.07.2018
20:36

Ludi Ciro Blazevic ili Hidink mogu da nasu reprezentaciju dovedu u red

avatar
NikkiCFC
Thursday, 12.07.2018
20:34

U nedelju prvi put na svetskom igrate protiv nekog iz top10 na svetu. VIdecete gde vam je mesto. Da li neko misli da bi ova Hrvatska mogla da napravi neku stetu Brazilu, Belgiji, Francuskoj, Nemackoj, Spaniji pa cak i Urugvaju...

avatar
Thursday, 12.07.2018
23:44

Pa di su sada brazil spanija njemacka koja nije mogla i da grupu prode

avatar
Boixos_Nois
Friday, 13.07.2018
02:58

Pobjedili su Španiju u grupi na EURU 2016 sa 2-1

avatar
BocAtleti
Thursday, 12.07.2018
19:10

Kao i u svim sferama drustva tako i u fudbalu, deca se trude da sto pre pobegnu u inostranstvo. Nazalost zbog toga nije moguce uspostaviti bilo kakav sistem. Ono sto reprezentativci Hrvatske trenutno imaju, osim ociglednog kvaliteta, mnogo veceg od nasih reprezentativaca, je to 3. mesto iz '98. Uzmite u obzir da je dosta igraca danas bilo jako mlado tada, i imali su svoje heroje i na koga da se ugledaju. Kod nas je situacija skroz obrnuta. Heroji su, Ronaldo, Messi, Neymar... Nema tu nista lose, ali nema nicega sto ce tu decu naterati da se prvo izbore u nasoj ligi pa da tek onda kad steknu kakvo takvo iskustvo, krenu za unosnim ugovorom u nekom vecem klubu. Dovode se osrednji igraci iz inostranstava kako bi igrali u Zvezdi, Partizanu godinu dana i onda se prodaju za malo vece pare. Umesto da se pruza sansa nasim mladim igracima. Talenat je tu, rad je tu, ali ta deca ne vide sebe da se kao nekad probijaju kroz timove, kao sto su Sloboda, OFKa, Vojvodina, pa da dodju do Partizana i Zvezde. Sada se prodaju deca od 16 godina timovima iz Belgije, Austrije, Francuske, Engleske... Ne osudjujem tu decu, idu za nekim boljim zivotom, ali nesto se mora promeniti u nasem sistemu. Mada plasim se da postoje mnogo bitnije stvari koje mi kao Srbi treba da resimo pre nego sto se povrati taj neki sistem vrednosti koji nas je nekad krasio. Ono sto mozemo i moramo je da ne trosimo energiju na vudu bajanje da Hrvati ispadnu, jer to nema poentu. Njima treba skinuti kapu, jer se svakako zasluzeno nalaze u finalu, a mi treba da radimo na sebi, jer samo tako cemo ponovo vratiti respekt ostalih, koji smo ne tako davno imali, zahvaljujuci velicinama kao sto su Vidic, Stankovic, Mijat, itd.

avatar
Südkurve München
Thursday, 12.07.2018
18:43

Ja bih mnogo voleo, da ako ikada Niko Kovac bude otisao iz Bayerna, da Bayern preuzme Zlatko Dalic

avatar
svetski prvaci 1991
Thursday, 12.07.2018
18:43

Nisam citao o kakvim budalastinama govori ali mora se priznati da vrede,najruzniji ali najbolji igraci Vida onim svojim golom i onaj jadnik Modric mozda i najbolji na svetu su ih i odveli tu gde jesu.Ali popice bar dva tri gola od Francuza.

avatar
Thursday, 12.07.2018
23:46

Neka tako ste rekli i sa englezima