Čerčesov: "Svako može biti bog ako proba"

Autor: Pavle Knežević
subota 30.06.2018.
14:38
Izvor: Sportske.net

Selektor Rusije upredio osminu finala sa pisanjem školskog rada. Inspiraciju traži iz prošlosti.

EPA-EFE
EPA-EFE

Povezane vesti

Selektor Rusije Stanislav Čerčesov branio je za moskovski Spartak kada je 1991. u gostima neočekivano pobedio Real Madrid 3:1, za koji je tada igrao Fernando Jero, sadašnji selektor Španije. Da li je Rusija sada spremna za slični podvig, ovog puta u Moskvi, u osmini finala Svetskog prvenstva?

"Tada je španski tim bio favorit, kao što su uvek bili favoriti. Ali, mi u Rusiji imamo izreku da svako može biti bog ako proba, i mali mogu da iznenade velike. Jero je bio dobar igrač, a sada je dobar trener. Tada je sve bilo drugačije i pobedili smo, a sutra će opet biti drugačije. Niko tada nije verovao, ali mislim da sada možemo da napravimo sličan uspeh", rekao je Čerčesov.

Rusija je pomalo neočekivano došla do osmine finala. Osećate li veći pritisak, jer ko izgubi – ispada.

"Jasno je da je ovo plej-of, da je ’pitanje života i smrti’, samo jedan tim ide dalje, ali nema pritiska. Ima odgovornosti, naravno, a tu odgovornost oseća i jedan i drugi tim. Ispadate ako izgubite. Ovo je nešto kao ispit. Napisali ste rad, profesor ili nastavnik će da pročita šta ste napisali. Oba tima će dobiti ocenu i bolji će proći", rekao je Čerčesov.

Ruski i španski novinari postavljali su nekoliko pitanja o novembarskom duelu dve selekcije, koji je završen 3:3, ali ruski selektor nije želeo da pridaje mnogo pažnje tom duelu.

"Španski tim se nije mnogo promenio, a ruski jeste, ali ne zato što smo hteli, već zato što smo morali. Izgubili smo trojicu igrača koje sam hteo u prvih 11, tako da smo morali da se prilagodimo. Igramo Mundijal, prošli smo dalje, napravili smo osrednji uspeh.

Španci su, sa druge strane, ostali bez trenera, iako mi nije jasno zašto. O njihovom timu morate da pitate njihovog selektora. Oni su prvih 20 minuta svoje prve utakmice igrali drugačije, ali su se posle vratili svom stilu. Analiziraćemo sve i idemo da igramo utakmicu. Ono je bila prijateljska, ovo je takmičarska", rekao je Čerčesov.

Najbolji strelac Rusije Denis Čerišev želi da postigne gol, ali zna se šta želi više.

"Hoću da postignem gol protiv Španije, koja je jedan od najboljih timova na svetu. Svako svakom može da da gol, ali još više želim da Rusija prođe dalje. Imali smo sreće da igramo pred 80.000 navijača. Motivisani smo, a treba da budemo profesionalni i da se potrudimo da Rusija prođe.

Nema pritiska. Moramo da uživamo, moramo da damo 200 odsto od sebe. Moramo da budemo odgovorni i profesionalni. Mislim da je tim koncentrisan i da će uraditi jako dobar posao", rekao je Čerišev.

Na početku konferencije za novinare, jedan ruski predstavnik medija poklonio je Čerčesovu jednu malu skulpturu pod nazivom "Uspeh", delo studenta jednog od univerziteta u Moskvi.

Utakmica Španija-Rusija igra se sutra od 16 sati na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Ne propustite