Titula za „Šerifa“ u Nemačkoj

Autor: Vladan Niškić
utorak 07.02.2017.
07:43
Izvor:

Entoni Hamilton je uspeo da osvoji svoj prvi rangirni turir u 26 godina dugoj profesionalnoj karijeri. U finalu German Masters turnira koji se održao u Berlinu, Hamilton je savladao Alija Kartera sa 9:6.

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

U finalnom meču ljubitelji snukera su imali priliku da vide preokret Hamiltona, koji je posle vođstva Alija Kartera od 5:2 uspeo da slavi u ovom duelu i dođe do vrednog trofeja.Zanimljiv je podatak da je Entoni Hamilton sa svojih 45 godina drugi najstariji igrač koji je uspeo da se domogne pehara na nekom rangirnom turniru, još od Daga Mauntdžoja, koji je sa svojih 46 godina osvojio Classic 1989. godine

Na putu do finala Hamilton je slavio i protiv Marka Selbija, Stjuarta Bingama, Marka Vilijamsa, Berija Hokinsa. Zaista sjajan turnir za ovog igrača. Pored trofeja Entoni Hamilton je osvojio i novčanu nagradu od 80.000 funti, a uspeo je da značajno napreduje i na rang listi. Sa 66. mesta, na kojem je bio pred početak turnira, skočio je na 38. mesto.

Mora se naglasiti i činjenica i da je forma Entonija Hamiltona u poslednjih nekoliko meseci u usponu. Iza sebe ima i polufinale na Northern Ireland Openu. Na turniru u Belfastu zaustavio ga je Mark Alen koji je kasnije i slavio u finalu. Hamiltonu je ovo bilo treće finale na rangirnim turnirima, a prvo u poslednjih 15 godina, još od China Opena, gde je u finalu izgubio od Marka Viljamsa. Sa druge strane Ali Karter je propustio da osvoji svoj peti rangirni turnir, a drugu titulu na ovom turniru.

Što se samog  finalnog meča tiče, nakon popodnevne sesije rezultat je bio 5:3 za Kartera. Nakon povratka sa pauze Hamilton je odličnom igrom osvojio četiri frejma za redom i brejkovima od 49, 118, 73 i 74 poena uspeo da preokrene rezultat u svoju korist. U poslednjem frejmu ovog meča, Hamilton je vrlo rano uspeo da snukeruje Kartera, da bi potom uspeo i da naniže 57 poena. Karteru  je bilo neophodno da snukeruje Hamiltona kako bi produžio ovo finale, ali u tome nije uspeo na kraju. Entoni Hamilton je osvojio German Masters.

„ Potpuno je ludo da osvojite neki turnir kada i prestanete da razmišljate više o tako nečemu. Pritisak sam skinuo tako što se više nisam opterećivao da li ću uspeti ili neću. Mučio sam se tokom cele nedelje. Mislim da nijednu kuglu nisam mogao da ubacim onako kako sam želeo, ali sam i pored toga u finalu igrao svoj najbolji snuker u životu. Ključni momenti u meču su bili pri rezultatu 3:0 i 5:2. Bio sam vrlo umoran. Nisam igrao dobro. Osvojio sam poslednji frejm u popodnevnoj sesiji, a možda da je rezultat bio 6:2, sve bi bilo gotovo. Kada sam poveo sa 8:5 počeo sam da osećam pritisak. Sve što sam hteo u tom trenutku je da ostanem koncentrisan i da čekam svoju šansu.“

„ Imam samo reči hvale i za svoje kolege. Mark Selbi mi je slao poruke cele nedelje, navijao je za mene. Osećao sam da imam i podršku publike, verovatno zato što nisam ranije uspevao da osvojim turnire. Moji roditelji su takođe bili ovde. Želeo sam da me vide još jednom kako igram pre nego što se povučem. Posebno sam srećan jer su uspeli da vide i kako pobeđujem“, rekao je Hamilton

Ali Karter je posle meča istakao i da je rezultat mogao da ode u njegovu korist.

„ Milsim da je ključni momenat bio pri rezultatu 5:2. Promašio sam plant udarac, moglo je tada da bude 6:2. Sve čestitke za Entonija. Zalužio je ovaj trofej. Što se tiče mene lično, plasman u finale je odličan rezultat, ali to me ne čini zadovoljnim. Osvojio sam jedan trofej ove sezone, bio sam blizu još jednog. Mislim da je moja forma trenutno dobra”.

V. Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite