Svetski prvak Selbi: ''Ne mogu da verujem, moram da se uštinem!''

Autor: Beta Beta
utorak 02.05.2017.
10:41
Izvor: Beta

Svetski šampion u snukeru, Britanac Mark Selbi, rekao je da je presrećan i da još ne može da veruje da je osvojio treću titulu svetskog prvaka, posle velikog preokreta protiv sunarodnika Džona Higinsa u finalu turnira u Šefildu.

Beta/Steven Paston/PA via AP
Beta/Steven Paston/PA via AP

Povezane vesti

Selbi je sinoć osvojio treću titulu šampiona sveta, pošto je u finalu Svetskog prvenstva pobedio Higinsa sa 18:15. Higins je prvog dana finala u subotu vodio sa 10:4, ali je Selbi uspeo da smanji na tri frejma zaostatka pred nedeljni deo meča.

Selbi je popravio igru i preokrenuo na 16:12, Higins je uspeo da veže tri frejma, ali je 33-godišnji igrač uspeo da odbije njegov napad i ostvari pobedu kojom se svrstao medju legende snukera.

"Ne mogu da verujem, moram da se uštinem, osećaj je fantastičan. U turnir sam ušao sa mnogo samopoudanja zbog uspešne sezone. Kada sam gubio sa 4:10 mislio sam da nema šanse da se vratim u meč, ali sam pokušavao da igram pošteno. Ali, kada sam prišao na 7:10 bio sam presrećan. Potpuno me je nadigrao u subotu, ali sam se u nedelju vratio svež i mnogo bolji. Stalno sam mislio da moram da se saberem, a ako ću već da izgubim, da to bude uz borbu", rekao je Selbi, preneli su britanski mediji.

"Ne znam kako sam osvojio poslednja tri frejma u subotu, pošto sam pre toga bio uništen. Promašivao sam kugle i olakšavao posao Džonu. Što sam se više trudio, bilo je sve gore. Ali kada sam osvojio ta tri frejma, stekao sam samopouzdanje", dodao je on.

Selbi je postao peti igrač koji je osvojio najmanje tri titule na Krusiblu, posle Stivena Hendrija, koji je rekorder sa sedam, Stiva Dejvisa sa šest, petostrukog šampiona Ronija O'Salivena i Higinsa, koji je osvojio četiri.

U 31. frejmu u finalu vidjena je neobična situacija, Selbi je vodio sa 47 poena i želeo je da "sakrije" belu kuglu iza crne. On je izveo udarac, a sudija Jan Verhas procenio je da bela kugla nije dodirnula crnu, dosudio je faul, pa je sedam poena pripalo Higinsu, koji je posle toga osvojio frejm.

"Mislio sam da su se dodirnule, Jan je rekao da nisu i verujem mu. Takve stvari morate odmah da izbacite iz glave", naveo je Selbi.

On je postao tek četvrti snukeraš koji je uspeo da odbrani titulu svetskog šampiona, posle Hendrija, Dejvisa i O'Salivena. Selbi se učvrstio na prvom mestu svetske rang-liste, a ove sezone osvojio je pet rangirnih titula i izjednačio rekord Hendrija i Ding Djunhuija.

"Svetsko prvenstvo je turnir koji je teško osvojiti u fizičkom i psihičkom smislu. Snuker je jedan od najtežih sportova na svetu. Samo četiri igrača su uspela da odbrane titulu, a znate koliko je fantastičnih igrača igralo. Poštujem Džona isto koliko i svakog drugog igrača, on je sjajan momak, fantastičan igrač, jedan od najboljih u istoriji", naveo je Selbi. 

Selbi je osvojio 12 titula koje se boduju za svetsku rang-listu i izjednačio se na šestom mestu večne liste s Dingom i Nilom Robertsonom. Takodje, on je postao tek šesti igrač koji je u istoj sezoni osvojio dva najvažnija turnira, Svetsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva, posle Dejvisa, Hendrija, O'Salivena, Higinsa i Marka Vilijamsa.

Finalista Džon Higins čestitao je Selbiju na tituli.

"Mark je stena. Imao sam šanse u drugom delu meča, ali promašio sam roze kuglu, a mogao sam da povedem sa 9:3. To je bio veliki i važan frejm. Mark je zatim počistio sto pod velikim pritiskom. On je fantastičan šampion. Ovo je bio neverovatan turnir, dao sam sve od sebe. Ponosan sam na sebe, ali je Mark bio suviše dobar", rekao je 41-godišnji Higins, koji se popeo na drugo mesto na svetskoj rang-listi.
 
On je ocenio da bi Selbi mogao da ugrozi Hendrijev rekord od sedam titula svetskog šampiona.

"Sada je na Robertsonu, Trampu i Dingu da ga izazovu. Oni su gledali finale i sada će sigurno želeti da se što pre vrate za sto da treniraju", rekao je Higins. 

Ne propustite