SNUKER: STOILKOVIĆEVA SERIJA PREKINUTA, STOJANOVIĆ NAJAVIO TRILER NA MASTERSU

Autor: Vladan Niškić
sreda 12.04.2017.
09:21
Izvor: Snuker savez Srbije

Poslednji, osmi rangirni turnir VIVA TRAVEL SNUKER PRVENSTVA SRBIJE održan je prethodnog vikenda u srpskoj prestonici i doneo je novi obrt pred sam kraj takmičarske sezone.

snuker savez Srbije
snuker savez Srbije

Povezane vesti

Marko Stoilković koji je ove sezone nezaustavljiv, nije uspeo da osvoji i sedmi uzastopni turnir. Beograđanin je u ovoj „sezoni iz snova” osvojio šest uzastopnih rangirnih turnira, popeo se  ponovo na prvo mesto nacionalne rang liste, osvojio u Rumuniji prvi međunarodni turnir u istoriji srpskog snukera i uspešno debitovao na evropskom amaterskom prvenstvu na Kipru gde je prošao takmičenje po grupama i stigao do eliminiacone faze. Sve to, na uštrb svog večitog rivala, Saše Stojanovća, koga je zbacio na vrha rang liste i savladao  čak šest puta.

Kragujevčaninu koji je prethodnih godina zasluženo važio za najboljeg igrača Srbije, ovo je sezona za zaborav: bez ijedne rangirne titule a na Kipru pre par nedelja nije uspeo da dobije nijedan meč i ispao je već u grupnoj fazi takmičenja što je daleko ispod standarda igrača koji je u čak tri navrata na evropskim prvenstvima uspevao da prođe grupu (Bugarska, Češka I Poljska) i na najbolji način Srbiju predstavi snuker Evropi.

Sve pomenuto nije nagoveštavalo ni najmanje turbulencije u samoj završnici sezone Snuker saveza Srbije. Međutim, dogodilo se baš ono što niko nije predvideo. Stojanović je odigrao sjajan turnir i podsetio na svoje najbolje igre iz prethodnih godina. Već u prvom kolu odigrao je najveći brejk čitavog turnira (71 poen u nizu) ali tesno savladao najprijatnije iznenađenje ove takmičarske sezone, Dejana Protića. Rezultat vredan pomena je i plasman u četvrtfinale najbolje predstavnice “lepšeg pola”, Marije Dimitrijević.

Žreb je hteo da se naša dva najbolja igrača sastanu već u polufinalu. Stojanović je ovaj put bio bolji od Stoilkovića i prekinuo “crnu” seriju šest vezanih poraza. Saša je slavio sa 3:1 uz još jedan veliki brejk od 58 poena. Sa druge strane, Stoilković je verovatno odigrao svoj najlošiji meče ove sezone.

Za drugo iznenađenje pobrinuo se Marko Grbović koji je u drugom polufinalu pobedio osvajača prvog rangirnog turnira u sezoni 2016-17, Vladana Niškića sa 3:2 posle velikog preokreta. Niškić je pri rezultatu 2:1 ubacio frejm i meč kuglu, međutim posle jednog faula Grbović je uspeo da “ukrade” i dobije taj četvrti frejm a zatim I odlučujući peti i tako se tek treći put u karijeri plasira u finale, prvi put u 2016-17.

Marko Grbović je u istom stilu započeo i finalni meč koji je sudio naš internacionalni sudija, Igor Mišković. Dobio je prvu partiju ali se tu njegov niz okončao kao i nada da će postati tek četvrti igrač koji je uspeo da osvoji neki rangirni turnir u šestogodišnjoj istoriji srpskog snukera. Favorizovani Stojanović u teškoj i tvrdoj igri uspeo je da osvoji naredne četiri partije i slavi sa 4:1.

Stojanovićeva tek prva pobeda ove godine ne utiče mnogo na rang listu ali može da ima mnogo veći značaj nego što se na prvi pogled čini. Osim samopouzdanja i bolje igre tu je i istorija. U maju se igra završni turnir sezone VIVA TRAVEL Snuker šampionata Srbije, popularni “masters” na kome učestvuje samo najboljih 16 sa rang liste a pobednik će postati šampion Srbije. Prethodne dve sezone, Stojanović je dominirao tokom godine a Stoilković osvajao “masters”. Sada su uloge izmenjene a da li će se istorija ponoviti videćemo za nekih tridesetak dana, preciznije 14. maja. U svakom slučaju biće veoma uzbudljivo.

Učesnici su poznati a jedina promena na poslednjoj ovosezonskoj rang listi je povratak Marije Dimitrijević u “top 16” što joj garantuje novo učešće na “mastersu” gde će se po prvi put naći Stefan Ćalić i trinaestogodišnji, Jovan Todorović, nabolji junior Srbije.

 

 

1 Marko Stoilković                            26560 poena

2 Saša Stojanović                             25480 poena

3 Vladan Niškić                                 17080 poena

4 Marko Grbović                               15600 poena

5 Zoran Ćakić                                   13600 poena

6 Igor Stefanović                              13320 poena

7 Stefan Ćalić                                   12320 poena

8 Mladen Petković                             11600 poena

9 Dušan Knežević                             10760 poena

10 Jovan Todorović                           10680 poena

11 Marko Vuković                             10040 poena

12 Leo Vig                                        9920   poena

13 Dragan Stoilković                          9880   poena

14 Vladimir Kolaković                         9480   poena

15 Nemanja Jaglicic                           8040   poena

16 Marija Dimitrijevic                        7920   poena

 

 

D. Ceronja

Snuker savez Srbije

Ne propustite