SNUKER: ODLIČAN, PET

Autor: Vladan Niškić
utorak 14.02.2017.
21:08
Izvor: Snuker savez Srbije

Dominacija Marka Stoilkovića u nacionalnom snuker šampionatu se nastavlja. Srpski broj jedan trijumfovao je peti put zaredom ove sezone u „Viva travel  Snuker prvenstvu Srbije“.

Snuker savez Srbije
Snuker savez Srbije

Povezane vesti

Šesti ovosezonski  rangirni  turnir u organizaciji Snuker saveza Srbije održan je prethodnog vikenda u prostorijama“ Snuker kluba Beograd“. Učestvovalo je 34 igrača, od toga tri dame i dva juniora. U finalu ništa novo. Ponovo okršaj dva najbolja srpska igrača i ponovo 4:1 za Marka Stoilkovića protiv Saše Stojanovića. Veliko rivalstvo traje već šest sezona, od kako se i igra prvenstvo Srbije.  Jedina dvojica koji su u istoriji snukera u Srbiji odigrali „century“ (niz od 100 i više poena) smenjuju se na vodećoj poziciji nacionalne rang liste, osvojili su sva do sada nacionalna prvenstva i  odigrali preko 50 međusobnih mečeva.  Ova sezona je definitivno u znaku Stoilkovića. Beograđanin je zbacio kragujevčanina sa vrha rang liste, pobedio ga u svih pet susreta ali i osvojio prvi međunarodni turnir za Srbiju, u Bukureštu. S obzirom na pomenute činjenice, deluje da srpskim snukerom vlada monotonija. Naprotiv, turniri su veoma interesantni uz brojne dramatične mečeve, najviše zahvaljujući ostalim igračima koji konstantno napreduju i po kvalitetu se približavaju neprikosnovenom dvojcu.  U prethodnih  šest godina samo četiri puta se dogodilo da se neko treći umeša u borbu za titulu, a ove sezone čak dva puta.

Na ovom turniru Saša Stojanović je imao velike probleme na putu do finala, sa 3:2 je savladao najboljeg juniora, 13-godišnjeg Jovana Todorovića a zatim u polufinalu istim rezultatom Stefana Ćalića koji je postao redovni učesnik završnih faza turnira. On je u četvrtfinalu sa 3:0 bio bolji od srpskog br.3 i osvajača prvog rangirnog turnira ove sezone, Vladana Niškića. U drugom polufinalnom meču, Stoilković je pobedio Zorana Ćakića sa 3:1 a u četvrtfinalu „glas“ poznat svim ljubiteljima ove igre u Srbiji i regionu, Damira Ceronju, komentatora Eurosporta.  Srpski broj jedan je odigrao i najveći brejk na turniru, 67 poena. Finalni meč sudio je internacionalni sudija, Goran Stevelić.

Nova rang lista : 1. Marko Stoilković 23280, 2. Saša Stojanović  21880, 3. Vladan Niškić  15040, 4. Marko Grbović  12720, 5. Zoran Ćakić 11600, 6. Igor Stefanović  11560, 7. Stefan Ćalić 11180, 8. Mladen Petković  9840

Turniru je prisustvovao i poznati engleski trener Rodžer Lejton, bivši profesionalac i zvanični trener šefildske snuker akademije, koji poslednjih nekoliko godina živi i radi u Kini a već par nedelja je gost beogradskog kluba „Snuker akademija“.

D. Ceronja

Snuker savez Srbije

Ne propustite