Ricky Walden pobednik International Championshipa 2014!

 • Autor: Marko Mitic

 • 02. novembar 2014.

 • 21:11

 • Izvor: Aleksandar Parmantije

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Englez Ricky Walden, 11. igrač sveta, osvojio je četvrti rangirni turnir u ovoj sezoni, International Championship u gradu Chengduu u Kini. 31-godišnji Walden je do titule došao pobedom u finalu nad Severno Ircem Markom Allenom rezultatom 10-7.

Ricky Walden pobednik International Championshipa 2014!

Upravo je Walden poveo na početku prve sesije, brejkovima od 49 i 59 poena. Allen je na sličan način uz brejkove od 40 i 45 poena izjednačio na 1-1. Do prve pauze Walden osvaja još dva frejma (brejkovi od 64 i 31 poen) čime dolazi do prednosti od 3-1.

Nakon pauze Allen osvaja sledeća dva frejma, uz brejk od 113 poena u 6. frejmu za novo izjednačenje, 3-3. Sa dva manja brejka Walden opet dolazi u vođstvo, ali Allen na sličan način po treći put dolazi do izjednačenja, 4-4. Osvajanjem i sledećeg, poslednjeg frejma prve sesije Allen prvi put u meču dolazi do vođstva (5-4, brejkovi od 52 i 19 poena).

Upravo je početak druge sesije nagovestio pobednika meča, jer je Walden sjajno startovao osvajanjem tri vezana frejma (brejkovi od 47, 45, 40 i 85 poena) za povratak vođstva od dva frejma razlike, 7-5. Međutim, 28-godišnji Allen se nije predao, brejkovima od 68 i 74 poena on osvaja sledeća dva frejma čime opet izjednačava, ovoga puta na 7-7. Nije to bilo dovoljno, danas odlični Walden opet osvaja tri vezana frejma, i to lepim brejkovima od 85, 103, 54 i 62 poena čime dolazi do pobede od 10-7 i svoje prve rangirne titule još od jula 2012. godine.

Nakon pobede u finalu i osvajanja titule Walden je izjavio: "Ne mogu biti srećniji. Prva sesija danas je bila vrlo teška, a bio sam znatno bolji u drugoj. Za mene osvajanje ovog turnira je ostvarenje snova. Sve tri svoje titule osvojio sam na tlu Kine i uživam igrajući ovde. Bio je ovo naporan turnir za mene, sa nekoliko dugih mečeva. Zato sam se trudio da se dovoljno odmorim između mečeva. Nije sve u novcu, za mene je važno da su mi ruke na trofeju. Novac je samo bonus. Moja žena će se postarati za njega." - našalio se Englez.

Waldenu je ova titula treća rangirna titula u karijeri, a uz jednu manje rangirnu i jednu nerangirnu sada ih ima ukupno pet. Njemu sledi i nagrada od 125.000 funti (oko 160.000 evra), dok će Allenu pripasti 65.000 funti (oko 83.000 evra). Očekuje se da obojica napreduju na rang listi, koja će se sutra objaviti.

Sledeći rangirni turnir je ujedno i jedan od tri najveća turnira u sezoni (uz Svetsko prvenstvo i Masters). To je UK Championship, koji će se održati u Barbican Centru u Yorku (Engleska), od 25. novembra do 7. decembra,a titulu brani Australijanac Neil Robertson.

U međuvremenu će se održati jedan nerangirni i jedan manje rangirni turnir. Već od sutra počinje nerangirni turnir Champion of Champions. To je vrlo atraktivni turnir, koji se održava od prošle godine i okuplja samo osvajače rangirnih turnira u toku sezone, kao i igrače sa vrha rang liste. Njih 16, među kojima su i branilac titule Ronnie O'Sullivan, svetski šampion Mark Selby, Neil Robertson, Ding Junhui, Judd Trump, Shaun Murphy, Barry Hawkins i drugi, će se od sutra do nedelje 9. novembra boriti za titulu i nagradu od 100.000 funti.

Nakon toga, a pre UK Championshipa, od 19. do 23. novembra održaće se četvrti turnir iz Evropske PTC serije ("Ruhr Open") i to u gradu Mülheimu u Nemačkoj.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari