Murphy-ju frejm prednosti nakon prvog dana finala Svetskog prvenstva!

 • Autor: Marko Mitic

 • 04. maj 2015.

 • 13:57

 • Izvor: Aleksandar Parmantije

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Danas je poslednji dan ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u snukeru, a juče su u Krusibl teatru u Šefildu održane prve dve od ukupno četiri sesije finala između Engleza Shauna Murphy-ja i Stuarta Binghama. Nakon prvog dana finala blagu prednost ima Shauna Murphy koji vodi sa 9-8. Lako je ta prednost mogla biti i veća, ali se Bingham u pravom trenutku vratio u meč.

Murphy-ju frejm prednosti nakon prvog dana finala Svetskog prvenstva!

Prvu sesiju finala bolje je otvorio osmi igrač sveta Shaun Murphy, koji je brejkovima od 68, 59 i 65 poena poveo sa velikih 3-0.

Svetski broj 10 Stuart Bingham sjajno je odgovorio na tu seriju, vezao je sledeća dva frejma (brejkovi od 105 i 56 poena) za 2-3.

Svetski šampion iz 2005. godine 32-godišnji Murphy tada je brejkom od 90 poena povećao prednost na 4-2, ali poslednja dva frejma prve sesije osvaja 38-godišnji Bingham (uz brejk od 65 poena u 8. frejmu) za prvo izjednačenje u meču, 4-4.

Slično kao i na početku prve sesija finala, i drugu sesiju bolje otvara Murphy koji osvaja prva četiri frejma (brejkovi od 74, 106, 121 i 51 poen) za vođstvo od velikih 8-4. Međutim, treba spomenuti razvoj situacije u prvom frejmu druge sesije. Bingham je na početku sesije pri rezultatu 4-4 nanizao 57 poena i veoma blizu prvog vođstva u meču, ali promašio je relativno laku crvenu kuglu i omogućio Murphy-ju da "krađom" frejma brejkom od 74 poena ne samo preokrene situaciju u meču, nego i da stekne veliku psihološku prednost u nastavku meča.

Tada je Stuart Bingham, inače najstariji finalista SP od kada se SP igra u Krusibl teatru u Šefildu (1977), dokazao da nije slučajno stigao do finala: on je u veoma teškom trenutku po njega smogao snage da osvoji sledeća tri frejma i to odličnim brejkovima od 76, 123 i 89 poena čime je smanjio zaostatak na samo 7-8.

Tu Binghamovu seriju Murphy je prekinuo brejkom od 76 poena za 9-7, ali poslednji frejm druge sesije osvaja šest godina stariji Englez, brejkom od 53 poena i to uz srećno ubačenu crvenu kuglu iz snuker pozicije (video snimak tog poteza je u prilogu). Time je Bingham smanjio zaostatak na 8-9 pred poslednje dve sesije finala koje su danas na programu.

Nema sumnje da nas očekuje možda i najzanimljivije finale Svetskog prvenstva u poslednjih 10-20 godina. Već prvog dana finala videli smo po dva trocifrena brejka sa obe strane, kao i čak 13 half-century-ja. Binghamov brejk od 123 poena u 14. frejmu bio je ukupno 84. trocifreni brejk na prvenstvu, čime je oboren rekord od 83 trocifrena brejka iz 2009. godine. Poslednji put kada je svetski šampion odlučen nakon odlučujućeg frejma bilo je 2002. godine, kada je u finalu Peter Ebdon savladao Stephena Hendry-ja sa 18-17. Nije li pravi trenutak da se opet desi tako nešto?

Treća sesija finala na programu je od 15.00, a odlučujuća večeras od 20.00.

Postanite deo snuker elite, dodjite vezbajte i zabavljate se sa nama u Snuker Klubu Beograd, vise informacija ovde .

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari