MARKO STOILKOVIĆ ODBRANIO ŠAMPIONSKU TITULU

Autor: Vladan Niškić
četvrtak 18.05.2017.
11:01
Izvor: Snuker savez Srbije

Četvrtu godinu zaredom, Marko Stoilković osvojio je završni „masters“  VIVA TRAVEL Snuker prvenstva Srbije i postao novi-stari šampion Srbije u snukeru.

Snuker savez Srbije
Snuker savez Srbije

Povezane vesti

Poslednji ovosezonski turnir okupio je najboljih šesnaest sa nacionalne rang liste gde se boduju rezultati iz poslednje dve sezone. Na takozvanom „mastersu“  koji nije rangirni turnir tradicionalno se dobija šampion Srbije a za titulu su se borili: Marko Stoilković, Saša Stojanović,  Vladan Niškić, Marko Grbović, Zoran Ćakić, Igor Stefanović,  Stefan Ćalić, Mladen Petković, Dušan Knežević, Jovan Todorović,  Leo Vig, Dragan Stoilković, Vladimir Kolaković i Marija Dimitrijević. Gradimir Tripković i Jovan Koljenšić  su uskočili među najboljih šesnaest odustajanjem Marka Vukovića i Nemanje Jagličića.

Favoriti nisu podbacili pa je do završnice stigla najbolja četvorka sa rang liste. U polufinalnim mečevima Marko Stoilković  je savladao Marka Grbovića sa 3:1 dok je Saša Stojanović bio bolji od Vladana Niškića rezultatom 3:0. A onda još jedan  “déjà vu” srpskog snukera i još jedno finale Stojanović –Stoilković.

 Iz opravdanih razloga očekivao se veoma  neizvestan meč. Beograđanin, Stoilković  je u ovoj „sezoni iz snova”  osvojio šest uzastopnih rangirnih turnira, popeo se  ponovo na prvo mesto nacionalne rang liste, osvojio u Rumuniji prvi međunarodni  turnir u istoriji srpskog snukera i uspešno debitovao na evropskom amaterskom prvenstvu na Kipru. Sve to, na uštrb svog večitog rivala, Saše Stojanovća, koga je zbacio sa vrha rang liste i savladao čak šest puta. Kragujevčaninu, koji je prethodnih godina  važio za najboljeg igrača Srbije, ovo je sezona za zaborav:  bez ijedne rangirne titule a na Kipru nije uspeo da dobije nijedan meč i ispao je već u grupnoj fazi takmičenja. Međutim, na poslednjem, osmom rangirnom turniru VIVA TRAVEL Snuker prvenstva Srbije dogodilo se baš ono što niko nije predvideo. Stojanović se vratio u formu i odigrao sjajan turnir, savladao Stoilkovića, osvojio titulu  I  podsetio na svoje najbolje igre iz prethodnih godina što je sve zajedno najavljivalo spektakularno finale “mastersa”.

Spektakularna igra ipak nije viđena u meču za šampionsku titulu koji je sudio Igor Mišković, međunarodni sudija B kategorije. Razlog je jednostavan-umor. Obojici je to bio već četvrti meč u istom danu a samo finale potrajalo je skoro četiri ipo sata. Neizvesnost i uzbuđenje svih prisutnih u snuker klubu Beograd bili su na vrhuncu a ovo finale ući će u istoriju kao jedan od najdužih i najdramatičnijh mečeva ikada uz veliki rezultatski preokret. Stojanović  je bolje otvorio meč, poveo sa 2:0 a zatim i sa 3:1. Sve je nagoveštavalo da će se istorija opet ponoviti  tj. da igrač koji dominira tokom sezone izgubi  najvažniiji meč  i ne postane šampion.  Stoilković je tako “krao” titulu Stojanoviću poslednjih par godina a sada su uloge bile zamenjene. Međutim… posle pauze od petnaest minuta na polovini meča, beograđanin je zaigrao bolje, taktički “tvrđe” i uspeo da napravi fenomenalan preokret, dobije tri naredne partije i tako slavi rezultatom 4:3. Na časovniku je stajalo 1:15 posle ponoći  ali malo šta je moglo da zaustavi slavlje sada već četvorostrukog uzastopnog šampiona Srbije, Marka Stoilkovića.

Sedma sezona u istoriji srpskog snukera startuje u septembru a u međuvremenu Srbija će imati i predstavnike na evropskom amaterskom prvenstvu u Albaniji u junu. Marko Grbović i Zoran Ćakić takmičiće se u timskoj konkurenciji za seniore,  Marija Dimitrijević i Marija Milovanović u pojedinačnoj i timskoj za dame i u konkurenciji  veterana Vladimir Kolaković i Leo Vig.

Za kraj treba napomenuti da Marko Stoilković i Saša Stojanović  nisu više jedini igrači u zemlji koji su uspeli da odigraju “century”  tj. trocifreni niz poena. Trinaestogodišnji, Jovan Todorović uspeo je da naniže 101 poen što je treći najveći “brejk” u Srbiji ali i upozorenje dvojici šampiona da će u budućnosti biti sve teže i teže da nastave sa, do sada neprikosnovenom vladavinom.

Damir Ceronja

Snuker savez Srbije

Ne propustite