Marko Fu - Talenat, elegancija,umeće

Autor: Vladan Niškić
petak 27.01.2017.
19:55
Izvor:

Osmi igrač sveta, rođen u Hong Kongu, odrastao u Vankuveru. Marko Fu je osvajač tri rangirna turnira,  u 39-toj godini svog života igra možda i najbolji snuker u svojoj karijeri.

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

Marko Fu je rođen 1978. godine u Hong Kongu. Za snuker se zainteresovao kao klinac, prvenstveno zahvaljući turnirima koji su se odigravali upravo u toj zemlji i gde je imao priliku da gleda, u tom momentu najbolje igrače sveta.

„ Prva sećanja na snuker su mi iz perioda kada sam imao otprilike sedam godina. Gledao sam preko TV-a turnire koji bi se odigravali i znam da mi je prvo kao klincu privuklo pažnju to što je na stolu bilo puno kugli različitih boja. Prvi meč koji pamtim bio je Stiven Dejvis protiv Terija Grifitsa i oduševio sam se kako su i jedan i drugi samo ubacivali kuglu za kuglom. Zaljubio sam se u igru istog momenta“.

U svojoj igri ističe da se ugledao na velikane ovog sporta, pogotovo na Stiva Dejvisa

„ Stiv Dejvis je moj idol. Voleo sam da gledam kako igra i da se ugledam na njega i u svojoj igri. Pored Stiva mogu reći da su mi omiljeni igrači još i Denis Tejlor i Džimi Vajt. Najbolji meč u koji sam odgledao do sada je zasigurno finale Svetskog prvenstva 1985. godine, Denis Tejlor i Stiva Dejvisa. Nije bio emitovan prenos celog meča, puštani su samo hajlajtsi u Hong Kongu. Obojica su igrali sjajno, osvajali frejmove naizmenično. Definitivno najbolji snuker koji sam gledao“.

Kada je napunio dvanaest godina sa svojom porodicom se preselio u Vankuver gde je ostao do svoje 18. godine. U Kanadi je nastavio da trenira, završi je i srednju školu. Na poziv predsednika bilijarskog sportskog veća Hong Konga Džozefa Loa, vratio se,kako bi otpočeo svoju profesionalnu karijeru. Inače, Marko Fu je profesionalac od 1998. godine. Pre nego što je pristupio pro turu najveći uspesi do tada u njegovoj karijeri su bili šampionske titule na amaterskom prvenstvu Azije, titula na amaterskom Svetskom prvenstu, kao i titula na šampionatu sveta za igrače do 21 godine starosti.

Prvi veliki uspeh Marka Fua desio se upravo te 1998. godine kada je postao profesionalac. Na Grand Priju uspeo je da savlada Ronija O’Salivena, Pitera Ebdona, da bi u finalu izgubio od Stivena Lija rezultatom 9:2. Na tom turniru je potvrdio svoj veliki talenat i svi su bili složni da je nova zvezda snukera rođena.

Markova forma je bila konstantna i u narednom periodu. U sezoni 1999/2000 zabeležio je još dva plasmana u polufinala i pojavljivanje po drugi put na Svetskom prvenstvu. Ujedno je uspeo da se posle samo dve godine na pro turu domogne i plasmana među 16 najboljih igrača na svetu. Ipak nekako nakon tih početnih uspeha njegova karijera se nije razvijala na način kako su to mnogi očekivali. Uprkos činjenici da je i zabeležio svoj prvi trocifreni brejk u karijeri propiv Kena Doertija, u polufinalu Scottish Mastersa i na taj način takođe postigao jedan značajan rezultat, naredne tri godine su za njega bile dosta teške. Nije više bio ni među 16 igrača sveta. 2003. godine osvojio je Premier League turnir pobedivši u finalu Marka Vilijamsa. Na nove velike uspehe Marko Fu je morao da čeka još tri godine.

 

Prva rangirna titula u njegovoj karijerije usledila na Grand Priju 2007.godine.U finalu protiv Ronija O’Salivena, Fu je odigrao jednu od najboljih partija u svojoj karijeri i trijumfom od 9:6 uspeva da osvoji svoj prvi veliki trofej. U sezoni 2008/2009 uspeva da se plasira i u finale jednog od tri najprestižnija snuker turnira, UK Championshipa, gde biva poražen od Šona Marfija. Uprkos tom porazu Marko Fu je postao 24. igrač koji je uspeo da osvoji milion funti igrajući snuker. Na finale drugog od tri prestižna turnira u snukeru, Masters u Londonu čekao je do 2011. godine. Protivnik mu je bio sunarodnuk Ding Đunhuji. Ding je to finale dobio rezultatom 10:4 a ujedno to je i bilo prvi put da se u finalu susretnu dva igrača iz Azije. 2013. godien uspeva da osvoji i drugo ranhirni trofej kao profesionalac, Australian Open,savladavši u finalu Nila Robertsona.

Prethodna godina je bila uspešna za Marka. Na Svetskom prvenstvu je stigao do polufinala, gde je bio poražen od Marka Selbija. Takođe u 2016. godini uspeo je da osvojio svoj treći rangirni turnir u karijeri. Na Scottish Open-u je u finalu bio bolji od Džona Higinsa. Na Mastersu u Londonu koji je nedavno održan u polufinalu je izgubio od Ronija O’Salivena. Stiče se utisak da što je stariji Marko Fu igra sve bolji snuker.

U šali je jednom prilikom rekao da nije igrač snukera, verovatno bi bio nezaposlen. Inače želja kao klinca mu je bila da postane policajac i to pre svega zbog serijala filmova „Policijska priča“ u kojima je glavnu ulogu igrao njegov sunarodnik Džeki Čen. Voli da prati fudbal i veliki je navijač Mančester Junajteda.

 

Vladimir Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite