Mark Alen - „Pištolj“

Autor: Vladan Niškić
četvrtak 12.01.2017.
12:18
Izvor:

Najtalentovaniji igrač snukera koji dolazi iz Severne Irske, posle Denisa Tejlora i Aleksa Higinsa. Mark Alen je postao svetski i evropski amaterski šampion pre nego što je postao profesionalac. Svetski amaterski š

Snuker savez Srbije
Snuker savez Srbije

Povezane vesti

Mark Alen je rođen 1986. godine u mestu Antrim u Severnoj Irskoj. Za snuker se zainteresovao još kao klinac, zahvaljujući svome ocu, koji je igrao u jednom lokalnom klubu. Alen je tamo odlazio jedanput nedeljno igrao po dva sata zajedno sa svojim bratom. Idol mu je bio Stiven Hendri:

Sećam se da sam kao klinac dolazio kući iz škole i palio televizor da gledam Svetsko prvenstvo i Stivena Hendrija koji je tada dominirao snukerom. Na svom prvom profesionalnom turniru na koji sam pozvan u Belfastu imao sam priliku da igram protiv njega. Izgubio sam ubedljivo, ali se sećam da sam ceo meč samo gledao u njega. Nisam bio previše ni zainteresovan za rezultat. Bio je moj idol i neko na koga sam se ugledao u svojoj igri ”.

Profesionalac je od 2005. U svojoj karijeri je do sada osvojio tri rangirne titule, ali iza sebe ima takođe i nekoliko sjajnih rezultata na najvećim turnirima. 2009 godine je na Svetskom šampionatu eliminisao Ronija O’Salivena, da bi u polufinalu izgubio od kasnijeg šampiona Džona Higinsa. Na Šampionatu Ujedinjenog Kraljevstva Alenov najbolji rezultat je finale 2011. godine. Na putu do finala eliminisao je Alija Kartera, Rikija Voldena, da bi u finalu izgubio od Džada Trampa rezultatom 10:8, u meču koji je izabran za jedan od najboljih te godine.

Poslednjih nekoliko godina su bile za Marka Alena veliki izazov i  suočavanje sa velikim problemima izvan snukera. Mark Alen je imao probleme sa depresijom koji su bili uzrokovani odsustvom od kuće, finansijskim problemima, raskidom dugogodišnje veze sa tadašnjom devojkom, sa kojom ima ćerku Loren.

„ Poznato je da sam imao problema sa depresijom. Kada ste mlad igrač jedino razmišljate kako bi da postanete najbolji igrač na svetu. Ostale stvari i vas ne interesuju previše. Kako godine prolaze i to se promenilo. Najveći problemi za mene su bili duga odsustva od kuće, od prijatelja. Česti boravci u hotelskim sobama, među četiri zida su za mene bili velika prepreka. Nisam imao veliku želju da izlazim iz svoje sobe, da se družim.. Mogu da kažem da je mnogo faktora uticalo na mene da počnem tako da se ponašam. Finansijki nisam stajao toliko dobro, a takođe i raskid dugogodišnje veze je dodatno otežao celokupnu situaciju“.

Da bi prevazišao probleme u kojima se našao, Mark Alen je odlučio da potraži pomoć stručnjaka

„ Išao sam na razgovor sa psihologom. Mogu reći da sam već nakon tog prvog razgovora osetio jedno olakšanje. Mnogo je lakše o svojim problemima pričati nekome nepoznatom, nego prijateljima i porodici koje ne želite toliko da opterećujete svojim problemima. Sada na sve to gledam drugačije. Prva stvar na kojoj radim je da se držim planova koje sam sebi zacrtao, bez obzira da li se radi o treninzima ili druženju sa prijateljima. Kada se samo prisetim koliko sam dana preležao u krevetu, ne želeći da treniram ili da se družim, zaista je to bilo strašno. I sada se dešava da sam često na putu, ali to prihvatam kao okolnost koja mora da se desi. Velika podrška su mi porodica i prijatelji. Kada sam na turnirima, više se socijalizujem nego pre. Na turu moji dobri prijatelji su Stiven Megvajer i Šon Marfi“.

Mark Alen je istakao i da mu je snuker dosta pomogao u prevazilaženju krize:

„ Bavim se sportom kojim volim i to mi dosta pomaže. Da budem iskren, ne budem na svakom meču 100 fokusiran na igru, ali ni to nije kraj sveta. Čak i ako izgubim i budem eliminisan sa nekog turnira, tu je sledeći turnir, sledeći meč, sledeći trening. Volim da se nadmećem na velikim turnirima i pred puno publike“.

Mark Alen želi da pričom o svojim problemima sa kojima se susreo u životu pomogne mladim igračima u prevazilaženju sličnih situacija u kojima bi mogli da se nađu.

Tri rangirne titule koje je uspeo da osvoji bile su World open 2012. godine, World open 2013. godine kao i titula na Player Championship turniru 2016. godine, gde je u finalu savladao Rikija Voldena sa 10:6

Na svetskoj rang listi Mark Alen trenutno zauzima desetu poziciju. U svojoj dosadašnjoj karijeri zabeležio je 300 trocifrenih brejkova, a maksimalni brejk od 147 poena imao je na Šampionatu Ujedinjenog Kraljevstva 2016. godine.

Kada  bi mogao da promeni jednu star u snukeru, Mark Alen ističe da bi to bila pravila koja se odnose na oblačenje. Smatra da bi bilo mnogo prijatnije i opuštenije kada bi na nekim trurnirima umesto košulja igračima bilo dozvoljeno da nose obične majice.

U slobodno vreme voli da igra golf. U mladosti se bavio i fudbalom i smatra da nije postao snuker igrač da bi postao fudbaler.

 

Vladimir Janković

Snuker savez

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
O\'Sullivan147
Monday, 23.01.2017
19:23

Mnogo gotivan igrac. Gospodine Vladimire Jankovicu,divan vam je tekst,i nadam se da ce te ih imati vise. Lijepo bi bilo kad bi malo pisali o igracima,ima se mnogo toga napisati. Samo nastavi tako :)