Entoni Mekgil osvajač Shoot Out turnira

Autor: Vladan Niškić
ponedeljak 27.02.2017.
15:00
Izvor: Snuker savez Srbije

U Votfordu je prethodne sedmice održan jedan vrlo zanimljiv turnir . Shoot Out je od ove sezone svrstan u red rangirnih turnira, a način na koji se takmičari nadmeću na njemu za pobednički pehar je vrlo interesanta

worldsnooker
worldsnooker

Povezane vesti

Naime pravila ovog turnira su takva da je svaki meč  vremenski ograničen na 10 minuta. U prvih pet minuta svaki igrač ima po 15 sekundi za svoj potez, a u narednih 5 minuta to vreme se smanjuje na 10 sekundi. Pobednik je onaj ko osvoji više poena. Na turniru se nadmeće 128 igrača i pobedniku pored pehara pripada i ček na 32.000 funti.

Ovogodišnji osvajač Shoot Out turnira je momak iz Škotske Entoni  Mekgil. On je u finalu savladao Kineza  Jao Guodonga sjajnim brejkom od 67 poena. Inače,  Mekgilu je ovo bio drugi rangirni trofej u karijeri, nakon osvajanja Indian Open turnira. Škotlanđanin je jedini igrač pored Marka Selbija koji je uspeo da osvoji dva rangirna trofeja ove sezone. Ovim trijumfom povećao je svoje šanse da se nađe među 16 najboljih igrača i tako postane i direktan učesnik na Svetskom prvenstvu koje se održava u maju. Jao Guodong je sada poražen drugi put u finalu ovog turnira. Prvi poraz naneo mu je Majkl Vajt pre dve godine.

Što se toka samog finalnog meča tiče, rani faul Mekgila pružio je Kinezu šansu da započne svoj brejk, ali sve što je uspeo bilo je da naniže 15 poena. Nakon toga sledi sejfti igra oba takmičara, a nakon što je Jao ostavio crvenu kuglu za gornju rupu, usledio je brejk Mekgila od 67 poena koji mu je doneo pobednički trofej.

“ Nikada do sada na ovom turniru nisam uspeo da pobedim više od jednog meča. Imao sam i malo sreće, a igrao sam sve bolje  kako je turnir odmicao. Morate  da uživate na ovakvim događajima i da se zabavite. Ipak bio sam svestan da je rangirni turnir tako da znam kolika je njegova važnost.. U finalu dobro sam odigrao crvenu kuglu posle koje sam krenuo u brejk. Sve ostale kugle su bile dobro raspoređene, tako da je bilo bitno samo da ne napravim neku grešku ”, rekao je Mekgil, a zatim dodao:

“ Nakon Božića sam trenirao zaista puno. Mogu da kažem da sam se osećao i pomalo zasićeno posle Scottish Open-a. To mi je bio deveti turnir u 11 nedelja, što jeste sjajno, ali vam ostavlja malo vremena za trening. Posle Božića sam odmorio malo glavu i počeo naporno da treniram jer znam koliko turnira ima u februaru i martu. Nadam se da ću uspeti da se nađem među 16 najboljih i takmičim se na Svetskom prvenstvu .”

 

Vladimir Janković

Snuker savez Srbije

Ne propustite