Alexander Kuzmančević: Snuker je vrlo zarazna igra koja donosi neverovatan užitak

 • Autor: Marko Mitic

 • 19. novembar 2015.

 • 08:46

 • Izvor: snookerclub.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

U lepom ambijentu „Snooker club Belgrade“ ugostio nas je Alexander Kuzmančević, trenutno jedini licencirani WPBSA trener u Srbiji. Na ovom mestu koje u Beograd donosi duh svetskih snuker klubova, Kuzmančević obučava polaznike i nesebično deli svoje znanje koje je stekao uz zelenu čoju na mnogim velikim takmičenjima.

Alexander Kuzmančević: Snuker je vrlo zarazna igra koja donosi neverovatan užitak

U svojoj ispovesti govorio je o snukeru kao igri ali i stilu života, talentu i koncentraciji. „Neprestano morate biti skoncentrisani, upamtite to. Da li znate da ja tokom igre u glavi uvek imam neku pesmu?“, bio je iskren ovaj vrhunski igrač i veliki ljubitelj snukera.

 

Kada se desio Vaš prvi kontakt sa "zelenom čojom"?

Alexander Kuzmančević: Desilo se to u mojoj šestoj godini. Škola koju sam pohađao imala je "games room" sa stolom za bilijar od 2x1m. Na tom mestu sam prvi put uzeo štap u ruke. Kada sam se vratio sa letnjeg raspusta, malog stola više nije bilo, a na njegovom mestu je stajao "full-sized" snuker sto. Bio sam impresioniran, doživeo sam jednu vrstu pozitivnog šoka. Sećam se kao da je bilo juče - stajao sam i posmatrao sto impozantne veličine, i mazio čoju najmanje 10 minuta. Od tog momenta počinje moja zaljubljenost u snuker. Verujte na reč, do danas se ništa nije promenilo, zaljubljen sam kao prvog dana.

Kako biste najkraće opisali snuker nakon toliko godina?

Alexander Kuzmančević: Ako bilijar uporedimo sa u inostranstvu popularnom i jednostavnom igrom "checkers" ili "draughts" (Igra dame), u toj situaciji snuker možemo da u poredimo sa šahom. Snuker je igra rutine, discipline, kontrole, fokusa, preciznosti, talenta, smirenosti i intelekta.

Čime vas snuker iznova privlači da ga igrate?

Alexander Kuzmančević: Prvo, snuker je stvarno vrlo zarazna igra. Kada ubacite jednu kuglu prvi put, a onda počnete i da ih kontrolišete, dolazite u fazu "hooked for life"! Druga stvar koja je primamljiva i uvek motivišuća jeste da se nikada u životu ne mogu ponoviti dve iste partije ili frejmovi. Treće, snuker vam zaista dopušta da ga igrate na različitim nivoima i u različitim prilikama - rekreativno u klubu sa društvom, amaterski u skladu sa slobodnim vremenom, a zatim i profesionalnog bavljenje, treniranje i učestvovanje na većim državnim, evropskim, pa i takozvanim "pro-am" turnirima. Snuker vam dozvoljava tu slobodu, da uživate u njemu i kao amater i kao profesionalac. Možete ga ozbiljno shvatiti, ili jednostavno samo uživati u njemu. On može da se igra od "malih nogu" do "zadnjeg daha" u životu.

Da li je snuker teška igra iz perspektive početnika?

Alexander Kuzmančević: Ako počnemo da posmatramo profesionalce u bilo kom sportu, u startu će nam delovati da je to čime se oni bave vrlo teško i nedostižno. Snuker nije baš laka igra, ali ako se najosnovnije stvari od početka nauče kako treba, onda ćete imati veoma dobar temelj na kojem se kasnije pažljivo dodaje i gradi svaka nova veština. Svaki igrač vrlo brzo shvati da je reč o logičnoj, vrlo suptilnoj igri.

Otkrijte nam neke trikove - kako se skoncentrisati tokom igre i šta ne bi trebalo raditi?

Alexander Kuzmančević: Neprestano morate biti skoncentrisani, upamtite to. Međutim, ne treba ni komplikovati svaki potez, to nije dobro. Potrebne su vam vrlo jasne, čiste misli, dobra strategija i odlučnost. Da li znate da ja tokom igre u glavi uvek imam neku pesmu? Pored koncentracije, morate biti smireni i opušteni. Upotrebite sve što može da vas smiri, da li je to pogled u svetlo iznad stola, martinelu - nađite taj motivacioni trenutak.

Da li se u Srbiji danas može kvalitetno baviti snukerom kao i svugde u svetu?

Alexander Kuzmančević: U „Snooker clubu Belgrade“ snuker se igra onako kako je to u velikim klubovima u Evropi i svetu. Međutim, još uvek nije rasprostranjen u onoj meri u kojoj bi mogao biti. Po meni, treba da prođe bar jedna cela generacija pre nego što kod nas dostignemo nivo kakav je u inostranstvu. Najteže je kada neko prelazi sa bilijara na snooker, jer bilijar nema toliku disciplinu. Najlakše je kada dete uzrasta od 7 do 11 godina dođe kod nas na obuku, a da prethodno nikada nije uzelo štap u ruke. To je resurs koji kasnije može dati rezultat i sa takvim igračima se može napraviti uspešna snuker zajednica u budućnosti. Nama ovde u Srbiji treba mnogo više iskustva, mnogo više vežbe, pa i veća pažnja u medijima.

Ko Vam je uzor iz svetskog snukera?

Alexander Kuzmančević: Ranije, kao dete, to su bili Alex Higgins, Steve Davis i Jimmy White. Sada, za mene je ipak Ronnie O'Sullivan najveći talenat ikada, čovek koji je rođen za snuker. S druge strane, 99% igrača na tom nivou interesantni su jer imaju vrlo specifične, jedinstvene karaktere.

Kako bi glasila Vaša motivaciona poruka?

Alexander Kuzmančević: Možda ste baš vi najbolji bubnjar na svetu, ali ako nikada ne budete uzeli palice u ruke, kako ćete otkriti svoj talenat ?! Dakle, prvo morate da dođete i bar probate da igrate. Druga stvar, ne smete se plašiti ničega. Ne predajte se lako! Verujte mi, zaista vredi. Niste ni svesni koliko zabave i užitka ova igra može da vam pruži, poručio je Kuzmančević.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari